Waar we het laatst nog hadden over hoe jij kan voorkomen dat je voedsel verspilt, willen we deze keer de focus leggen op waterverspilling. Of waterverspilling voorkomen om precies te zijn.
Confronterend en alarmerend. Willen we in overeenstemming leven met de aarde, dan moeten we onze eco footprint kleiner houden. Hoog tijd om milieubewuster te leven en bewuster om te gaan met de natuurlijke grondstoffen die de aarde voor ons in petto heeft.
Eén van deze grondstoffen is water. Vooral in warme zomermaanden is het cruciaal om zorgvuldig met water om te gaan. Diverse gebieden hadden vorige jaar al watercrises, waaronder Kaapstad en São Paolo.
Maar hoe zit waterverspilling precies? En wat kun je er zelf aan doen? Hier leggen we uit hoe waterverspilling in elkaar steekt, waarom het van belang is om water te besparen en geven we tips hoe je dat doet. Waterverspilling voorkomen, let’s go!
Waterverspilling, hoe zit dat?
In Nederland komt het regelmatig met bakken uit de hemel. Misschien denk je daarom dat er water genoeg is. Maar zo simpel is het (helaas) niet. Om dat uit te leggen, komt hier eerst even een kort lesje aardrijkskunde:
•De aarde bestaat voor ongeveer 70 procent uit water.
•Slechts 2,5 procent van het water op aarde is zoetwater.
•Veel zoetwater zit ‘verstopt’ in gletsjers, ijskappen en grondwaterreservoirs. Slechts een klein deel kan dus door ons gebruikt worden.
Kortom, we hebben niet veel zoetwater op aarde dat geschikt is voor menselijk gebruik. Naar schatting leven er zelfs 2,7 miljard mensen in gebieden waar minstens een maand per jaar veel te weinig water is. Dit zorgt voor een gebrek aan drinkwater en te weinig water om voedsel mee te verbouwen.
Een ander probleem zit in het verwerken en reinigen van water. Voordat water geschikt is om te drinken, wordt het gereinigd in gigantische waterzuiveringsinstallaties. Hiervoor wordt enorm veel energie verbruikt. Wij hoeven in Nederland alleen maar de kraan open te draaien voor een glas vers drinkwater – maar daar gaat dus wel al een geheel proces aan vooraf.
Voetafdruk door waterverspilling
Het is dus van belang om zorgvuldig om te gaan met water. Nu denk je waarschijnlijk aan korter douchen, alleen volle wasmachines draaien en het gazon minder vaak sproeien. Dat zijn uiteraard ook goede maatregelen, maar je kunt nog veel meer impact bereiken.
Het water dat we thuis uit de kraan gebruiken, is namelijk slechts 1 procent van onze ‘watervoetafdruk’. Je gebruikt indirect nog veel en veel meer water: bijna 95 procent van het water dat we in Nederland verbruiken, komt niet uit de kraan. Dit water zit bijvoorbeeld verborgen in de productie van kleding en voedsel.
Hier leggen we je uit hoe dat zit én geven we tips over hoe je jouw watervoetafdruk heel snel kunt laten slinken.
Tip #1: minder vlees eten
Veel water zit verborgen in voedsel, en dan met name in vlees. In de vleesindustrie wordt namelijk onwijs veel water gebruikt. Zo kost 120 gram rundvlees wel 1800 liter water. Daar kun je ongeveer 36 keer van douchen! Het verschil in watergebruik van een vegetariër en iemand die vlees eet, is enorm. Wanneer alle Nederlanders vegetarisch zouden gaan eten, zou onze watervoetafdruk met zo’n 30 procent verminderen.
Probeer dus eens wat vaker plantaardig te eten. Geen ster in de keuken? Check onze Pinterest-pagina voor vegan inspiratie en receptjes.
LEES OOK: VEGANISME, MOET DAT 100%?
Tip #2: voorkom voedselverspilling
Het grootste gedeelte van ons watergebruik zit dus verborgen in voedsel, bijvoorbeeld in de irrigatie van akkers en het verbouwen van veevoer. En dat terwijl wij veel eten nog steeds zonder pardon weggooien. Voedselverspilling is dus eigenlijk ook een indirecte vorm van waterverspilling.
Bewust omgaan met eten, restjes invriezen en koken met kliekjes zorgt ervoor dat je jouw watervoetafdruk kunt beperken. Laatst hebben we een blog gevuld met handige tips hoe je voedselverspilling kan tegengaan.
LEES OOK: VOEDSELVERSPILLING TEGEN GAAN
Tip #3: koop kleding tweedehands
Dat tweedehands kleding kopen beter voor het milieu is, wist je waarschijnlijk al. Maar dat een van de redenen het enorme waterverbruik is, dát weten mensen vaak niet. Voor de kledingindustrie worden er jaarlijks namelijk 32 miljoen olympische zwembaden aan water gebruikt! Voor het maken van een katoenen T-shirt is bijvoorbeeld al 2.700 liter water nodig.
Een van de meest vervuilende kledingstukken is je spijkerbroek. Om één denim spijkerbroek te maken, is 10.000 liter water nodig. Minder nieuwe kleding en fast fashion aanschaffen is dus heel belangrijk voor het milieu. En als je toch echt kleding nodig hebt, ga dan voortaan naar een tweedehands winkel. Dat beperkt niet alleen je watervoetafdruk, het scheelt ook nog een hoop geld.
LEES OOK: TIPS VOOR DUURZAME KLEDING
Meer waterverspilling voorkomen?
- Vang regenwater op en gebruik dit om je planten water mee te geven. Lees in onze blog duurzaam tuinieren wat je nog meer kunt doen.
- Heb je een ouderwetse stortbak achter de wc? Leg hier een baksteen in. Het volume van het waterreservoir neemt af en dit zal iedere keer doortrekken weer een aantal liter water besparen.
- Koop een waterbesparende douchekop (die zijn te koop in vrijwel iedere bouwmarkt). Dat scheelt flink wat liters water per douchebeurt.
- Douche maximaal 5 minuten per keer (ja, dat is soms een uitdaging!)
- Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen
- Meet het water af waarmee je gaat koken (bijvoorbeeld rijst of pasta)
Nog geen member van de ZustainaBox? Meld je hier aan en krijg vanaf nu tweemaandelijks groene alternatieven voor een duurzame lifestyle bij je op de deurmat. Of wil je het thuisblijven voor jezelf, vrienden of je medewerkers leuker maken? Surf dan naar onze speciale Lekker Thuis Boxen.
Werkgever en zoek jij in deze C-crisis iets waarmee jij je relaties een hart onder de riem kan steken? Voor eco relatiegeschenken klik hier.