Granola-la. Staat het ook elke ochtend bij jou op het menu? Check vooral dan eens de ingrediëntenlijst. Waar het gros van de granola’s in de supermarkt boordevol suikers en chemische bullsh*t zit, pakt KRUSH het liever lekker natuurlijk aan. Gezonde granola van geredde ingrediënten die anders met bosjes in de prullenbak zouden belanden. Lees hier het inspirerende verhaal en krijg spontaan een crush op ze!
Hoe voedselverspilling tegengaan, doe je mee?
Het is een hot topic: voedselverspilling. Iets wat een alles behalve ver-van-je-bed-show is. Tuurlijk overkomt het de beste, maar wist je dat we gemiddeld jaarlijks 47 kilo per persoon aan voedsel verspillen? Wat een berg! Een hoeveelheid die gewoon gelijk staat aan 1/3 van alle voedselproductie of aan 65 warme maaltijden p.p. En dat het zonde is voor het voedsel is één, alleen wat te denken van het grondstoffen-, energie- en watergebruik die ermee gepaard gaan? Weet dat zo’n 30% van de broeikasgassen die door jou als consument worden uitgestoten, veroorzaakt wordt door deze ‘wegwerpmaaltijden.’ Lang verhaal kort, voedselverspilling aanpakken is broodnodig. Heidi van KRUSH comes to the rescue!
Lees ook: Voedselverspilling tegengaan? 10x hoe jij het verbrassen een halt kan toeroepen
KRUSH een merk om spontaan smoor op te worden
Vanzelfsprekend is voedselverspilling niet opeens met de noorderzon vertrokken. Nog even geduld. Gelukkig zijn er inmiddels al wel heel veel mooie initiatieven die zich inzetten om voedselverspilling te downgraden. Eén daarvan is KRUSH. Een duurzaam merk van Heidi en haar twee collega’s. Sinds juni 2019 verkopen zij granola van…gered voedsel! Hun missie: ‘Alles wat we doen, moet links- of rechtsom bijdragen aan het redden van voedsel. Aan de ene kant willen we dat doen met onze granola. Aan de andere kant willen we mensen inspireren om minder voedsel zonder pardon in de kliko te gooien.’
Toen Heidi na jaren van een hectische baan in het Verenigd Koninkrijk terugkwam in Nederland vielen haar twee dingen op: (1) boy oh boy wat staat het granolaschap vol met suikerrijke, niet de meest gezonde ontbijtgranen, en (2) wat is er veel voedselverspilling in onze wereld. Dit laatste had ze jarenlang met eigen ogen in haar toenmalige functie gezien. Te klein lijnzaad, aan elkaar zittende cacaobonen, ‘vervormd’ fruit. Qua looks net iets anders, maar qua inhoud doen ze niets onder van het ‘perfecte plaatje.’
Eén en één maakte twee: KRUSH was een feit. Als onwijze ontbijtgranenliefhebster fabriceerde Heidi haar geredde granola met een klein percentage natuurlijke suikers (fruitstroop). Best of both worlds: heerlijk gezond ontbijten en ondertussen een positieve impact maken.
Maar het blijft niet in de hoek van granola. Als er een ander potentieel product zich aandient dat met gered voedsel kan worden gemaakt, binnen het ontbijtsegment past én Heidi aanspreekt, dan kan er zo maar eens een ander KRUSH product opduiken. Zo ving Heidi tijdens de lockdown op dat er veel munt verloren ging (en gaat), doordat onder andere veel horeca de deuren noodgedwongen moesten sluiten. Binnen een mum van tijd zijn ze toen de krachten gaan bundelen met het Brabantse theemerk JOAN. Hoe tof is dat!
Kickstart ontbijtje met granola van KRUSH
KRUSH dus. Hun streven is dat minimaal 50% van elke ontbijtgranen van geredde, vaak niet picture-perfect ingrediënten wordt gemaakt. Als het even kan krikken ze dat percentage bij elke productie altijd maar wat graag omhoog. Food body positievelingen van de lage landen, dat zijn ze. De regel is dat elke granola niets geen chemische toevoegingen bevat én suikerarm is. Het enige zoetje zit ‘m in wat fruitsiroop. Het moet wel lekker blijven!
Zo af en toe variëren in wat je ‘s ochtends naar binnen hapt, is een slimme zet. Vandaar ook dat de lekkerbekken van KRUSH hun smaakpallet blijven uitbreiden. As we speak staan er op het granolamenu de smaken: Appel & Walnoot, Pindakaas & Banaan, Bietjes & Gember, Zoete aardappel & Kokos, en Cacao & Sinaasappel.
Maar daar blijft het niet bij voor de duurzame do-gooders van KRUSH. Want als er iets is wat de toon zet in het ontbijtschap, dan zijn het wel de plastic verpakkingen. Iets waar ze ver weg van willen blijven. Volledig recyclebare verpakking, daar houden ze van. Een en al green goodness en happiness wat de klok staat.
De groene feiten op een rij:
- Heerlijke ingrediënten die niet perfect zijn
- 50% gered voedsel
- Puur natuur(lijk)
- Plasticvrij
- Recyclebare verpakking
Granola op het menu, is het gezond?
Nog even iets meer algemene ins & outs over granola. Stel je zou op straat aan mensen vragen of granola een gezond ontbijtproduct is, dan zouden de meesten met een volmondige ‘ja’ antwoorden. Maar is dat in de basis wel zo?
Het is net al even ter sprake gekomen, maar het granolaschap barst van de suikers. Natuurlijk zitten er ook genoeg voedingsstoffen in, maar je schrikt van de inhoud van je favoriete granola als je de ingrediëntenlijst erbij pakt. En ondanks dat steeds meer FMCG-merken chemische geur-, kleur- en smaakstoffen links laten liggen, kan je het nog vaak genoeg tegenkomen. Kortom: granola is een gezond product vol belangrijke voedingsstoffen (denk aan o.a. granen en noten) mits er zo min mogelijk suikers aan zijn toegevoegd. En de zoete touch die erin zit? Die mag van natuurlijke komaf zijn.
Granola versus cruesli en muesli, wie wint de battle?
Is granola gezonder dan cruesli? Of is granola beter dan muesli? Om gelijk met de deur in huis te vallen: zolang je de hoeveelheid suikers laag weet te houden, kunnen alle drie de ontbijtproducten gelabeld worden als ‘gezond.’ Granola wint meestal wel de strijd, omdat het hierin relatief makkelijk is om de hoeveelheid suikers laag te gehouden.
Muesli bevat onbewerkte graanvlokken vaak in de mix met noten, zaden, pitten, gedroogd fruit en een klein zoetje. Daarentegen is cruesli een en al zoetheid. Vaak bestaat maar liefst 20% ervan uit toegevoegde suikers. De graanvlokken van deze cereal worden in olie of vet geroosterd of gebakken, en vaak gaat dit gepaard met stukjes chocolade (suikerbommetjes), gedroogd fruit en zaden en / of pitten.
Is granola altijd vegan?
Goede vraag! Je zou door de blend van granen, pitten, zaden en eventueel gedroogd fruit denken dat het vegan proof is. Maar denk eens aan de honing die vaak wordt toegevoegd om de knapperige ‘granolabrokken’ te krijgen. Wel is een kleine nuance hierin gepast: er is namelijk nog het verschil tussen de honing van bijen en die van planten en bloemen. Zit zo’n laatste bloemige, plantaardige honing in de granola, dan is ‘ie alsnog vegan. Hoe dat zit met de geredde granola van KRUSH? Die is 100% vegan.
4 tips hoe granola te eten
Granola, je kan er alle kanten mee op. Waar je ‘m er graag bij wil hebben?
- Never change a winning team! Dat gaat zeker op voor granola en (plantaardige) zuivel. Eventueel afgetopt met wat extra fruit als banaan, blauwe bessen of frambozen en je hebt een voedzaam ontbijt waar je weer even op vooruit kan.
- Uit het knuistje. Ideaal mocht je om 15:00 zin hebben in iets lekkers, iets gezonds én iets voedzaams in één.
- Top baksels af met wat granola. Zo doet het goed dienst als topping op taarten of andere baksels. Geeft ‘t zo’n lekkere crunchy bite.
- Wat je ook kan doen is gezonde koeken met granola maken. Zo’n lekkere vegan snack waarmee je je koektrommel graag vult. Benieuwd hoelang het duurt voordat ‘ie leeg is 😉
Recept: Vegan pindakaas granola koekjes
Ingrediënten
- 6 medjoul dadels
- 10 eetlepels havermout
- 2 eetlepels pindakaas
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe vervolgens de dadels en pindakaas in een blender en mix fijn. Roer de havermout door het dadels en pindakaas mengsel. Is het nog iets te vochtig? Doe er dan nog wat extra havermout bij. Zodra je het mengsel ready hebt, strijk je het uit op een bakplaat met bakpapier. Laat je vegan snack 12 minuten bakken. Zodra ze klaar zijn, sla dan niet gelijk je slag, maar laat de koekjes met granola kort afkoelen. Het enige wat dan nog rest is ze in stukken snijden. Et voilà!
Ontbijtgranen van geredde etenswaren die anders zonder pardon in de prullenbak belanden. Krijg een crush op dit dubbel duurzaam lekkere begin van je dag. Je shopt KRUSH in onze shop.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Heidi’s Box Regular of Premium tot de Terug naar Kantoor Pakketten en eco-relatiegeschenken.