Misschien heb je het al voorbij zien komen, Veganuary. Een vegan challenge die al bestaat sinds 2014. Met deze vegan challenge worden mensen uitgedaagd om het nieuwe jaar te starten als veganist. Een maand lang geen vlees, vis, kaas, ei, melk. En nu hoor ik je denken: dat klinkt lastig. Maar dat hoeft het dus helemaal niet te zijn. Op menukaarten staan steeds meer veganistische opties en vegan restaurants schieten als biologische paddenstoelen de grond uit. Ook de supermarktschappen liegen er niet om: op verpakkingen pronkt steeds vaker een vegan label. Vegan is hipper dan hip en daar worden wij heel blij van. Je kan tenminste kiezen nu. Wist je trouwens dat jij ook met een week lang geen vlees of zelfs vegan producten eten al een enorme positieve impact kan maken voor jezelf, de natuur en het milieu? Step by step. Een kleine aanpassing met grote impact.
Lees voordat je begint aan deze Veganuary deze handige guide, zodat je goed voorbereid bent.
Wat is Veganuary precies?
In de maand januari beginnen heel wat mensen aan de vegan challenge Veganuary. Kortom, een maand lang leven als veganist. Iedereen heeft daar natuurlijk zijn eigen reden achter zitten. Misschien om uit te proberen wat je ervan vindt, om een kleinere voedselafdruk te hebben, voor de dieren. Hoe dan ook draag je met een maand lang leven als veganist heel erg bij aan een betere wereld. Je zorgt namelijk voor minder landgebruik, minder uitstoot van broeikasgassen en verkleint je voedselafdruk. Ook voor jezelf is het heel gezond om dierlijke producten even aan de kant te leggen.
In 2021 hebben 580.000 mensen zich aangesloten bij de challenge. Er werden toen ook 825 nieuwe vegan producten en menu’s gelanceerd. Bijna de helft van de deelnemers deed mee aan de vegan challenge vanwege de dieren. Andere deden mee vanwege hun gezondheid of het milieu. Ben jij klaar om ook een maand lang als veganist te leven? Let’s give it a try!
Wat betekent veganistisch?
Veganisten gaan nog een stapje verder dan de (inmiddels) welbekende vegetariërs. Als veganist zie je af van alle dierlijke producten, omdat hiervoor dieren worden uitgebuit. Bijen vliegen bijvoorbeeld een rondje om de aarde om een kilo(!) honing te verzamelen. Hoewel de beestjes hiervoor dus veel moeite hebben gedaan, wordt de voedingsstof meteen door de imkers verwijderd. Of wat dacht je van ‘de kip en het ei’-verhaal? Zo lijkt het leggen van een ei een natuurlijk proces, maar de meeste legkippen leggen zoveel eieren dat ze er onder bezwijken. De volgende keer kun je dus je verse muntthee met honing wel vergeten, of je gebakken eitje in de ochtend. Vegans eten dan ook volledig plantaardig. En dat is ook wat veel mensen aanstaat tegen veganistisch, want wat kan je nog wél eten dan? Nou, genoeg! Denk maar aan: noten, zaden, vruchten, tempeh, bonen, linzen, soya, granen. Maar wat moet je er dan mee maken? Daar is gelukkig ook aan gedacht! Albert Heijn heeft bijvoorbeeld een lijst van veganistische recepten. Van lekkere pasta’s, tot curry’s, tot volkoren wraps. Dat wordt een Veganuary om je vingers bij af te likken! Ook met deze 10 veganistische kookboeken ben je goed op weg geholpen. En wat dacht je van deze plantaardig (ijs)recepten!
Maar zuivelvervangers zijn toch ook slecht voor het milieu?
En dan is daar soja. Even speciale aandacht voor deze peulvrucht. Als vegan of vegetariër moet je soms dealen met vervelende opmerkingen. Zo zou jij bijdragen aan de ontbossing van oerbossen, doordat veel vleesvervangers worden gemaakt van soja. Maar onthoud dit: 70% van de sojaproductie in de wereld wordt gebruikt als veevoer. Deze dieren worden vervolgens gebruikt voor de productie van vlees en zuivel. Vind je het na dit feit alsnog vervelend om soja te eten, omdat je misschien allergisch bent? Kies dan voor (groene) alternatieven zoals kokos, rijst, amandel of haver.
Veganistische lifestyle
Veganisme draait trouwens niet alleen om wat er op je bord ligt: het gaat om het mijden van dierlijke producten in de breedste zin van het woord. Dit houdt in dat veel veganisten ervoor kiezen om ook geen kleding te dragen die gemaakt is van dieren. Dus geen lederen tassen en schoenen, maar ook geen bont, suède, zijde of dons. Gelukkig bestaan er inmiddels een hoop merken met toffe vegan kleding en schoenen. Niet suf, maar juist vernieuwend en hip!
LEES OOK: 10x VEGANISTISCHE KOOKBOEKEN VOOR INSPIRATIE
Vegan producten in de ZustainaBox
Onze ZustainaBox is vegan proof. Hij zit bomvol vegan producten waar je echt iets mee kan. We selecteren alleen producten zonder dierlijke ingrediënten, die ook volledig dierproefvrij zijn. De eco producten in onze box zijn ook plasticvrij, puur en plantaardig en hebben een low impact op het milieu. Veel beter voor alle dieren en ook stukken beter voor het milieu. Al die producten hebben bovendien een bijzonder verhaal waardoor het nog leuker wordt om ze te gebruiken. Zo laten we zien dat duurzaam consumeren heel makkelijk én leuk is!
Vegan cosmetica
Ook bij cosmetica komt er helaas dierenleed om de hoek kijken. Hoewel het testen van cosmetica op dieren in Nederland al sinds 2013 verboden is, blijken niet alle make-upmerken in de Nederlandse winkels dierproefvrij. Hoe dat komt? In China is het verplicht om cosmetica op dieren te testen. En de merken die hun producten daar verkopen (en dus op dieren testen), liggen ook in Nederland in de schappen. Opletten geblazen dus. Verder gaat vegan cosmetica ook om de vraag of er dierlijke ingrediënten in gebruikt zijn. Denk aan honing, melk, bijenwas en keratine. Daarbij is het lastig te achterhalen of een dier geleden heeft. Heeft een cosmetisch product een vegan label? Dan is het vrij van dierlijke ingrediënten én niet getest op dieren. En dat aanbod wordt met de dag uitgebreider.
LEES OOK: ONS COSMETICA DOSSIER
Van Veganuary naar Vegauary
Het is natuurlijk helemaal aan jou hoe ver jij wilt gaan tijdens Veganuary. Begin met kleine stappen, je hoeft echt niet gelijk die leren tas naar de kringloop te brengen of die slagroomtaart tijdens een feestje te laten staan. Het gaat er vooral om dat je je bewust wordt van de dierlijke producten die je gebruikt en dat het ook anders kan. En vooral dat je dan inziet dat ‘anders’ helemaal niet vervelend is. Tegenwoordig smaken de vegan burgers net zo lekker als een hamburger. En zijn gerecyclede katoenen truien net zo warm als een wollen trui.
Mocht dat veganistische je heel erg aanstaan dan kan je deze maand ook kiezen voor vegetarisch. Voor sommige net iets minder ingewikkeld want je laat gewoon het vlees staan en koopt de vleesvervangers. Even om de cijfers erbij te pakken: als jij al één dag in de week geen vlees zou eten dan bespaar je daar 6 kilo vlees mee, ongeveer 572 kilometer rijden met een gemiddelde auto en 750 liter water. Wanneer je ook zuivel zou laten staan is dit bijna het dubbele. Dat is dus flink wat impact en weinig moeite.
Ik kies voor Vegauary!
Belangrijk om te weten is dat je als vegetariër niet alleen vlees en vis, maar ook producten met ingrediënten van gedode dieren vermijdt. Zoals de bouillonbasis voor in de soep bijvoorbeeld. Kies dan voor groenteboullion zonder dierlijke ingrediënten zoals gelatine en andere producten uit het slachthuis (zoals veel E-nummers).
Open je het woordenboek van de vegetariërs, dan zie je in één oogopslag hoe veel soorten vegetariërs er eigenlijk zijn.
De meeste vegetariërs eten nog wel melk en ei. Doe jij dit ook? Dan ben je een melk-ei-vegetariër. Klinkt niet zo charmant, we know. Gelukkig bestaat er een meer chique naam om je voorkeuren aan te geven: lacto-ovo-vegetariër. Of misschien behoor je wel tot de minderheid als lacto-vegetariër (wel melk, geen eieren) of ovo-vegetariër (wel eieren, geen melk). Wat voor type vegetariër je ook bent, je bent hoe dan ook lekker bezig. Dat kan natuurlijk voor één maand tijdens Vegauary of ga voor the long run! Hoe dan ook: keep up the good work!
Elke twee weken duurzaam leven tips? Word member.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over opwarming van de aarde houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken