In de loop van de ochtend en middag heb je ze vast. Of wat dacht je tijdens een avond bingewatchen? Cravings naar iets lekkers. Alleen veel van die craving-vervullers die je in de buurtsuper ziet liggen (mits ze niet weg gehamsterd zijn), zitten boordevol suikers en niet-natuurlijke nonsense. Let’s show those hands, als je wél wil snacken alleen dan op een vriendelijkere manier voor jezelf en moeder natuur. Speciaal voor alle thuiswerkers en binnenblijvers hebben wij daarom thuiswerk boxen samengesteld met vegan tussendoortjes om deze bizarre periode door te komen.
Vegan snacks kunnen net zo lekker smaken als al die ongezonde tussendoortjes in de supermarkt. Of eigenlijk, door het gezonde karakter smaken waarschijnlijk juist nog veel lekkerder. Lees hier voor welke vegan snack recepten je binnenkort sowieso eens je bakgerei uit het keukenkastje wil halen. Niet zo’n bakfanaat? No worries, we’ve got you covered! Dat wordt binnenkort lekker vegan snacken op werk, tijdens een verjaardag of borrel!
Wat zijn de lekkerste kant-en-klaar vegan snacks?
Man, man, wat zijn wij dol op snacks. Het liefst hebben we altijd wel iets lekker gezonds op kantoor achter de hand. Snacks vol plantaardig goeds, zonder geraffineerde suikers en met een plasticvrije verpakking. Voordat we losbarsten met onze favoriete plantaardige snackbaksels, eerst een paar van onze lievelings kant-en-klare vegan snacks. Tussendoortjes met een groen karakter. Komen ze:
(1) Duurzame vegan chocolade van Nucao
Wat zijn ze lekker die repen van Nucao. En dat alles met ingrediënten van moeder natuur. Puur natuur dus. Nucao is de perfecte gezonde snack om op een makkelijke manier plantaardiger te eten. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘A chocolate bar that checks all the boxes.’ Alle groene hokjes afvinken: biologisch, vegan en omhuld in een plasticvrije verpakking. Verwacht de voordelen van rauwe cacao, antioxidanten, ijzer, hennepzaden, magnesium, omega 3-vetzuren en vitamine C in één vegan chocoladereep. Een healthy boost van heb ik jou daar. En zoals het een duurzame chocoladereep betaamt, zijn er niets geen geraffineerde suikers toegevoegd. Die poespas heeft dit lekkers niet nodig.
En dacht je dat je nu al het lekkers wel had gehad, dan heb je het goed mis. Want per verkochte vegan chocolade snack plant Nucao één prachtexemplaar van een boom in ontwikkelingslanden. Bomen als redding tegen natuurrampen, ter verkleining van de CO2-uitstoot en voor het creëren van extra banen. Hadden we al laten vallen dat de non-profit organisatie achter Nucao – Nu+ Company –0,0 winstoogmerk heeft? Het bewijs dat deze chocoladebarmakers tomeloos veel liefde hebben voor wat ze doen.
Nucao shop je tegenwoordig al bij jou Appie om de hoek óf koop de vegan chocolade snack in onze ZustainaStore. Gaat. Dat. Proeven.
(2) Duurzame nootjes van Sancho Nuts
Een handje vol noten kan soms zo lekker zijn. Ze passen perfect binnen een vegan lifestyle. Bovendien is het de perfecte manier om aan je dagelijkse dosis eiwitten te komen. Als je op zoek bent naar nootjes die zowel goed zijn voor jezelf als de natuur en het milieu, dan kom je bijvoorbeeld uit bij Sancho Nuts. Zij hebben karamba lekkere nootjes op de markt gebracht. Nootjes die in een kruidenmix zonder ongezonde shit zijn gedoopt.
Sta je in de supermarkt voor het nootjesschap dan is het gros verpakt in…jawel hoor daar is ‘ie weer…plastic. De lekkerbekken achter Sancho Nuts vonden dat dit anders kon en moést. Recyclebaar blik was na een flinke speurtocht het antwoord. Ziet er niet alleen stoer uit, het is ook nog eens multifunctioneel verpakkingsmateriaal dat je eindeloos kan hergebruiken.
Nootjes zonder veel opsmuk. Let’s go nuts! Koop je portie Sancho Nuts in onze ZustainaStore.
(3) Plantaardige koeken van Van Eigen Deeg
Good luck om je bodemdrank bij deze ecologisch verantwoorde snack in toom te houden! Voor je het weet heeft deze vegan charmeur je weer weten te verleiden om ze alle tien in één avond op te eten.
Van Eigen Deeg is het antwoord als je zin hebt in een koekje waar je niet eerst de ingrediëntenlijst van hoeft te checken. Zonder abracadabra. Waar geen chemische en dierlijke meuk in zit. Vegan snacken met Van Eigen Deeg betekent goed doen voor je eigen geluksniveau en die van de natuur. Weer zo’n kleine stap die je kan zetten om grootse impact te maken!
Vegan koeken dus. Spelt-ahorn koeken om precies te zijn. Gemaakt van biologisch speltbloem. Bloem dat vol zit met eiwitten, mineralen, foliumzuur, vitamine B1, B2 en B3 en palmolie. Palmolie ja. Ze zijn niet palmolie-vrij. Natuurlijk willen de bakheldinnen achter Van Eigen Deeg hier ooit wel naartoe, maar voor nu houden ze het op palmolie die deels uit een duurzame plantage komt. Verder gebruiken ze een mix van biologisch rietsuiker en ahornsiroop om de vegan snacks van een lekker zoetje te voorzien. Snacken moet per slot van rekening wel lekker blijven!
Lees hier het finger lickin’ lekkere verhaal wat maakte dat Marijntje Van Eigen Deeg is begonnen, óf koop de vegan koeken van Van Eigen Deeg in onze ZustainaStore.
Wat zijn de lekkerste DIY vegan snack recepten?
Hartstikke leuk dat in de buurtsuper of online shop kopen van gezonde plantaardige snacks, maar wat dacht je ervan zelf aan de bak te gaan? Onderstaand vind je de 6x vegan snack recepten die wij thuis graag in elkaar flansen. Sommigen zijn in een splitsecond ready to eat, anderen zijn je ideale invulling voor een lazy Sunday. Staat jouw favoriete vegan tussendoortje er niet tussen? Laat het ons dan vooral weten. Gaan we ‘m snel zelf proberen!
Vegan snack recepten #1: Homemade popcorn
Zet die romcom, science fiction of thriller maar aan, want it’s popcorn time! Op de redactie van ZustainaBox zijn we verzot op deze vegan snack van Rens Kroes. Dat in tegenstelling tot de variant die je in de bios kan kopen. Die popcorn in het vet, en bevatten veels te veel zout en suikers. Gelukkig hoeft deze geliefde vegan snack niet ongezond te zijn. Het is namelijk prima te labelen als ‘lekkere verantwoorde snack.’ Een DIY vegan snack die je in nog geen 10 minuten voor een verjaardag, borrel of andere gezellige date op tafel hebt staan.
Ingrediënten popcorn (2 personen)
- 1 el kokosolie
- handjevol biologische pofmaïs
- zee- of himalayazout
Bereiding popcorn
Start met de kokosolie. Stop deze in een pan met deksel, en verhit ‘m tot ‘ie gesmolten is. Vervolgens spoel je de maïs in een vergiet schoon met water. Schep de korrels in de pan, en doe daarna de deksel er direct op. Verhit de maïs voor zo’n 2 à 3 minuten op hoog vuur, totdat je ze niet meer hoort poppen. Doe de popcorn in een kom en bestrooi hem met een snufje zout. Natuurlijk kan je ook voor de iets minder gezonde, maar o zo lekkere variant met chocolade gaan. Tony’s Chocolonely comes to the rescue. Het enige wat je dan hoeft te doen is van een halve reep vegan chocolade au bain-marie te maken. Is de popcorn klaar, dan hoef je dit gouden goedje alleen nog daarover heen te gieten. Lekkerrr!
Vegan snack recepten #2: Geroosterde kikkererwten
Dit is er ook eentje hoor. Geroosterde kikkererwten, al eens geprobeerd? Het is een healthy snack waar je maar van blijft eten. Speciale credits voor de girls achter Chicks Love Food. Zij hebben zowel een top recept voor een zoete en spicy variant bedacht.
Ingrediënten spicy geroosterde kikkererwten
- 200 gram kikkererwten
- 1 tl paprikapoeder
- snufje chilipoeder
Bereiding spicy geroosterde kikkererwten
Start met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Laat de kikkererwten ondertussen uitlekken. Meng ze vervolgens met een eetlepel olijfolie, chilipoeder, paprikapoeder en een snufje zout. Spreid ze uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Rooster ze voor zo’n 30 minuten in de oven. Daarna schep je ze een keertje om. Tot slot laat je ze nog zo’n 10 minuten in de oven staan, en zijn ze ready to eat!
Ingrediënten zoete geroosterde kikkererwten
- 200 gram kikkererwten
- 2 tl honing
- 2tl kaneel
- snufje nootmuskaat
- 1 el kokosolie
Bereiding zoete geroosterde kikkererwten
Doe precies hetzelfde als je doet voor de spicy geroosterde kikkererwten. Terwijl ze voor 30 minuten in de oven zitten, maak jij ondertussen een mix van honing, kaneel, nootmuskaat en kokosolie. Na het half uur haal je de kikkererwten uit de oven, en roer je de lekkere blend over het geheel heen. Daarna zet je het nog voor zo’n 10 minuten terug in de oven. Et voilà!
Tip: de geroosterde kikkererwten zijn nog perfect zo’n 5 dagen in onze duurzame plasticvrije lunchbox te bewaren. Ideaal dus voor als je er langer plezier van wil hebben.
Vegan snack recept #3: vegan blueberry muffins
Muffins. Vegan blueberry muffins. Daar loopt toch spontaan – voor de zoetekauwers onder ons – het water van in je mond? Het is zo’n lekkere vegan traktatie voor als je een hectische dag hebt, en je wel wat lekkers tussendoor hebt verdiend. Of in het weekend. Of…ja eigenlijk is zo’n vegan muffin altijd een goed idee. Wij zijn fan van het recept van I Love Health.
Ingrediënten vegan blueberry muffins
Droge ingrediënten
- 175 gram meel (bijvoorbeeld boekweitmeel)
- tl bakpoeder
- el kaneel
- el havermout
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1 handvol blauwe bessen
- banaan in plakjes gesneden
Vloeibare ingrediënten
- 3 middelgrote rijpe bananen
- 2 grote el kokosolie
- 1 el siroop (dadel, rijst, agave of maple)
Voor extra luchtige muffins
- halve el appelazijn
- halve tl baking soda
Bereiding vegan blueberry muffins
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je bakblik met bakpapier. Doe alle droge ingrediënten in een kom, en hussel alles even door. Houd een paar bosbessen en plakjes banaan over. Hierover zo meer. Doe de vloeibare ingrediënten in je blender of keukenmachine, en mix tot je een dikke vloeibaar beslag overhoudt. Giet dit over de droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar. Schep de baking soda hierbij en daarop schenk je de appelazijn (dus op de baking soda). Dit zal gaan schuimen, niet schrikken, dit hoort!
Roer alles nog een laatste keer en schep het deeg in de zes vormen van je bakblik. Versier met extra bosbessen en de plakjes banaan. Zet de vegan muffins 30 minuten in de voorverwarmde oven. Prik daarna een satéprikker in een van de muffins. Komt ‘ie er droog uit? Niets geen geklieder? Dan ben je klaar, en kan je je eigen vegan baksel gaan proeven!
Vegan snack recept #4: Groene dip van witte bonen
Snijd je bonte verzameling van veggies maar alvast, want met dit vegan snack recept wil je snel van start gaan met dippen. We hebben namelijk een groene dip van witte bonen geselecteerd. Een gezond recept dat we regelmatig voor een eco proof feestje op tafel uitstallen. Met dank aan Anne Drake van het duurzame boek ‘Eco lifestyle, aan de slag!’ Wat ons betreft ook een top vervanger voor de – ondanks haar kleur – niet al te duurzame guacamole. De basis van dit groene goedje is namelijk avocado. En over avocado’s kunnen we niet zeggen dat ze de grootste ecologische voetafdruk hebben. Dat in tegenstelling tot deze witte bonendip. Smeer ‘m op een cracker als je halverwege de ochtend of middag trek krijgt. Of dip er verschillende groenten in. Haal je zowat gelijk je vitaminetarget voor die dag.
Ingrediënten vegan dipsnack
- 2 blikken cannellinibonen – 1 cup gedroogde cannellinibonen is ook prima
- 1 tl baking soda. Niet in huis? Je bestelt je portie baking soda in onze ZustainaStore.
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- sap van een – liefst biologische – citroen
- 1/2 cup gehakte platte peterselie
- 1/4 cup gehakte basilicumblaadjes of dragon
- 2 el fijngehakte bieslook
- 2 el fijngehakte dille
- 1/2 tl zeezout
- zwarte peper
- 1/3 cup olijfolie
Bereiding vegan dipsnack
Kook de gedroogde bonen volgens de instructies op de verpakking. Als je bonen uit blik gebruikt, giet ze af en spoel ze met koud water. Doe de bonen in een kookpot, en zet ze onder water. Vervolgens voeg je de baking soda toe. Daarna laat je gedurende 10 à 15 minuten op een acht vuurtje het geheel koken. Doe dit net zolang, totdat de velletjes loskomen, en de bonen superzacht zijn. Giet af en speol met koud water. Houd een beetje kookwater apart. Dan komen we aan bij de laatste stap. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in een blender. Mix goed tot de massa groen ziet. Mix verder. Tot slot giet je langzaam de olijfolie – eventueel met nog wat kookwater – bij de dip. Pak de rauwe of geroosterde groenten, geroosterd pitabrood, crackers, tortilla chips…er maar bij. Dipse!
Vegan snack recepten #5: Vegan chocolade bananenbrood
- Bakpapier
- Cakeblik
- kokosolie (om in te vetten)
- 3 el chiazaad
- 350 gram rijpe bananen
- 4 el cacao
- 120 ml havermelk
- 120 ml gesmoltenkokosolie
- 1 el citroensap
- 5 dadels
- 200 gram quinoameel
- 1 tl ongezoete vanillepoeder
- 2 tl baking soda
- 1 tl zout
Bereiding vegan chocolade bananenbrood
Schenk het beslag in de cakevorm. Zet ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Neem af en toe even een kijkje. Laat de cake na het bakken 10 minuten in de vorm zitten en laat hem dan verder afkoelen op een rooster. Het resultaat van deze vegan lunchbox snack mag er zijn.
Vegan snack recepten #6: Vegan notenreep
Ingrediënten vegan notenreep
- 100 gram gedroogde, ontpitte dadels
- 75 gram ongebrande noten naar keuze
- Kokosrasp
- Snufje kaneel
- 40 gram zaden (zonnebloempitten of pompoenpitten)
Optioneel toe te voegen: cranberries, kokosrasp, zonnebloempitten…net waar je zin in hebt.
Bereiding vegan notenreep
Doe de ongebrande noten en de kokosrasp in een keukenmachine en zet deze aan op pulse stand voor ongeveer 10 seconden. Voeg de dadels en de zaden toe en zet aan op pulse voor 20 seconden. Herhaal dit totdat de noten en dadels goed met elkaar gemengd zijn. Leg het mengsel in een bakvorm en druk aan met een lepel of spatel. Zet vervolgens in de koelkast totdat het hard is geworden. Snijd het geheel vervolgens in repen en neem deze mee in een bakje voor onderweg. Smakelijk!
Beste vegan snack recepten voor in je lunchbox
Mocht je meer inspiratie nodig hebben wat je voor vegan lekkers je in je lunchtrommel naar werk of school kan stoppen? Lees hier wat de beste recepten voor in je lunchbox zijn.
Heb je nog geen duurzame lunchbox in je bezit? Wil je er een die plasticvrij is, geen schadelijke stoffen bevat, vaatwasserbestendig is en ook nog eens gemaakt is van 70& gerecycled RVS? Binnen een paar clicks is onze duurzame do-gooder van jou. Shop de duurzame RVS Lunchbox hier.
Photo credit header: Chicks Love Food