Zo zit je nog bij een Franse bistrot, Italiaans ristorante of Scheveningse strandtent, zo zit je weer aan de gouwe ouwe boterham. Kan goed dat je, nu je er even tussenuit bent geweest, bij god niet meer weet wat je er vandaag weer eens op zal doen. Inspiratie is on his way. Vega(n) ideeën om je brood mee te beleggen. Heerlijk voor thuis aan de keukentafel, voor als je on the road a.g.a.i.n bent of binnen nu en heel snel weer in de kantoorkantine zit.
Brood, is dat eigenlijk wel vega(n)?
Goeie vraag! Brood is zo’n typisch product waar we mee zijn opgegroeid. Mee zijn groot geworden. Want ja, veel gezonde voedingsstoffen, vult goed en je kan ermee variëren tot je een ons weegt. Alleen wat als je vegan bent, kan je dan eigenlijk elke mik in je mandje stoppen?
Over het algemeen is het meeste brood plantaardig. Lees je goed, ‘het meeste’, dus niet alles. Er zitten her en der namelijk nog wel eens dierlijke ingrediënten in brood verstopt. Denk aan melk, boter, ei, zelfs kwark en niet te vergeten de zogenoemde broodverbeteraar L-cysteïne, oftewel E920. Een e-nummer dat afkomstig is van veren of varkensharen. Zonder je trek te willen bederven, dat kan zeker in je brood zitten. Alhoewel, in Nederland kiezen de meeste bakkers liever voor de plantaardige variant met dezelfde soepele specs.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan doe je er goed aan altijd in de supermarkt het etiket te checken of het aan de bakker te vragen. Vaak zit je met brood en harde broodjes save. Voor zachte bolletjes, krentenbollen en croissants is het een ander verhaal. Hallo roomboter, hey melk. Geen gesip, er komen steeds meer vegan varianten op de markt.
Mocht je door het bomvolle broodschap even niet meer zien wat wel en geen GO voor je als vegan zijn, dan kan je altijd de superhandige Vegan Wiki – precies een heuse encyclopedie – raadplegen.
10x vegan broodbeleg tips
Een dikbelegde boterham met kaas of worst is zo 2020. Geintje natuurlijk. Alhoewel, nu we in Nederland een groeiend aantal vega(n)s hebben, is het lang niet meer altijd het bammetje met Goudse kaas dat de klok slaat. Wat nu als je voortaan de dierlijke ingrediënten links wil laten liggen, waar kan je dan aan denken? Wat doe je dan op je boterham? Blijft er eigenlijk überhaupt wel wat over? Vragen die regelmatig op Zustaina’s HQ de revue passeren.
Het antwoord is simpel: en óf je genoeg te kiezen hebt. Steeds meer zelfs. Vegan broodbeleg is hot! Om je wat inspiratie te geven, hebben we een opsomming van onze favo’s gemaakt.
#1: Of je worst lust
Blijf je een bammetje met worst ergens toch wel heel lekker vinden, maar wil je wegblijven van dierlijke ingrediënten? Bof jij even. De supermarktschappen komen elk jaar voller te liggen met vegan vleesvervangers. Alleen al wat betreft de looks is het soms knaplastig ze van echt vlees te onderscheiden. Neem bijvoorbeeld boterhamworst, salami of zelfs filet americain. De Vegetarische Slager is je new best buddy!
#2: Zeker niet cheesy
Wij Nederlanders worden niet voor niets kaaskoppen genoemd. We eten er wat vanaf per jaar. Alleen wat als je op de vegan tour bent, kan je dan je goudgele plakjes wel vergeten? Alles behalve! Er zijn aardig wat merken die er wel kaas van hebben gegeten om vegan kaas te maken. Violife is zo’n veganistische kaasmaker.
#3: (Bieten)hummus
Rode bieten zijn vitaminebommetjes tot-en-met. Waarom ze slechts eens in de zo veel tijd ‘s avonds uitserveren als ze ook verrukkelijk zijn voor op een boterham. Hak wat ongebrande, ongezouten noten en top af met wat kiemgroenten en je kan er voorlopig weer even tegenaan. Ben je nu niet zo van de bieten, dan kan je ook (h)eerlijk mixen en matchen met andere type hummussen, avocado, komkommer, aubergine, scrambled tofu. De keuze is reuze.
#4: Groentegenot
Groentespreads veroveren de supermarktschappen. Niet zo gek als je je bedenkt dat je een prima portie groenten binnenkrijgt en het ook nog eens lekker is. Mister Kitchen is van de smaakvolle spreads in een potje. In plaats van olie of mayonaise kiezen zij voor een basis van peulvruchten.
#5: Vegan roomkaas
Roomkaas, cream cheese. Noem het zoals je het wil noemen. Vaak zit ‘ie bomvol mild smakende kaas van melk en room. Gelukkig zijn er ook voor dit broodbeleg plantaardige versies op de markt te vinden. Violife en Oatly zijn er slechts twee van.
#6: Spread the chocolate spark
Zo, de hartige trek is gesust, tijd voor de zoetekauwers onder ons. Wat te denken van chocolade vlokken? Pure chocolade vlokken van o.a. de Ruijter zijn 100% vegan. Haal het kind in je naar boven en smikkel er lekker op los.
#7: Chocolade hagelslag
Hagelslag vegan broodbeleg? Vaak wel als je niet voor de melk variant gaat. Pure chocoladehagel is meestal veganistisch. Bij twijfel kan je altijd Vegan Wiki raadplegen én het etiket. En vind jij het ook het lekkerst met een dikke laag (room)boter? Kies dan voor de vegan, palmolievrije boter van Flora Plant en The Flower Farm.
LEES OOK: VEGAN CHOCOLADE: WAAROM HET BETER IS VOOR JOU EN HET MILIEU
#8: Regenboog op je bord
Vruchtenhagel liefhebbers in tha house? Goed nieuws, want ook vruchtenhagel is plantaardig. Fleur je ontbijt, lunch of break op of eet het lekker uit het knuistje. En om nog even in de kleurrijke hoek te blijven: ook de blauwe hip-hip-hooray muisjes zijn vegan proof. De roze niet. Dit zit ‘m in de kleurstof karmijn, een dierlijk pigment.
#9: Jam(my)
Jam heeft het imago niet vegan te zijn vanwege de gelatine-achtige structuur. Niets is minder waar. Dit komt namelijk door pectine, groen als wat, want plantaardig. De stof is in veel planten- en fruitsoorten te vinden, en zorgt ervoor dat de plantcellen aan elkaar kleven. Dus het gros van de aarbeien-, abrikozen-, kersen-, frambozen-, bosvruchtenjams (en zo kunnen we nog even doorgaan) is zo vegan als het maar zijn kan.
#10: Pindakaas
Bevriend broodbeleg van velen: pindakaas. Koop het kant-en-klaar bij de buurtsuper of maak het zelf. Scroll verder en zie hoe je in nog geen 5 minuten je eigen creamy peanut butter in elkaar hebt geflanst. Tip: ook lekker met stukjes banaan. Perfecte snack voor het sporten en een goedgevulde bodem.
Zo houd jij je boterhammen opperbest
Sowieso dat je dit herkent: als vroege vogel sta je ‘s ochtends de boterhammen te smeren, stop je ze in een plastic zakje, om ze rond het middaguur er verlept uit te halen. En dat, terwijl je juist zo uitkeek naar je break. De oplossing is kinderlijk simpel en nog duurzaam ook.
Kies voortaan voor een herbruikbare lunchbag van ZuperZozial of plasticvrije broodtrommel van moi. Nul single-use plastics die je bij de lunch komen vergezellen of het lekkers van je lunch afhalen. Kom je na een lange dag thuis, dan was je het met de hand af (de broodtrommel is ook vaatwasbestendig) en kan je er de volgende dag weer torens van boterhammen in bouwen. Heb je het tot de laatste kruimel opgebruikt, ook dan geen sustainable sores, want 100% recyclebaar.
LEES OOK: VEGANUARY: ALLE INS EN OUTS VAN DEZE VEGAN CHALLENGE ÉN HOE VOL TE HOUDEN
Recept: zelf vegan pindakaas maken
Pindakaas is voedzaam, gezond en ook nog eens onmeunig lekker! Tuurlijk, gemak dient de mens, maar wat als we je vertellen dat je pindakaas heel makkelijk zelf kan maken. In een handomdraai ben je klaar. Thanks Simply Vegan voor dit recept en tips, waarmee je oneindig kan variëren. Pindakaas met stukjes vegan choco en kokosraps, met een snuf zeezout of liever pindakaas au naturel, wat mag het worden? En dat alles zonder milieuonvriendelijke palmolie of toegevoegde rotzooi.
Ingrediënten
- Ongezouten pinda’s of doppinda’s (met zo’n 250 gram heb je een subtiel potje pindakaas gevuld)
- Extra: keukenmachine en een potje om je pindakaas in te bewaren
Bereiding
Pindakaas maken is zo’n typische ‘kind kan de was doen’-klus. Wat je doet: Zet de keukenmachine klaar en strooi er ongeveer de helft van de pinda’s in. Zet dan de keukenmachine aan op de hoogste stand en wacht tot de pinda’s zijn vermalen. Gelukt? Voeg dan pas de rest van de pinda’s toe en herhaal voorgaande stap. Heb geduld, want na zo’n 3 minuten ga je ‘pas’ zien dat de pinda’s hun olie verliezen en je dus het welbekende smeersel krijgt. Zodra je tevreden bent, kan ‘ie in het potje. Zorg ervoor dat je – liefst glazen – potje goed schoon is en je hebt weken plezier van je eigen vegan broodbeleg.
Ben je meer van de pindakaas met grove stukjes pinda er tussendoor? Houd dan een flinke hoeveelheid gemalen pinda’s achter de hand, voordat je de keukenmachine 3 minuten aanzet. De stukjes voeg je daarna pas weer toe. Hetzelfde kan je doen met stukjes (vegan) chocolade, kokosrasp, fruit, grof zeezout, dadels en kaneel. Tja, met wat eigenlijk niet.
LEES OOK: VEGAN BAKKEN? EITJE MET DEZE TIPS