Met de start van de herfst begint de behoefte om de keuken in te duiken voor om vervolgens onder de dekens te kruipen mét homemade heerlijks, te kriebelen. Avonden die vragen om extra knusheid. Om gezelligheid. Hier op kantoor zijn we er uit: ‘Als je net zo’n lekker plantaardig baksel kan maken als dierlijk én het is ook nog eens beter voor mens en natuur, waarom zou je het vegan bakken dan op z’n minst niet eens een keer proberen?’ Vegan bakkers klaar? Bakken maar!
Waarom vegan bakken?
Vegan staat synoniem voor niets dierlijks, voor 100% plantaardig. Bakken op zijn vegans betekent baksels zonder dierlijke ingrediënten. Om aan de vegan bak te gaan, kan om diverse redenen zijn. Wie weet ben je diehard vegan, wil je dierenleed voorkomen, wil je liever (lief zijn, u snapt) voor je lijf zijn of je impact op het milieu verkleinen. Over die laatste. De veehouderij is één van de grootste vervuilers a.k.a. uitstoters van broeikasgassen, zoals CO2 en methaan. Door op plantaardige tour te gaan – zij het de hele dag, zij het alleen in baksels – verkleint de eco-footprint flink waar moeder botanica veel baat bij heeft.
LEES OOK – VEGA OF VEGAN: MOET DAT ECHT 100%?
Kan goed zijn dat je begint te stijgeren, zeker als zoetekauw. Want, we citeren de gemiddelde NL’er, ‘dat zal dan wel inboeten aan smaak zijn.’ HAH! Heb je mooi mis. Okay, tot een tijd gelee was vegan bakken best houtje-touwtje werk. Plantaardige boter (zonder palmolie)? Dat was bijster moeilijk om te vinden. En zo kunnen we nog even doorgaan. Anno nu is het anders. Veel leuker en lekkerder. Plantaardige roomkaas voor de cheesecake, vegan boter of margerine, ze liggen in grote getalen in de schappen. Daar word je als milieubewust mens blij van, moet je nagaan wat er gebeurt als je nieuwe hobby vegan bakken wordt. Geen dank!
Tips voor vegan bakken
Zet de klopper, keukenweegschaal en andere keukengerei maar klaar. Met behulp van onderstaande baktips zorgen we ervoor dat vegan bakken vanaf nu geen ver-van-je-bed-show meer is. Plantaardige patisserie is een eitje, zonder eitje.
Tip 1: Maak er geen plantaardige look-a-like van
Voordat je verder leest (en bakt), houd je eerste plantaardige patisserie simpel voor jezelf. Steek oma’s appeltaart niet zomaar in een plantaardig jasje. Zelf hebben we eerst een paar relatief simpele recepten uitgeprobeerd, bijvoorbeeld vegan pannenkoeken. Als je het vegan bakken onder de knie hebt, kan je nieuwe recepten uitproberen en gaan werken met de vegan vervangers.
Tips 2: Eén ei is geen ei
Vegan bakken lijkt andere koek, want in vrijwel alle bekende bakrecepten worden eieren gebruikt. HELP, wat o wat doe je met de eitjes van moeder de kip? Ze worden gebruikt om bakwerken luchtig te maken. Geen gesip, want ook zonder ei kan je lekkernijen (die echt niet onderdoen aan de niet-plantaardige traktaties) op tafel toveren.
In zowel zoete als hartige recepten kan je ei vervangen door flax egg. Meng hiervoor één eetlepel gemalen lijnzaad of chiazaad met drie eetlepels water en laat dit vijf minuten staan. Als je geen chia- of lijnzaad in huis hebt, kan je ook 50 gram appelmoes of een halve (over)rijpe geprakte banaan gebruiken. Deze ei-vervanger is vooral lekker in een zoet gerecht.
En het geheime ingrediënt voor een lekker luchtig baksel? De baking soda! Meng een theelepel baking soda met een theelepel appelazijn of citroensap en voeg het schuimende mengsel daarna toe aan je beslag of deeg. Vergeet niet om het geheel nog eens goed door te roeren.
Bonus: Naast zoete kan je ook hartige baksels bruin bakken. Neem een vegan quiche. Kenmerkend: de typische ei-smaak die onmisbaar is. Don’t you worry. Dit kan je prima voor mekaar boksen met kala namak, een Indiaas kruid van steenzout en zwavelhoudende kruiden. Aangezien eieren ook zwavel bevatten, zijn deze kruiden ideaal om de smaak van ei na te bootsen. Kala namak koop je bij de toko en misschien, dat zal je zelf in je neighbourhood moeten ontdekken, bij je lokale. supermarkt.
Tip 3: Onmeunig lekker met plantaardige melk
We zullen eerlijk met je zijn, als er melk in een recept wordt gebruikt, is the vegan switch wat simpeler, dan met een eitje. Koemelk is namelijk eenvoudig te vervangen door plantaardige melk, zoals havermelk, sojamelk of amandelmelk. Kies wel een ongezoete soort, zodat de smaak niet te overheersend is en de taart, cake of koek te zoet wordt.
Tip 4: Vegan boter zonder palmolie
Er gaat niets boven roomboter, zeg je? Jawel hoor! De vegan boters doen niet onder. Onze favoriet is vegan boter zonder palmolie. Tien punten. Heb je harde boter nodig, bijvoorbeeld in scones? Vervang het dan door koude, harde kokosboter of plantaardige margarine. Heb je gesmolten boter nodig in een cake? Kies voor zachte kokosolie of een andere plantaardige olie.
Als je kokosolie gebruikt om roomboter te vervangen, hebben we een extra baktip: meng de kokosolie met een klein beetje water. Roomboter bestaat namelijk voor ongeveer 20% uit water en kokosolie niet. Als je deze stap overslaat, is er geen nood aan de man, maar wordt de cake wel wat zwaarder en vettiger.
LEES OOK – TOPICS THAT KEEP US BUSY: BETER ZEG JE ‘NEE’ TEGEN PALMOLIE
Tip 5: Bye bye gelatine
En gelatine dan? In veel taarten en puddings wordt gelatine gebruikt om ze stevig en chubby te maken. Maar aangezien gelatine gemaakt wordt van de huid en beenderen van onder andere varkens, past dit niet in een vegan smulpartij. Als plantaardig alternatief gebruiken we agar agar, gemaakt van algen. En goed nieuws: agar agar is zelfs twee keer sterker dan gelatine. Win win! Je kunt agar agar kopen bij de toko of de natuurvoedingswinkel.
Wist je dat…
… vegan pannenkoeken bakken een eitje is? Vervang de melk door een plantaardige variant en laat het ei achterwege. In plaats daarvan kun je een theelepel baking soda mengen met een theelepel citroensap en dit toevoegen aan je beslag. Fluffy pancakes gegarandeerd!
Geen zin om de mouwen op te stropen en de bakker in jezelf op te roepen, dan kan je altijd aankloppen bij Van Eigen Deeg. Ze liggen in een groot deel van de supermarkten en…bij ons in de ZustainaStore!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over vegan bakken houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de Sweet Dreams Box (L / XL) tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.