Countdown has started! Kunnen we zowaar bijna achter dit rollercoaster jaar een dikke punt zetten. Het was me het bumpy ritje wel hè. Bizar. Hopelijk zijn jij en je geliefden ‘m ongeschonden doorgekomen. Op naar de positieve vibes in 2021! Eerst nog Oudjaarsavond doorhobbelen met bruisende borrelhapjes en drankjes. Wil je het dit jaar sustainable aanvliegen? Duurzaam Oud en Nieuw vieren wordt met deze tips een intiem knalfeestje. Happy new year!
Met deze preps vier je duurzaam Oud en Nieuw
Snoepen, snacken en snaaien, december zit er vol mee. De finish is bijna in zicht. Nog één feestdag te gaan: Oudjaarsavond. Met de Oudjaarsconference op de buis genieten van bruisende borrelhapjes, stipt om 0:00 elkaar de beste wensen wensen en de volgende ochtend wellicht met een (kleine) kater wakker worden.
Ben je dit jaar net zo lekker planet proof bezig geweest en wil je die groene trend graag doortrekken naar 2021? Het is heel simpel. Door slechts een paar sustainable swaps door te voeren, ben je verzekerd van een duurzaam Oud en Nieuw. Je moet alleen net even weten waar op te letten en wat de alternatieven van de NYE-essentials zijn (we noemen oliebollen, champagne and so on). Helpen we je bij.
#1: Let’s pop the local bottle
Ook al is het dit jaar een andere 31 december, dan anders je kan er alsnog iets heerlijks (en eerlijks) van maken. Zelf de slingers ophangen, feestelijke kleding uit de kast halen en traditiegetrouw champagne ploppen. PLOP! Eerst even over die laatste – zonder alcoholisme aan te moedigen -, want voordat je aan het bubbelen gaat, kan je een aantal groene keuzes maken: (1) kies lokaal en (2) vegan.
Zeker als je net met je green journey bent begonnen, gaat er een wereld voor je open. Vlees vaker of volledig links laten liggen, de keuze die je hierin kan maken of wel of niet groen, groener, groenst te gaan, is duidelijk. Bij alcohol is dat een ander verhaal. Zeker als je het op een 100% plantaardige boeg wil gooien, is het advies om het etiket van alcoholische versnaperingen te checken. Waar het ‘m namelijk in zit, is dat je denkt ‘aha wijn, een puur natuurproduct, dat zit wel snor’, blijkt het tegendeel waar te zijn. Er gaat een beerput aan nieuwe info voor je open.
Tuurlijk zijn er genoeg én komen er steeds meer vegan alcoholische exemplaren op de markt, maar het gros is toch echt niet te labelen als ‘100% plantaardig.’ Dat zit ‘m in het feit dat sommige dranken dierlijke ingrediënten bevatten of dat er dierlijke stoffen bij het maakproces (klaringsproces voor de kenners) aan te pas komen. Mocht je dus voor New Years Eve een champagne in huis willen halen ‘that thicks all the green boxes’ dan kan je het best voor een vegan champagne gaan.
Wil je er nog een schepje bovenop doen, dan pamper je je smaakpapillen met een lokaal (vegan) exemplaar. Waar bruisende bubbel bij jou in de buurt te koop zijn, lees je hier.
#2: Bodem leggen
Tot zover the alcoholic talk. Wat is het natje zonder het droogje. Precies, die twee zijn het perfecte koppel. Per slot van rekening moet er wel een bodem gelegd worden. Kan je doen in de vorm van een 3-gangen diner, door te gourmetten of om het slechts bij de borrelhapjes te houden. Ongeacht wat er op het menu staat, kan je vergroenen door vega of vegan lekkers op tafel te toveren. Liefst van lokale shops of de boer uit de buurt. En laat je niet te veel charmeren door eindejaarsaanbiedingen, anders zit je straks met een volle koelkast waarvan je de helft kan weggooien.
Photo credit: Uit Pauline’s Keuken
Speciale aandacht voor oliebollen, de grand dame van Oudjaarsavond. Veel kant-en-klaar mixen vragen om een eitje en scheut melk. Vega, check. Vegan net niet. Je kan ze heel makkelijk zelf bakken. Onderaan dit artikel hebben we een recept voor vegan oliebollen voor je toegevoegd. You’re welcome. En anders zijn er ook zat oliebollenkramen in town die zo’n knapperige hap voor je hebben. Veganisme.nl heeft een handig lijstje waar je ze kan vinden.
Lees ook: Voedselverspilling tegengaan? 10 tips hoe jij het verbrassen een halt kan toeroepen
#3: Voorkom een plastic puinhoop
Lekker makkelijk die plastic wegwerpbordjes en ander plastic gerei zo met de feestdagen, maar (1) plastic (zeker single-use) is heel vervuilend en (2) echte charmeurs kunnen we het ook niet noemen. Duurzaam Oud en Nieuw vier je het liefst met zo min mogelijk plastic (dus ja, ook de party-poppers en plastic decoratie).
Bonustip: Gillende keukenmeiden opvegen
Duurzaam Oud en Nieuw hebben we dit artikel genoemd, dus ja ook ‘nieuw.’ Heb je dus op de meest saaie, suffige dag van het jaar de puf om de straat op te gaan, pak er dan gelijk een bezem bij. Ook al is er dit jaar een vuurwerkverbod en zal het geen rode regen van rotjes en ander vervuilend vuurwerk zijn, you never you. Mocht er dus wel een bups vuurwerkvuil op straat liggen en kijkt de ‘eigenaar’ er zelf niet meer naar om, verricht een goede daad. Zo help je je eigen luchtwegen (en uitzicht) en die van dieren.
Recept: vegan oliebollen bakken
Sorry not sorry! We konden het niet laten om deze joviale jaarafsluitsnack vlak voor NYE volledig te negeren. Onmisbaar, onmeunig lekker en ongelooflijk makkelijk zelf te maken. Zeker met dit recept van de Appie.
Ingrediënten
- 150 g rozijnen
- 250 ml kokend water
- 500 ml amandeldrink naturel
- 14 g gedroogde gist
- 2 el kristalsuiker
- 500 g tarwebloem
- 1 tl zout
- 2 liter arachideolie
- 3 el poedersuiker
Bereiding
Aan de bak! De rozijnen mogen in de kom. Schenk er kokende water overheen en laat het vervolgens zo’n 10 min. met rust. Na die tijd mag je het afgieten. Ondertussen verwarm je de amandeldrink (plantaardige melk) in een steelpan op laag vuur tot het lauwwarm is. Doe de gist en suiker in de kom erbij en roer de melk erdoor. Zeef de bloem boven een mengkom. Maak een kuiltje in de bloem en voeg het gistmengsel en zout toe. Roer met een houten lepel tot een samenhangend beslag. Meng de rozijnen door het beslag. Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld.
Verhit de olie in een ruime pan tot 180 ºC of zet de frituurpan aan. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk in zo’n 8 minuten goudbruin en beetgaar. Regelmatig de bollen omrollen is aan te raden. Neem uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Top het af met poedersuiker en klaar ben je!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene merken en producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Querien’s Premium of Regular Box tot O&N-BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.