Als je niet beter weet, lijkt thee ‘maar’ warm water met een smaakje. Met de nadruk op ‘lijkt.’ Dompel je jezelf namelijk onder in theeluilekkerland, dan leer je dat het ene theetje de andere niet is. Zet er een zoom op en je ziet dat er bio thee en minder ‘-logische’ thee is. Je snapt, een serieus dossier over waarom klimaatverandering ‘m al in je o zo kleine kopje thee zit. Zit je goed? Dan praten we je bij!
Hey thee, waarom zo’n zee aan CO2 en plasticvervuiling?
Nederlanders kunnen er wat van. Hah, koffie en bier drinken, heb je mooi goed. Maar ook op een vers bakje thee zeggen we geen ‘nee.’ Gemiddeld gaan er per dag twee koppen thee doorheen, want worden we blij van. Alleen is niet alles er hosanna aan. Het is namelijk met thee niet zo groen gesteld. Weet dat het gros van thee(bladeren) uit tropische oorden wordt geïmporteerd. Vliegtuig of vrachtschip, sowieso een behoorlijke CO2-uitstoot als het van heinde en verre wordt gehaald.
Is dat nodig? Lang niet altijd. Ook in de Lage Landen kunnen we thee telen. Niet alle varianten hoor. Theeplanten doen het namelijk gewoon het allerbest in warme, vochtige klimaten. Niet gek dus dat de theegiganten (sommigen biologisch, anderen verre van) van deze wereld in het Verre Oosten liggen. Noem een China, Sri Lanka, Vietnam en India. O, en Kenia, geen Azië, wel theemakers. Moraal van het verhaal: alleen al om de theebladeren bij je thuis aan de theetafel te krijgen, gaat het er in het algemeen verre van groen aan toe.
Dan part 2: theeplanten houden van een drankje. Dorstig zijn ze. Okay, wel wat minder dan koffiebomen, maar goed alsnog lusten ze veel water. En dat ‘veel’ is haast een understatement als je weet dat er voor 1 liter thee 120 liter water nodig is.
En er is ook nog een part 3: Ook aan de theezakjes zit een dark side. Hinten doen we hier niet op de looks, maar op de (micro)plastics. Voorverpakte thee kan dan wel heel handig zijn le lijf, de smaakpapillen en het milieu hebben het er niet op. (1) Veel smaak gaat verloren bij het vermalen van de theeblaadjes tot verpulverd poeder. (2) Theezakjes belanden – net als de cellofaantjes van plastic die om de theedoosjes zitten, vaak dan) na één keertje al in de afvalbak en dus afvalberg. (3) En het is een vieze vuilak voor de gezondheid: microplastics lekken namelijk in grote getalen (kunnen enkele miljarden minuscule stukjes zijn) ongemerkt je kop thee in.
Part 4: it’s a hard-knock life voor team theepluk. Nog zoiets waar je bij je heb-ik-me-daar-een-potje-me-time-te-pakken theekeuze op kan letten. Verre van altijd is er namelijk sprake van fairtrade omstandigheden. Leefbaar loon, ho maar. Thank you Hollandse theemakers die wél het fairtrade label dragen. Hierover zo meer.
Zeg, is (bio) thee gezond? En groene thee? En hennepthee?
Hebben we het al minutenlang over thee, willen we het thema ‘hoe gezond is thee’ je niet onthouden. Thee en kruidenthee (officieel geen thee, want van kruiden, fruit, bloemen en slash of specerijen gemaakt) hebben een spot in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. En dat, dat is niet voor niks. Waar we dagelijks, individuele behoeftes even buiten beschouwing gelaten, zo’n 1,5 tot 2 liter vocht nodig hebben, kan thee het halen van de tax makkelijker maken. Tout le jour aan het water word je op een gegeven moment ook zo simpel van.
Vooral zwarte en groene thee trekken de aandacht van gezondheidszoekers. Zo zou het drinken van drie koppen groene of zwarte thee per dag het risico op een beroerte verkleinen en de bloeddruk verlagen. ‘Dan ga ik de ganze dag aan de thee!’ Das dan ook weer niet wat je moet (niets moet) doen, want thee bevat negen van de tien keer cafeïne. Net als koffie. En daar ga je van stuiteren.
Hoe het met bio thee zit? Bij de theeteelt zijn pesticiden niet welkom. De planten worden met koemest, snoeisels en bladeren bewerkt, geen giftige gedver. Puur natuur it is.
En dan de kruidenthee die ons sinds 2015 (dank Dutch Harvest) blij heeft verrast: hennepthee. Een frisse, lichtzoete thee die van zichzelf theïne-vrij is. Esther van Dutch Harvest ontdekte dat het duurzame hennep al eeuwen geleden op grote schaal werd gebruikt. “Zeilen en touwen van VOC-schepen werden al van hennepvezels gemaakt. Jaaaaren later heeft hennep aan populariteit verloren en werd het vaak alleen nog met wiet geassocieerd. Volledig onterecht, want vezelhennep is een heel andere variant met ontzettend veel duurzame en gezonde mogelijkheden die positieve aandacht verdient.
We zijn gewend geraakt om thee te importeren van plantages uit verre landen, terwijl er in ons eigen land een ontzettend duurzaam gewas groeit waar je heerlijke thee van kunt zetten! Bovendien zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig om hennep te verbouwen en slaat het bulken broeikasgassen op. Veel duurzamer kan het niet,” vertelt Esther enthousiast.
Met hennepthee heb je BINGO, lieve mensen. Het bevat namelijk ook een natuurlijke hoeveelheid CBD, een stofje dat licht kalmerend werkt en bekendstaat om de gezondheidsvoordelen. De thee is dus misschien wel verslavend, maar dan op een gezonde manier.
Hennepthee, ‘daar zal je wel stoned van worden’
Ben je mal. High word je niet van hennepthee. Het belangrijkste bestanddeel in hasj en wiet is THC en daar bevat het pure hennepgewas nagenoeg niets van. “Wiet is afkomstig van een veredelde hennepplant. Dit is eigen een volledig doorgeteelde plant, waarbij de planten met het hoogste gehalte THC steeds verder gekweekt zijn.
In wiet zit ongeveer 20 procent THC, terwijl dit gehalte bij vezelhennep ruimschoots onder de toegestane 0,2 procent is. Dat is zo’n laag percentage dat het geen effect heeft als je een kopje thee drinkt. Het gewas mag volledig legaal geteeld worden in Nederland: boeren moeten aantonen dat er voor de teelt zaadjes zijn gebruikt van het pure hennepgewas.” Onbezorgd genieten dus, van natuurlijke en duurzame thee van eigen bodem!
Past bio thee in een plantaardig dieet?
Draagt Lee Towers een bril? Zonder dollen, het antwoord is volmondig ‘JA!!’ Met hoofdletters en twee uitroeptekens. Bio thee (en thee in het algemeen) bevat niets dierlijks. Bovendien letten biologische theemerken vaak naast hun theeteelt op hoe ze hun leutmateriaal zo klimaatvriendelijk mogelijk kunnen verpakken (lees: zoekers naar alternatieven van plastic).
7 merken voor je bakkie bio thee
Een beetje theeleut drinkt het dagelijks en dus kan je behoorlijk vergroenen als je naar een bio thee switcht. De vraag die dan vraag rijst is: “Bio thee, waar koop ik dat?” “Welke merken verkopen eerlijke thee?” Worden we blij van, want dat betekent dat niet-duurzame thee aan terrein verliest. Playground voor bio thee en allerhande soorten. Met alle positieve gevolgen van dien voor mens en milieu. Jubelen op de bureaustoel hier! En nog meer goed nieuws, want er zijn steeds meer ondernemingen die zich inzetten voor bio thee.
#1: Dutch Harvest thee
Have a break, have a…Dutch Harvest theekrans. Want wat is theeleuten met deze theemakers GENIETEN met hoofdletters. Losse bio thee uit eigen lage land, das hartstikke leuk, drinkt lekker weg (vooral met een roestvrij stalen theezeefje) en scheelt stapels broeikasgassen.
Voor de hennepthee worden de bladeren en bloemen (eigenlijk alles dus) van de vezelhennepplant gebruikt. Mond vol voor een heel groen gewas, in uiterlijk en inner beauty. Eén die gewoon in ons eigen Nederland groeit. Viva Hollandia. Pesticiden zijn in geen weilanden of wegen te bekennen. En daarbij herstelt hennep de bodemkwaliteit. Waar tot een tijd terug hennepbladeren als nutteloos en restproduct werden bestempeld, hebben ze dankzij Dutch Harvest een tweede kans gekregen.
Waar de losse duurzame thee punten scoort, doet de verpakking ook een behoorlijke duit in het zakje. Het wordt van 100% landbouwafval gemaakt. Geen bomen die sneuvelen voor het papier. Ook aan de binnenkant niets onvriendelijks. Bio-based folie dat van top tot teen biologisch afbreekbaar is. Hadden we al laten vallen dat de theemelanges in een sociale werkplaats wordt verpakt? Feest!
LEES OOK: STORY OF…DUTCH HARVEST
Photo credit header: ASN Bank Wereldprijs
#2: Wilderland thee
Portie bio thee, zeg je? Klop zeker eens digitaal bij Wilderland aan, dan zorgen ze dat het asap op de deurmat ligt. Theemakers, we hebben een zwak voor het soort. Een paar jaar gelee werden founders Daan en Matthijs met de ASN Bank Wereldprijs als veelbelovende start-up bekroond. Zie het als de sustainable schoonheidsprijs voor wat ze doen. Hoe dat zo? Hoe meer duurzame thee ze namelijk verkopen, des te meer de natuur er op vooruit gaat. Des te meer de Nederlandse biodiversiteit wordt hersteld (lees: meer bloemetjes = meer bijtjes).
Hun idee in een notendop: samen met jou, partnerboeren en natuurorganisaties worden er kruiden- en bloemenmixen ingezaaid. En dat gebeurt op het land van boeren en landeigenaren waar normaal vrijwel niets mee gebeurt. De bups jonge zaden maken met hun krioelende wortels de landbouwgrond gezonder. Want op bijvoorbeeld de charmante weidebloemen komen bijen af. Heb je goed opgelet met biologie, dan weet je dat we niet zzzonder deze zzzoemende beesten kunnen. Ze zijn keihard nodig voor het bestuiven van gewassen. Hoe meer mensen kiezen voor de duurzame kruidenthee van Ptthee, hoe meer kruiden en bloemen er bij de boer kunnen worden ingezaaid.
LEES OOK: STORY OF…DUURZAME KRUIDENTHEE VAN WILDERLAND
Photo credit: Pineut
#3: Pineut theetjes
Laten we wel wezen, de pineut ben je alles behalve als je voor bio thee van Pineut kiest. Kleine kanttekening: geen thee-thee, maar ijsthee. Vonden we ook wel in deze categorie passen. Thee blijft thee, warm of koud. Wat het leuke aan dit label is, is dat ze puur en alleen doe-het-zelf drankjes in hun assortiment hebben. Hooked zijn we op hun potjes lekkers. Jij straks ook, heus.
Vriendinnen Marlies en Femke zijn het briljante brein achter Pineut. Noem ze gerust smaakgoochelaars, want toveren met smaken is wat ze het liefst doen. Begonnen als hobby op de kan-m’n-kont-niet-keren zolder, inmiddels hebben ze meer ruimte om hun duurzame ding te doen. Bijna tikken (nog even geduld) ze hun 10-jarig bestaan aan. Verdiend ook!
#4: Frank about tea
#5: KRUSH x JOAN
Waar JOAN (Tea by me) dag in dag uit tussen de theetjes rondhangt, is het voor KRUSH een uitstapje. Normaal gesproken zoekt waste warrior Heidi het namelijk in de hoek van de granola’s van gered voedsel. Samen met JOAN doet ze nu hetzelfde alleen dan voor duurzame thee, limited-edition muntthee om precies te zijn.
Toen Samen Tegen Voedselverspilling lucht had gekregen van het gegeven dat Nederlandse kruidenboeren hun muntblaadjes niet langer aan de horeca (want corona 2020 / 2021…) kwijt konden, groeiden de overschotten met de dag. Heidi van KRUSH werd gecontact. Al snel viel bij haar het kwartje. Ze contactte een goede bekende, JOAN (Tea by me). Samen met een theesommelier hebben ze een mooie, rijke blend van geredde muntthee en andere Nederlandse kruiden gemaakt. En zoals je van beide brands mag verwachten, is ook de verpakking duurzaam.
LEES OOK: STORY OF…VOEDSELVERSPILLING AANPAKKEN MET NIEUWE GRANOLA VAN KRUSH
Photo credit: 9teas
#6: 9teas
Geboren in de nineties met een voorliefde voor thee. Doe je dit in de blender dan krijg je 9teas: 9 verschillende losse theesoorten geïnspireerd door Tessa die from the 90’s is. Verslaafd aan goede thee is ze. Vooral losse thee. Haar irritatiepunt zat ‘m vooral in de hoek van het afval. Want na één keer dippen, belandt het theezakje in de prullenbak. Net als de verpakking van het theezakje. Moet groener kunnen toch? Absoluut! Zo gezegd, zo gedaan.
9teas focust zich op losse theebladeren. De smaak blijft zo het best in tact en tegelijkertijd minimaliseer je het afval per bakkie. En de verpakking dan? Glas met aluminium deksel. Dus ja, 100% plasticvrij. En ook de labels kan je niet op een misser betrappen. Ook deze zijn gemaakt van grondstoffen uit hernieuwbare bronnen. Duurzaam doordacht noemen we dat.
Maar hier houdt het niet op. Want waar ze dagelijks let op het minimaliseren van haar CO2-uitstoot, wil ze meer. Daarom doneert ze jaarlijks 5% van haar nettowinst aan Plastic Soup Foundation, inderdaad die van de plastic zooi ophengelen. Het groene hart op de juiste plek!
LEES OOK: STORY OF…DUURZAAM THEELEUTEN MET 9TEAS
#7: Trending Tea
Trending Tea heeft iets heel tofs. Wat het is? Ze maken namelijk hun duurzame thee in samenwerking met het Leger des Heils. Thee met maatschappelijke impact dus. En dat niet alleen. Alles wat de green boys doen, is fairtrade, no waste en heel lekker. Die kan je er dus goed erbij hebben tijdens je dagelijkse FIKA-mij-niet-bellen momentje. Duurzame thee met sociale impact, om van te gaan joelen!
LEES OOK: STORY OF…THEETJE DOEN MET DE HEREN VAN TRENDING TEA
Je kan natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de Paasboxen tot BorrelBoxen en duurzame relatiegeschenken.