In Dewi’s ZustainaBox vond je een selectie eco producten gemaakt door bijzondere ondernemers. Hier delen we het verhaal van deze groene ondernemers met jullie. Wat motiveert hen? Wat houdt hen dagelijks bezig? Dit keer spraken we met Dorien van Loofy’s, de plasticvrije wattenstaafjes in de box.ย
Toen Dorien een half jaar in Aziรซ ging studeren, kwam de realiteit hard binnen. โHet afvalprobleem is daar zo gigantisch. Er ligt overal plastic langs de weg. Ik besefte me toen hoe bevoorrecht wij in Europa zijn met ons afvalverwerkingssysteem.โ Deze confrontatie leidde tot haar besluit om zich voor dit probleem in te zetten. Ze startte met Loofyโs, een webshop met plasticvrije producten. We schoven aan tafel met Dorien en bespraken het belang van bewustwording en het leveren van een bijdrage aan de lokale samenleving.
Verdiepen in het plasticprobleem
Om alles van plastic te weten te komen, verdiepte Dorien zich allereerst in het materiaal. Van microplastic tot nanoplastic: ze dook de wetenschappelijke literatuur in en ging in gesprek met diverse experts. โOok in Nederland zorgt plastic voor veel uitdagingen, omdat microplastic niet gefilterd kan worden door zuiveringsinstallaties. Inmiddels zit het overal in; in ons eten en drinken, in de natuur…โ Om dit probleem op te kunnen lossen, moet er iets gedaan worden aan de oorzaak, stelt Dorien. โHet is heel simpel: als wij geen plastic gebruiken, hoeft het ook nergens meer uit gefilterd te worden.โ
Bewustwording rondom plastic
Met Loofyโs laat Dorien zien dat er mooie eco alternatieven bestaan voor onze plastic producten. โIk geloof dat het om bewustwording draait. Een stap naar een groener leven begint bij het besef dat er รผberhaupt iets is dat er veranderd kan worden.โ Daar kunnen wij ons heel goed in vinden: bewustzijn creรซren is een van de belangrijkste doelen van onze box.
Dit is dan ook een van de redenen dat de plasticvrije wattenstaafjes van Loofyโs in de box zaten. Veel mensen beseffen niet dat plastic wattenstaafjes een grote uitdaging vormen voor het ecosysteem. Een wattenstaafje lijkt tenslotte ook heel onschuldig. Toch staan ze in de top vijf van meest gevonden items in plastic zwerfafval. Ze zwerven rond op stranden, in zeeรซn en in rivieren, en worden opgegeten door dieren, die deze plastic maaltijd vaak niet overleven. De wattenstaafjes van Loofyโs in de box zijn gemaakt van natuurlijk materiaal: de stokjes zijn van bamboe en de topjes van biologisch katoen. Volledig biologisch afbreekbaar en daarom een beter alternatief.
Plasticvrije productie en eerlijke arbeidsomstandigheden
De producten van Loofyโs worden gemaakt door leveranciers die volledig achter het idee van plasticvrije productie staan. Ook in haar zakelijke relaties speelt bewustwording een rol. โVoor mij is een succesvolle samenwerking weer een stap in de goede richting. Ik kan leveranciers bewustmaken van het probleem door hen mijn kernwaarden voor te leggen. Daarnaast kies ik enkel partners uit met goede arbeidsvoorwaarden en die met natuurlijke ingrediรซnten werken,โ legt Dorien uit.
Tandenborstels voor dak- en thuislozen
Dorien wil haar steentje het liefst zoveel mogelijk lokaal bijdragen. Iedereen die een tandenborstel koopt via Loofyโs, kan er daarom een doneren aan de dak- thuislozenopvang in Noord-Nederland. โVriendinnen van me werken bij deze opvang en op een dag zag ik daar hoe slecht het gebit van dak- en thuislozen is. Ik besefte me dat gebitsverzorging geen prioriteit is voor hen, maar dat het wรฉl heel belangrijk is voor hun gezondheid. Je kunt tenslotte veel ziektes tegengaan als je je gebit verzorgt. Door tandenborstels te doneren aan de dak- en thuislozenopvang hoop ik hen daarbij te helpen.โ
Vastberaden en betrokken
Dorien is een enthousiaste onderneemster met een groot hart voor de medemens en de natuur. Het is duidelijk dat ze vastbesloten is om een positieve bijdrage te leveren, zowel aan een schonere wereld als aan de lokale samenleving. In haar dagelijks leven leeft ze zo bewust en plasticvrij mogelijk. โDat lukt niet altijd, maar ik doe echt zoveel mogelijk mijn best. Ik richt me verder veel op mode: ik koop enkel tweedehands of van duurzame merken, zodat ik zeker weet dat mijn geld goed besteed wordt.” Ze kijkt optimistisch naar de mogelijkheden. “Als we iets veranderen in onze dagelijkse routine, maken we met een aantal dagen bij elkaar al een hele hoop positieve impact. Of ik de wereld ga redden? Dat weet ik niet, maar ik kan het altijd proberen,โ lacht Dorien.
Wil jij ook stappen zetten naar een leven met minder plastic? Meld je aan als member en ontvang de volgende ZustainaBox!