De producten in de ZustainaBox worden gemaakt door groene ondernemers. In The Story Of delen we hun bijzondere verhaal. Dit keer spraken we met Rishi van The Zero Waste Club.
โDe manier waarop wij dingen kopen, gebruiken en weggooien heeft zoveel gevolgen voor onze wereld. Hoe meer ik te weten kwam over de problemen van onze consumptie, hoe meer het me bezighield,โ vertelt Rishi. โMaar terwijl het steeds duidelijker werd dat de wereld overspoeld wordt door plastic, bleef het plasticvrije aanbod twee jaar geleden achter. De duurzame alternatieven waren te luxe, te duur of niet te koop buiten steden.โ Anderhalf jaar geleden besloten de Engelse vrienden Rishi en Pawan hier een oplossing voor te zoeken. Ze begonnen met The Zero Waste Club, een webshop met zero waste producten, zoals het theezeefje en de afwasborstel in Dewiโs box. We waren benieuwd naar Rishiโs verhaal en schoven met hem aan tafel.
Afval verminderen: een zoektocht
In hun eigen zoektocht naar manieren om plasticvrij te leven, liepen Rishi en Pawan keer op keer tegen hindernissen aan. โToen we destijds onze eerste bamboe tandenborstel kochten, werd die bezorgd in een grote plastic wikkel. Totaal in strijd met het idee van een bamboe tandenborstel! Andere producten hadden een luxe imago en waren onbetaalbaar, alleen maar omdat ze eco waren.โ Ze namen de items stuk voor stuk onder de loep en besloten ze mooier, maar vooral beter te maken. Hoe min mogelijk afval ze zouden opleveren, hoe beter. Neem de afwasborstel in de box: standaard plastic afwasborstels gooi je weg als ze aan vervanging toe zijn. Rishi en Pawan ontwikkelden een houten afwasborstel met een vervangbare borstelkop, zodat je de hendel kunt blijven gebruiken. Daarmee wordt een hoop plastic afval bespaard.
Zero waste lifestyle
Rishi stipt een van de grootste problemen van het moment aan: we creรซren afval alsof het niets is. Sinds een paar jaar is hieruit een tegenbeweging ontstaan: de zero waste lifestyle. Dit is plasticvrije leefstijl, waarbij je zo min mogelijk afval produceert. Dat klinkt misschien onmogelijk, maar in feite draait het vooral om afval reduceren en er bewuster mee omgaan. Voor Rishi en Pawan staat dit zero waste aspect altijd centraal. In plaats van plastic gebruiken ze gerecyclede of natuurlijke materialen. Keer op keer gaan ze op zoek naar de meest duurzame oplossingen, die ze combineren met strakke designs en toffe innovaties. Zo brengen ze de eco alternatieven onder de aandacht brengen van het grote publiek. โBeauty is the currency,โ zo verwoordt de Engelstalige Rishi het, โmaar dat betekent absoluut niet dat we willen dat mensen mรฉรฉr spullen gaan kopen. Duurzaam leven gaat echt niet om het kopen van nieuwe producten. Het gaat om anders consumeren en bewust nadenken voordat je iets aanschaft.โ
Verantwoord samenwerken
Een aantal producten wordt gemaakt in China, zoals de spullen die gemaakt zijn van bamboe. Nieuwsgierig als we zijn, vragen we waarom ze daarvoor hebben gekozen. โSamenwerken met Chinese organisaties heeft een onethisch, niet duurzaam imago. Begrijpelijk, want vaak is dat ook zo. Wij willen hier verandering in brengen. We werken namelijk met productieteams met hoge standaarden en een hoge transparantie. Van het type materiaal tot de manier waarop iets in elkaar gezet wordt: alles is inzichtelijk voor ons,โ vertelt Rishi. โZe werken bovendien niet voor ons, we werken met hen. Dat is echt iets andersโ.
Het is duidelijk dat Rishi en Pawan zoveel mogelijk mensen willen inspireren om af te stappen van onze weggooi-cultuur. โEen zero waste lifestyle gaat niet om een extreme switch, maar om kleine veranderingen en om gebruiken wat je hebt, en op zoek gaan naar duurzame alternatieven.โ
Ook dit soort toffe eco producten ontdekken en stap voor stap naar een groener leven? Word member bij ZustainaBox.