Sommige ondernemers zetten alles op alles om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Via ZustainaBox laten we de producten van deze groene ondernemers graag aan je zien. In Dewi’s ZustainaBox vond je de spread van Yespers, waarmee Stefan en Joost voedselverspilling tegengaan en bijdragen aan een eerlijk inkomen voor boeren over de hele wereld.
Eรฉn derde van al het voedsel dat wordt gemaakt, wordt verspild. Als we zo doorgaan, komen er ernstige voedseltekorten. We moeten dus efficiรซnter en vooral zuiniger omgaan met het voedsel dat we produceren. Gelukkig zijn er ondernemers die zich hiervoor inzetten, zoals Stefan en Joost. Met de spreads, granola en crackers van Yespers voorkomen ze voedselverspilling รฉn creรซren ze extra werkgelegenheid en inkomen voor boeren. We spraken Joost over zijn switch van een baan als bankier naar een bestaan als groene ondernemer. โHet is een heel bijzondere manier van ondernemen. Hoe meer je onderneemt, hoe meer impact je kunt maken!โ
Het begin van Yespers
Vanuit de markt worden boeren onder druk gezet: ze krijgen steeds lagere prijzen voor hun producten, terwijl de vraag toeneemt. Vier jaar geleden besloot Stefan, een Zeeuwse boerenzoon, dat hij zich wilde inzetten voor een inzichtelijke voedselketen en een eerlijk inkomen voor boeren. โHet begon eigenlijk met een smoothie. Hij was dol op zijn fruitdrank in de ochtend en zocht een broodbeleg dat net zo fris was, maar wel gezonder dan jam. Zo ontstond zijn idee om dit broodbeleg in te zetten voor een eerlijk verkoopproces voor de boeren,โ vertelt Joost, die ongeveer een jaar geleden besloot om Stefan met dit mooie doel te gaan helpen.
Voedselverspilling voorkomen
Stefan en Joost kopen overgebleven ingrediรซnten die niet verkocht kunnen worden in bij boeren en gebruiken deze voor de producten van Yespers. Ze maken er bijvoorbeeld spreads van voor op brood, zoals de bessen en aardbei spread in de box. โHet ingrediรซntenlijstje is een soort to do list voor ons om voedselverspilling tegen te gaan. Bij mangodrogerijen wordt heel veel weggegooid, terwijl je die restjes kunt gebruiken als basis voor een mooi product. Stukjes mango kun je bijvoorbeeld gebruiken om een spread of toppings van te maken.โ
Van producent tot consument: er wordt voedsel verspild in de hele keten. Dat is niet alleen zonde van het eten, maar ook van de CO2-uitstoot, energie en water veroorzaakt door de productie en het transport. Normaal worden producten zoals spreads en granola gemaakt van ingrediรซnten die er speciaal voor worden verbouwd. Door de overgebleven producten te kopen van boeren, pakken Joost en Stefan voedselverspilling aan bij de bron. En dat niet alleen, het betekent ook dat boeren meer inkomen krijgen uit een oogst. Bovendien laten Stefan en Joost de ingrediรซnten lokaal verwerken. Van Ecuadoraanse bananen wordt bijvoorbeeld ter plaatse puree gemaakt, dat vervolgens naar Nederland wordt verscheept. De plaatselijke verwerking zorgt voor extra werkgelegenheid in landen waar ze het inkomen hard kunnen gebruiken.
Van bankier naar groene ondernemer
Joost vertelt vol passie en enthousiasme over hun onderneming. โIk ben van oorsprong jurist, maar wilde altijd al zelf gaan ondernemen. Na 10 jaar bij een bank gewerkt te hebben, heb ik de stap gezet. Ik kwam als ondernemer te werken in een verpakkingsbedrijf in plastic verpakkingen, die we leverden aan de voedselindustrie. Maar met het huidige plasticprobleem voelde dat voor mij niet passend. Toen ik Stefan ontmoette, wist ik meteen dat ik hem wilde helpen. Zijn onderneming voelde meer als iets van de toekomst. Iets waarvoor ik me รฉcht in wil zetten.โ Joost noemt het ook wel pionieren: mensen enthousiasmeren, informeren en zoveel mogelijk impact maken. Wij kunnen ons daar helemaal in vinden. Hoe meer bewustzijn er is over voedselverspilling, hoe beter. En een maaltijd met geredde ingrediรซnten smaakt ook een stuk beter.
De bessen en aardbei spread van Yespers zat in Dewi’s ZustainaBox. Meld je aan als member en ontdek meer van deze toffe eco producten!