Lieve, lieve Nomly, alleen je naam smaakt al naar meer. Dank je wel Sophie (31) voor het bedenken van kant-en-klare havermoutmixen waarmee je elke dag met 4-0 voorsprong aftrapt. Plantaardig, puur, plasticvrij en perfect als gezonde start. Alle moeite is al voor je gedaan, wat wil een vroege vogel nog meer (*handjes gaan omhoog*). Liefde gaat door de maag met de Sweet Smile, Soft Start, Dark ‘n Dreamy en Golden Glow! We spraken met de jonge onderneemster om meer over haar Nomly te weten te komen.
Brand los, wat doet Nomly?
“Nomly is een nieuw ontbijtmerk in Nederland. We verkopen havermoutmixen. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat het uit eigen behoefte is ontstaan. Al jaren ben ik fan van havermout. Het is mijn favoriete ontbijt, totdat ik het toch wel saai en eentonig begon te vinden. Het viel me op dat ik telkens weer in dezelfde routine verviel en wรฉรฉr in de havermout met appel en kaneel zat te lepelen. Op een gegeven moment bedacht ik dat die eentonigheid ook niet meer gezond zou zijn. Elke dag hetzelfde ontbijt, terwijl een gebrek aan variatie voor veel mensen stiekem รฉรฉn van de grootste voedingsproblemen. Dat mocht anders.”
Waarom ging je in eerste instantie aan de havermout?
Havermout kent veel gezondheidsvoordelen en je kan er eindeloos mee variรซren. Niet voor niets dat Sophie sinds jaar en dag al aan de havermout zit. Maar vanwaar het idee om een heus havermoutmerk op te zetten? “Zo’n 8 jaar geleden kwam havermout terug in het voedsellandschap. Ik voelde me goed bij een havermoutontbijt en ben er sindsdien op overgestapt. Tot het besef kwam dat mijn ochtend altijd met hetzelfde ontbijt startte. Toen ben ik zelf de keuken ingedoken en gaan variรซren met havermout, noten, pitten, zaden, maar ook allerlei lekkere specerijen. Zo zijn de 4 havermoutmixen van Nomly ontstaan.”
Waar is het zaadje voor Nomly geplant?
“Ruim 5 jaar heb ik bij de AH in de hoek van gezondheid en duurzaamheid gewerkt. De driehoeksverhouding van voeding, gezondheid en duurzaamheid was er รฉรฉn waar ik al jaren voor Nomly mee bezig was. En natuurlijk ook vanuit eigen interesse. Toegegeven, ik ben wel een gezondheidsfreak.
Ik vind het belangrijk dat mensen goed voor zichzelf zorgen. Leer je wat gezonde keuzes zijn, dan kan je dat ook weer weggeven aan anderen en aan de wereld. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het daar begint. Dit heeft mij dan ook gemotiveerd om een product te ontwikkelen dat รฉcht goed is voor je lijf en wat tegelijkertijd niet ingewikkeld is. Bij veel mensen leeft namelijk nog de indruk dat als je gezond wil eten, je ergens concessies moet doen. Want ja het zal wel lastiger te maken zijn of minder lekker zijn.
Nomly is รฉn lekker รฉn voedzaam รฉn gemakkelijk. Ik probeer consumenten in te laten zien dat je geen concessies hoeft te doen. Met Nomly haal je een ontbijtproduct in huis dat zo min mogelijk impact op de planeet heeft en tegelijkertijd ‘s ochtends aan de keukentafel gezond genieten is.”
Wat maakt het vegan havermout ontbijt van Nomly een duurzame?
“Om te beginnen zijn alle producten 100% plantaardig. Vegan havermout dus. Ik zag geen reden om met dierlijke ingrediรซnten te werken, terwijl als je door de supermarkt heen loopt en de verpakkingen van ontbijtmerken omdraait, dan zal je nog schrikken hoe vaak er toch wel iets van dierlijke producten aan te pas komen.”
Gefronste wenkbrauwen aan die kant van het scherm bij het feit dat er vaak dierlijke ingrediรซnten in de cruesli’s, muesli’s en andere ontbijtmaterialen worden verwerkt? “Van melkpoeder tot boter en honing. Producenten voegen van alles toe om het lekker crunchy of zoet te maken. Ingrediรซnten die je heel goed kan vermijden. Volgens mij is het voor veel consumenten inmiddels geen verrassing meer of en hoe we als collectief plantaardig kunnen eten, omdat het beter is voor de wereld en ons lichaam.”
Daarnaast is Nomly 100% biologisch. “Alle ingrediรซnten zijn biologisch geteeld wat betekent dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Het mag worden gezegd, de biologische manier van produceren is stukken beter, dan de conventionele manier van telen. Zelfs bij dit soort droge kruidenierswaren als havermout is het label ‘biologisch’ relevant, dus niet alleen bij de keuze van bijvoorbeeld vlees of vis. De biologische landbouw blijkt รฉรฉn van de manieren om uit een aantal crisissen te komen, zoals de biodiversiteit die hard achteruit holt en de stikstofcrisis. Expert noem ik mezelf niet, maar wat ik erover heb gelezen, en dat is veel, is biologische landbouw een oplossing voor mens en milieu.”
Terug naar de havermout. Want waar haalt ze haar hoofdingrediรซnt vandaan? “Hiervoor werk ik samen met een leverancier in Nederland die het op een oude molensteen maalt. Nog het oude ambacht. Na veel proeven vond ik dit de lekkerste havermout met de beste structuur, dus de keuze was snel gemaakt om de krachten te bundelen.”
Waar havermout tot op de dag van vandaag nog vrijwel niet op Hollandse bodem wordt verbouwd, groeit het wel steeds dichter bij huis. Vroeger werd het bijna altijd vanuit Canada geรฏmporteerd, inmiddels doen de Scandinavische landen ook een aardige duit in het zakje. Een tendens die zich, zeker met de groeiende vraag naar haver (lees: havermout, havermelk, haverroom) alleen maar verder zal uitbreiden.
Wie van de vier Nomly’s is je favoriet?
“Als ik tussen de vier havermoutsmaken van Nomly moet kiezen, dan is de Golden Glow, de variant met kurkuma, toch wel mijn lievelings. Veel mensen vinden deze iets te uitdagend, omdat het hen doet denken aan een bordje curry op de vroege ochtend. Maar laat je vooral niet afschrikken door de kleur. Door de kokos en de andere specerijen is het een leuke verrassing aan de keukentafel. Weer eens iets anders.”
Waar worden de mixen voor vegan havermout ontbijt gemaakt?
“Voor alsnog maak ik alle mixen zelf in een gehuurde keuken. Dit is het enige dat ik van het primaire productieproces nog niet heb uitbesteed. Deels komt dit door het nog niet kunnen vinden van een geschikte leverancier die de juiste machines heeft om de havermoutmixen te kunnen maken. Hoe de producten nu zijn, is hoe ik het wil hebben. Dat is het allerbelangrijkst. Totdat de juiste kandidaat zich aandient, ben ik zelf de producent.
Het verpakken doe ik overigens niet zelf, maar wordt door een sociaalwerkbedrijf uit handen genomen. Zij doen de havermoutmixen in zakjes, stickeren het en dragen het daarna aan een verzendpartner over. Consumenten kunnen het online bij Nomly bestellen, waarna het pakketje hun kant op komt.”
En de verpakking, hoe eco-ok is die?
Waar ze kan, kijkt Sophie naar duurzame opties, zo ook bij de verpakking. Of beter gezegd, verpakkingsmateriaal met een circulair accent. “De zakjes zijn van PaperWise-papier gemaakt, papier dat van landbouwafval wordt gefabriceerd. Een restproduct dat na de oogst van bijvoorbeeld tarwe achterblijft. Wat heel zonde is, is dat het landbouwmateriaal vaak wordt verbrand, terwijl het heel geschikt is om papier van te maken. Toen ik daar lucht van kreeg, was ik gelijk gecharmeerd. Zo kan je van een grondstof van weinig waarde iets waardevols als een verpakking maken.”
Waar is die interesse voor duurzaamheid begonnen?
Ondanks dat een Achterhoekse tongval ver is te zoeken, is Sophie in het buitengebied van de Achterhoek in een woonboerderij opgegroeid. “Hah, horen zal je het niet, want mijn ouders komen er oorspronkelijk niet vandaan, maar zijn er neergestreken op zoek naar rust en ruimte. De natuur was altijd mijn achtertuin en ik was dan ook graag buiten. Totdat ik ging studeren en de stad mijn habitat werd, een behoorlijke omslag. In de toekomst zie ik mijzelf echt wel weer lekker buiten de stad wonen.
Van jongs af aan maakte ik me al wel zorgen over het leed in de wereld en hoe we met zijn allen verder moeten. Niet dat het mij belemmerde in mijn dagelijkse geluk, maar wel waar ik altijd veel vraagtekens bij heb gezet. Vooral hier in het Westen zijn we gefocust op veel spullen krijgen, is dat nodig? Of kan het ook anders en meer in harmonie met de natuur? Mooie onderwerpen om me mee bezig te houden.”
Nomly mag met trots als ‘duurzaam’ worden gelabeld. Hoe zit dat bij jou thuis, ben je daar ook zo groen mogelijk bezig?
“Zeker, ik doe mijn best, maar weet dat ik niet perfect ben. Waar ik wat kan doen, doe ik dat. Het vliegtuig pak ik bijvoorbeeld al jaren niet meer, vanwege vliegschaamte – wie heeft het tegenwoordig niet ๐ – dat jaren geleden bij mij is ontstaan. Het besef dat we ons grote zorgen om onze aarde mogen maken, heeft daaraan bijgedragen. Kijk naar alle leuke initiatieven die dichterbij huis liggen en waar je met de camper naartoe kan, zoals Europese bestemmingen waarvoor je niet hoeft te vliegen.
Neemt niet weg dat ik nooit meer het vliegtuig instap, maar ik ben me wel heel bewust van de impact. Vaak doen we dingen uit gewoonte, omdat we het al heel lang zo doen. Denk na over het alternatief, houd dat een tijdje vol en dan zal je zien dat je leven er helemaal niet minder leuk op wordt.”
Als we inzoomen op je eetpatroon, eet je zelf volledig plantaardig?
“Ik eet zo veel mogelijk plantaardig. Zo eet ik geen vlees en af en toe een stukje vis. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven, maar ik sla er niet in door. Het draait voor mij om een gezonde balans die ik de ’50/20-regel’ heb genoemd. Doordeweeks ben ik best bewust, in het weekend kan ik goed losgaan.”
Als je met Nomly naar de toekomst kijkt, wat zijn dan je dromen?
“Inmiddels ben ik bijna een jaar onderweg. Op 1 december wordt Nomly 1 jaar. Mijn ambitie is om het een groot Nederlands ontbijtplatform te laten worden. De voornaamste focus zal blijven liggen op de digitale verkoop van Nomly aan consumenten, iets wat ik verder wil uitbreiden. En momenteel is het vooral me, myself and Nomly, alhoewel ik het verre van alleen doen. Ik werk samen met allerlei freelancende specialisten, waardoor ik het ook meer als netwerkorganisatie ben gaan zien.”
Sophie ziet het zo voor zich dat ze deze manier van werken ook voor de toekomst wil vasthouden. “Absoluut, het is toch wel het werken van de toekomst. Ik denk ook niet dat het zin heeft om mensen in een kantoorpand te zetten die geeneens de hele werkweek met Nomly kunnen vullen. Dus ja, ik geloof sterk in agile werken en het flexibel zijn qua locatie. Neemt niet weg dat ik voorstander ben van het creรซren van een teamgevoel en elkaar fysiek zien. Hierin de balans vinden, is de grootste uitdaging.”
Hoe vind je het duurzame ondernemerschap als je op het afgelopen jaar terugblikt?
“Voor mij is het een passend concept. Ik houd ervan om met nieuwe ideeรซn te komen en die uit te werken. Ga je als ondernemer aan de slag, dan kom je vooral ook jezelf tegen. De learnings van mijn eerste jaar als ondernemer? Sneller hulp vragen aan experts, ervaringsdeskundigen en mensen die met een frisse blik naar je product kijken, iets waar ik sowieso niet zo goed in ben. Het afgelopen jaar heb ik dit geleerd en moeten leren.”
Omdat Sophie middenin de coronapandemie is gestart en vaak je snoet op netwerkborrels laten zien er niet inzat (en inzit), voelt het soms wel als een lonely journey. “Alleen aan het roer staan, vind ik absoluut niet altijd even leuk, maar het hoort er nou eenmaal een beetje bij. Maar je leert er wel heel veel van. Mijn laatste learning is dan ook, heb vertrouwen dat er altijd wel weer een oplossing komt. In het begin kon ik nog wel eens bezorgd zijn: ‘Hoe moet ik dit oplossen?’ ‘Ik zie de uitkomst niet, wat nu?’
Het gaat altijd anders dan je hebt gepland en er komen altijd onverwachte dingen op je pad. In eerste instantie denk je dan wat je ermee moet, maar uiteindelijk vind je een oplossing. En soms is die zelfs beter, dan hoe je het zelf had bedacht. Dat vertrouwen is bij mij in een jaar tijd flink gegroeid, waardoor ik mij niet meer zo snel van mijn stuk laat brengen. Of zoals ze het in de Achterhoek zeggen en wat inmiddels mijn lijfspreuk is geworden: ‘Pikerje net, it komt dochs oars.’ Niet piekeren, want het gaat toch anders dan je denkt.”
Welke kijk-hoe-makkelijk-je-kan-vergroenen tips voor thuis heb je voor de lezer?
“Begin klein, altijd. Maak bijvoorbeeld eerst eens een lijstje met kleine stappen die je kan zetten om te verduurzamen. Begin met รฉรฉn ding, รฉรฉn verandering. Houd dat een tijdje vol, kijk hoe het bevalt en vertrouw erop dat als je het een tijd volhoudt het in je gewoontes komt. Na een maand is het dan helemaal niet meer zo lastig om een verandering – een switch naar een duurzamer leven – erin te houden. Doe je hier dagelijks maar iets aan, dan zal je zien dat de resultaten groot kunnen zijn.”
Sophie gelooft niet zo in de grote veranderingen. “Dingen ontstaan meestal door dagelijks er iets aan te doen en dan kom je uiteindelijk, mits je gemotiveerd bent, wel waar je wil zijn.”
Meer nice to knows over Nomly
Nomly, bedacht met het idee om joekels van stappen op de internationale markt te zetten. Lieve kijkbuisers, het kan niet lang duren voordat dat gaat gebeuren. Wat voor moois er ook in het verschiet ligt, het is en blijft onze Hollandse ontbijthap.
Wat zijn de voordelen van de plantaardige havermout van Nomly?
Vegan havermout als ontbijt, de dag is nog niet begonnen of je staat al dik in het groen voor de rest van de dag. Iets met goed begin, is het halve werk. Waarom we zo lyrisch zijn?
- Nomly, gemaakt van biologische ingrediรซnten
- 100% plantaardig
- Volledig plasticvrij, want PaperWise-papier
- Vol gezonde voedingsstoffen (zit je mooi een paar uur vol)
- Bevat 3 ร 4 keer minder suiker dan de standaard supermarktontbijtgranen
- Kickstart je dag
Waar is Nomly te koop?ย
Bij de รฉรฉn is het er met de paplepel (see what we did here) ingegoten, voor de ander is ontbijten met plantaardige havermout een nieuwigheid. Tot welk team je ook behoort, Nomly valt in de smaak. Moet je het wel eerst proberen, natuurlijk. En die eerste stap naar proberen begint in de webshop van Nomly of in onze enige echte eigenste ZustainaStore. Geen dank, wel eet smakelijk!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over vegan havermout ontbijt van Nomlyย houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. โฌ49,99 per jaar, net iets meer dan โฌ4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: vanย KerstBoxenย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.
Photo credits: Nomly