Voorlopig blijven we nog veel binnen en hangen we zelf net wat vaker de slingers op. Hapje, drankje, dansbare tunes op de achtergrond. Gewoon omdat het kan. En we van gekkigheid niet meer weten welke dag het is. Aan het einde van de borrel houd je vaak een lege fles wijn over. Hups naar de glasbak, is een optie. Rebottled upcyclet de wijnflessen liever tot ware design pieces. De teller staat inmiddels op maar liefst 171.942 geredde flessen and still counting. Proost op de upcyclers!
Raise your glass met Rebottled
Het is zo, merken ontstaan vaak vanuit een probleem. Uit een uitdaging. Of uit een ‘waarom’-vraag. Rebottled is er één uit de laatste categorie, van de beste categorie. “Waarom hergebruiken we bierflessen en gooien we 440 miljoen wijnflessen op jaarbasis weg? Stel hè, stel dat je al die flessen naast elkaar zou leggen, dan kan je 4 keer (je leest het goed!) de provincie Utrecht vullen. ” “Waarom smelten we glas in vervuilende ovens?” “Waarom zijn mensen zich niet bewust van de hoge impact op het milieu?” Vragen die founder Jermain zichzelf niet langer wilde stellen. Tijd voor actie. And so the story began!
Al jaren was de jonge ondernemer gecharmeerd door de circulaire wereld. Toen hij zelf in 2016 zijn hersenspinsels in de praktijk bracht, had hij maar één beeld voor ogen: het afvalprobleem op een duurzame en sociale manier bestrijden, te beginnen in de glasindustrie. En die missie heeft en voelt hij nu 5 jaar later nog elke dag. Inmiddels samen met een team aan like-minded goeddoeners.
Photo credit: Rebottled
Rebottled geeft waarde aan afval
Oké, even een stapje terug. Waarom de wijnflessen niet gewoon recyclen, zijn we er dan ook niet? Nops. Recycle je namelijk wijnflessen dan kost het nog steeds 85% van de energie die je kwijt zou zijn als je nieuw glas produceert. En dan heb je ook nog zoiets als gerecycled glas waar 40% nieuw glas in verwerkt zit. Dat is dus altijd het geval. En daar zit ‘m nu net de crux. Best krom als je het zo leest. Rebottled gunt oude wijnflessen een tweede leven en niet de glasbak. Zonder nieuwe grondstoffen, zonder afval maken ze 100% duurzame design producten.
En er komen nog een paar cijfers die laten zien hoe ontzettend groen ze bezig zijn. Per glas dat ze maken besparen ze 150 gram CO₂ en 150 liter water. Je wil een percentage? Het is maar liefst 98% water dat door een ogenschijnlijk simpele handeling als upcycling wordt bespaard. Die mega winst zit ‘m er vooral in dat ze geen gebruikmaken van glasovens. Vervuilerds zijn het.
Zoomen we in op de producten van Rebottled, dan kan je denken aan knappe drinkglazen tot lampen. Items die al een heel leven achter zich hebben én nog een heel leven voor de boeg hebben. Ga na hoelang je kan chitchatten over hoe de borrel geweest zou zijn. Wat zijn ze leuk!
Photo credit: Rebottled
Voordelen van Rebottled
Heb je het over de pluspunten van Rebottled dan kan je zo een hele waslijst opratelen. Wat ze doen, lijkt zo’n simpel idee dat je haast denkt waarom doet heel de wereld het niet zo. Waarom gaat er geen stop op de glasbakken voor wijnflessen. Anyhow, de voordelen:
- Upcycling van lege wijnflessen
- Stijlvol glaswerk gemaakt van lege flessen
- Vermindert waste…
- …en daarmee minder uitputting van de aarde
- Bespaar per glas 150 gram CO₂ en 150 liter water
- Gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Vertel, waar kan ik Rebottled items kopen?
Rebottled heeft iets waardoor je ze het liefst nu, direct, gelijk nog je huis in haalt. Shoppen doe je de glazen design items via de webshop Rebottled.com. Of sla je slag bij de Bijenkorf. Mooi geflikt boys and girls!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene merken en producten houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €4,99 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de BinnenboelBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.
Photo credits: Rebottled