Een kruidenmix die je helpt om gezonder te eten en minder te verspillen – dat smaakt naar meer. We schoven aan tafel met Diana van de SoepStarter in Lottes Box en de HomeSafer en vroegen haar hoe ze op het idee is gekomen. Ze lacht en antwoordt een beetje schuldbewust: “Tot mijn 38e had ik vrijwel nooit gekookt. Groente speelde amper een rol op ons bord. Ik wilde wel meer groente eten, maar het kwam er steeds niet van. Op het moment dat ik ziek werd, besloot ik er écht meer werk van te gaan maken. Het enige probleem was dat ik dus absoluut niet kon koken. Ik ging op zoek naar een gerecht dat gezond is, maar ook zó simpel dat het niet kan mislukken. Welk gerecht blijft er dan over? Precies: soep.”
Een soep sabbatical
Diana besloot om te starten met een soep sabbatical: een jaar lang maakte ze iedere dag soep van een andere groente. Toen ze vervolgens bij BlueCity ging werken, de Rotterdamse eco hub, was ze dagelijks in de weer met duurzaamheid. Daar werd haar ook de impact van voedselverspilling steeds duidelijker. “Bij consumenten thuis wordt zo bizar veel verspild. Nederlanders gooien per persoon zo’n 11,9 kilo groente en fruit weg per jaar.” Dit is ontzettend zonde van al het water en energieverbruik dat er nodig is om eten te produceren. Toch vond Diana dat er maar weinig oplossingen waren voor consumenten. “Ik wilde iets ontwikkelen waarmee ik mensen kon helpen om minder te verspillen en om tegelijk gezonder te eten.”
Soep, het antwoord voor alles
Samen met haar buurvrouw Sarina bedacht ze SoepStarter, een kruidenmix waarmee groentekliekjes omgetoverd kunnen worden tot een gezonde maaltijdsoep. Wat voor restje groente er ook in je koelkast ligt, met de smaakvolle kruiden maak je er in no-time een succesvolle soep van. Volgens Diana is soep een oplossing voor bijna alles. “Ook als iemand aan me vraagt wat ze met een halve zak spinazie moeten doen, is soep het antwoord. Echt, met alle groentesoorten kun je soep maken!”
Koken met kliekjes
Koken met restjes. Het blijkt een kunst in een tijd waarin maaltijdboxen en -pakketten als zoete broodjes over de toonbank gaan. “Er wordt bijna niet meer gekookt zonder recept. Daardoor raken mensen nog verder verwijderd van het eten op hun bord. Ze hebben die spinazie gekocht voor een recept waar maar een halve zak voor nodig is en vervolgens blijft de rest in de koelkast liggen. Ze staan er niet bij stil waar die spinazie vandaan komt en dat het drie keer gewassen is in ijswater.” Diana’s doel is dan ook om kennis te delen over eten en consumenten zo iets bij te leren. Hiervoor heeft ze het KliekjesCollectief opgericht, een platform waarop mensen recepten en tips met elkaar kunnen delen. Per ongeluk een pak sojayoghurt te veel in huis gehaald? Vraag aan de leden van het KliekjesCollectief hoe je ‘m alsnog kunt gebruiken om verspilling te voorkomen.
Vrij van palmolie, e-nummers en zout
De SoepStarters worden gemaakt van gedroogde groente en pure specerijen die zoveel mogelijk biologisch worden ingekocht. Daarmee vormen ze net als bouillon een perfecte gezonde basis voor soep, maar dan zonder toegevoegd zout, e-nummers en palmolie. Want daar zitten de bouillonblokjes in de supermarkt helaas vol mee. En er zijn maar weinig ingrediënten die zóveel schade toebrengen aan de wereld als dit plantaardige ingrediënt. Duizenden hectares kostbare jungle worden gekapt voor palmolieplantages, waardoor lokale volkeren moeten verhuizen en de biodiversiteit verloren gaat. Reden genoeg om op zoek te gaan naar een palmolievrije optie, zoals SoepStarter. Daarmee wordt dat kopje soep van geredde groente nóg wat beter voor de natuur.
Een weekmenu tegen verspilling
We vragen naar Diana’s gouden tip tegen verspilling. “Een weekmenu maken. Dat is een beetje een saaie tip, hè? Maar toch werkt dit het beste. Als je vooraf een menu opstelt, hoef je niet te pas en te onpas de supermarkt in. Zo voorkom je dat je uiteindelijk steeds hetzelfde koopt en eet. En hoe vaker je met restjes kookt, hoe beter je daarin wordt. Duurzaam eten en gezond eten geven misschien bepaalde grenzen, maar juist door die grenzen kun je creatief zijn. Het is een soort vicieuze cirkel, maar dan positief!”
Inmiddels is Diana zelf ook een stuk creatiever geworden in de keuken. “Ik kook nog steeds niet de sterren van de hemel, maar ik heb geen recepten meer nodig om iets lekkers op tafel te toveren. Ik ben trouwens wel gestopt met het soep sabbatical. Daar werden mijn kinderen toch niet echt blij van,” lacht ze.
Shop de Soepstarter hier. Alle producten voortaan met 20% korting kopen? Word lid van de ZustainaClub en kies wat bij je past!
Ook op weg naar een groener leven? Via ZustainaBox stap je over naar low impact alternatieven voor de producten die je nu gebruikt. Word member en laat je verrassen!