Maak kennis met de drijvende krachten achter de Socialbox: Lobke en Evert-Jan. Een power couple dat sinds eind 2018 aan de weg aan het timmeren is met hun oplossing om lekker even offline te gaan. Hoe het idee is ontstaan? Al zo’n 6 à 7 jaar geleden viel het het stel op dat zo veel familie tijdens de verjaardag van Evert Jan’s oma met hun vingertoppen vastgeklampt aan hun smartphone zaten. Oma zei er telkens iets van. Daarbij kwam dat ze zich ervan bewust werden dat ze zelf ook steeds meer ‘verslaafd’ aan hun telefoon raakten.
En daar kregen ze last van. Zo merkten de love birds bijvoorbeeld als ze uit eten gingen, dat de telefoon standaard een plek op de tafel had veroverd. En was het even een moment stil of ging één van de twee naar het toilet? Dan waren ze beiden geneigd snel hun mobiele maatje erbij te pakken om de leegte op te vullen. In de loop van de tijd werden ze zich daar steeds bewuster van. We zijn met z’n alleen zo druk met van alles, dat we haast niet meer weten hoe het is om even stil te zijn of om ons te vervelen. Anno 2020 zoek je continu afleiding op je telefoon om entertaint te worden.
Socialbox: Duurzaam product met een missie
Voorgaande zette de twee aan het denken. Want in een wereld waarin je continu overladen wordt door prikkels, en je met je telefoon opstaat en naar bed gaat, wordt een moment ontspannen meer en meer een uitdaging. Een maatschappelijk issue. Volgens Lobke en Evert-Jan spelen ze in op de trend dat mensen steeds meer terug willen naar de basis van het leven: in connectie met elkaar en de natuur zijn. Wat de ondernemers betreft begint het bij een simpele actie: je telefoon even lekker wegleggen. Hun missie? Met de Socialbox willen ze daar verandering in brengen. Ze willen zorgen voor meer rust en focus. Lekker even offline. En mensen laten inzien dat een offline leven niet alleen leuker is, maar ook voor meer focus en creativiteit zorgt.
Het duurzame idee van de Socialbox in een notendop
De Socialbox dus. Een duurzame houten box zonder timers en andere opsmuk, gewoon zo clean en natuurlijk mogelijk. Lobke en Evert-Jan wilden er namelijk alles aan doen dat het niet als een moetje ging voelen. Het gaat er juist om dat je een bewuste keuze maakt om je mobiele buddy weg te stoppen. Even geen smartphone, maar volledige aandacht voor je tafelgenoten, vriend(in), familie of…jezelf. Take a break, take a digital detox. En ongeacht of die online ‘ontgifting’ nu een uur of een avond lang duurt, je zal al snel genoeg merken dat je smartphone in de duurzame houten box wegstoppen veel rust geeft.
De Socialbox is meer dan je telefoon wegstoppen in een la, zodat ‘ie maar uit het zicht is. Neen, met de box maak je een ritueel van het opbergen. Hoe ze dat hebben weten te creëren? De duurzame box is voorzien van twee kaarsjes – op basis van soja van Brandt. Waar we normaal geneigd zijn om bij elke prikkel onze telefoon erbij te pakken, vormen de kaarsjes voor een barrière. Ze zorgen ervoor dat je makkelijker de verleiding om terug te gaan naar de online wereld weet te weerstaan. Zoals de twee startup’ers zelf zeggen: ‘Die wereld die heerlijk is en waar we niet zonder zouden kunnen, maar soms gewoon even niet.’ Door er een ritueel van te maken, ervaar je meer rust, focus en nieuwe energie. Energie die je volgens de duurzame makers nodig hebt om een positieve verandering in jezelf, je omgeving en de wereld teweeg te brengen. Kortom: Word weer de baas over je telefoon met deze natuurlijke socializer.
Een tijdje terug is onze Manon zelf ook even helemaal offline gegaan. Vooral ook omdat ze ontdekte dat datacenters meer CO2 uitstoten dan de luchtvaartindustrie. Offline zijn is dus ook beter voor moeder aarde. Hoe dat haar is bevallen? Je leest het hier. En zijn je duurzame waxinelichtjes op? Dan bestel je via de ZustainaStore in een paar clicks nieuwe.
Schoolvoorbeeld van duurzaam ondernemen
De twee Socialbox’ers hebben liefde en aandacht voor elke stap die ze zetten. Echte do-gooders, dat zijn het. In hun dagelijkse leven zijn ze veel met duurzaam leven bezig, en dat hebben ze weten door te voeren naar hun startup. De duurzame box wordt dan ook op kleine schaal lokaal – In Utrecht en omstreken – gemaakt. Door de kleinschalige productie en het lokale maakproces kunnen ze het duurzaam ondernemen garanderen. En daarbij willen ze onnodige verspilling van materialen voorkomen. Er is al zo veel spul op de markt, dat ze de natuur zo min mogelijk willen aantasten.
Elke groene box wordt uit FSC-gekeurd puur essen- en walnotenhout gemaakt. Uit één stuk hout zelfs, zodat er geen chemische lijm of oliën gebruikt hoeven te worden. Daarbij gebeurt al het drukwerk in Utrecht op een papiersoort dat van tomatenpulp is gemaakt. En daar blijft het niet bij. Want wist je ook dat je door het wegleggen van je telefoon, je je CO2-uitstoot beperkt? Hartstikke leuk en handig dat internetten, maar het is ook best wel vervuilend. Het bewaren van online data kost namelijk veel energie en water. Datacenters maken dag in dag uit overuren met een flinke bups CO2-uitstoot tot gevolg. Met de Socialbox haal je dus niet alleen een duurzaam product in huis waarmee je goed doet voor jezelf, maar ook voor het milieu en moeder natuur. Als dat geen win-win-win is.
Duurzaam leven met de Socialbox
Mark our words, we gaan nog veel van deze startup horen. Ze staan pas aan het begin van veel moois. De komende jaren kunnen we nog veel eco proof producten voor in een duurzame lifestyle van ze verwachten. Dagelijks werken ze er hard aan om mensen te helpen die rust, balans en focus bij smartphone-gebruikers terug te krijgen. Enthousiast geworden over de Socialbox? Je bestelt de Socialbox in onze ZustainaStore. Wil je liever meer duurzame producten in je huis halen? Dan hebben we hier nog iets leuks voor je. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode ook nog eens 10% korting. P.s. ideaal cadeau voor je vrienden of familie als je binnenkort een (duurzame) wintersport op de planning hebt staan.