Of het al Pasen is? Haha, zou je haast denken als je de ‘eitjes’ zo in een look-a-like eierdoosje ziet hè? Dit hier is Blossombs, biologische (wilde) bloembommetjes van Hollandse bodem waarmee ze de wereld en biodiversiteit meer kleur geven. Want dit team houdt van een potpourri aan kleuren. Helemaal sinds ze weten hoe essentieel een bos (of veld!) bloemen is voor het voortbestaan van de biodiversiteit. Blije bijen, hommels en vlinders. Vrolijk uitzicht voor ons mensen. We spraken Daisy over haar Blossombs, haar bloembommetjes. Let’s colour your world!
Let’s say hi: bloembommetjes van Blossombs
Blossombs. Hoe ze het voor mekaar hebben gekregen, hebben ze het, want bij de naam denken we gelijk aan bloemen en bommetjes. Bloembommetjes dus. Een idee van Daisy de Bruijn en Geerten van Eldik, waarmee ze biodiversiteit leuk en toegankelijk voor collectief Nederland willen maken.
“Jaren geleden begon het met de vraag of ik iets kon verzinnen, waardoor ik heel Nederland in beweging zou kunnen krijgen om iets goeds voor de natuur te doen. In die periode kreeg ik lucht van zaadbommetjes. Heel leuk, wel wat saaiïg van uiterlijk. Niet veel later kwam ik op Etsy gekleurde zaadbommetjes tegen van papier. Dat was wat ik wilde!”
Nadat Daisy haar eigen samples had gemaakt, beet ze zich er in vast, en ging ze stad en land af om te kijken wie ze voor haar kon maken. Helaas kreeg ze keer na keer een dikke ‘nee’. “Het bleek zo makkelijk nog niet om zaadbommetjes machinaal te maken, omdat de zaadjes bij dat proces nat worden en mogelijk al zouden ontkiemen. Met tegenzin belandde het idee in de la.”
Toch liet het idee haar niet los. Tijdens het runnen van een totaal ander project ontmoette ze Geerten. Noem het toeval of niet, maar hij had de landbouwschool gevolgd en wist als geen ander van de hoed en de rand. “Toen we het er zo over hadden, gaf hij gelijk aan wel te weten hoe je gekleurde zaadbommetjes kan maken. En zo, zo is het balletje gaan rollen.
Nou ja, niet helemaal. De grap is namelijk dat het idee van Geerten ‘m ook niet werd. Maar samen bleek opeens alles mogelijk en na een lange (om)weg van veel trial & errors hebben we onze eigen machine samengesteld, waarmee het wél kan!”
Blij zijn we met merken zoals Blossombs die de wereld willen verbeteren. Waar de één op een zeepkistje roeptoetert hoe slecht het er met de planeet voorstaat, wijst de ander met een vinger naar vervuilende bedrijven als Shell. “Dat is niet onze manier van hoe we ons steentje willen bijdragen. Ons gaat het erom om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Miljoenen bloembommetjes, miljoenen eerlijke bloemen willen we de wereld in helpen. Goed nieuws, want daar slagen we al aardig in!”
Wat maakt de Blossombs bloembommetjes eco-oké?
“Onze bloembommetjes bevatten biologische wilde bloemzaadjes. 100% natuurlijk, in een sociale werkplaats ingepakt en in Nederland gemaakt. Vanzelfsprekend – althans, vinden wij – krijgen onze leveranciers en inpakkers eerlijk betaald. Bij Blossombs zijn we altijd bezig om de hele schakel tevreden te houden.”
Anno 2022 gaat Blossombs als een speer, iets waar Daisy en Geerten heel content mee zijn. Toch blijft groei een lastig onderwerp. “Wat is mijn vuur? Waar ga ik harder van lopen? Dat heeft voor mij niks met geld te maken, maar met het letterlijk vergroenen van de wereld. Maar goed, ik ben wel een alleenstaande moeder met een hypotheek. Toen Geerten en ik begonnen, hebben we een jaar lang geen inkomen gehad. En dat, terwijl we er dag en nacht aan zaten te werken. Midden in coronatijd, moet je nagaan.”
Corona was een vloek en zegen tegelijkertijd. “SHIT, want financieel kwam er niets binnen. YES, vanwege de tijd die we hadden en waardoor we ons volledig op Blossombs konden toespitsen.” Inmiddels kijkt Daisy positief terug op die periode. Als je een start-up bent zijn er een aantal redenen waarom een start-up succesvol is. Eén ervan is tijdsgeest en daar heb je geluk of pech mee.”
Nog kort terug naar die groei, want bij Blossombs zitten ze niet stil. Zo breiden ze hun assortiment binnenkort uit met * we’ve got a scoop, whoop * kruidenblossombs. “Wist je dat er uit elk kruid dat je laat doorgroeien een bloem ontpopt? Dat zijn twee vliegen in één klap! Nog even geduld, want het is nog een kwestie van nadenken hoe we het in de markt gaan zetten, maar weet dat het eraan komt.”
Bloemetjes het hele jaar door buitenzetten
Blossombs, klinkt als een seizoensproduct? Dachten wij ook! Niets is minder waar, want het jaar rond willen mensen de bloemetjes buitenzetten. “Zo hebben we bijvoorbeeld een Valentijnsbox en kersthangers. Met creatieve ideeën zorgen we dat we het hele jaar door relevant zijn.”
Op de vraag of ze ook voor deze Kerst iets origineels in petto hebben, antwoordt Daisy: “Jazeker! We hebben een adventkalender. Wat we met dit idee willen overbrengen is dat bloemen niet alleen voedsel voor bijen en vlinders zijn, maar dat het net zo goed schuilplaatsen voor insecten zijn. Op deze manier geven we een draai aan onze Blossombs bloembommetjes en kunnen we op een originele manier meer bewustzijn rondom biodiversiteit creëren. Er komt zelfs een speciale editie voor het Wereld Natuur Fonds.”
Wat is je grootste droom met Blossombs?
“Altijd heb ik een little house on the prairie-idee gehad. Klinkt heel zoetsappig hè? Jouw wereld kan ik niet veranderen, maar mijn eigen wereld en die van mijn directe omgeving wel. Ik vind het het allerbelangrijkst dat de mensen met wie en voor wie we werken van de samenwerking blij worden én we het doel delen om de wereld meer kleur met bloemen te geven.”
Wat zijn tips voor startende ondernemers die iets ‘groens’ willen doen?
“Het is misschien een dooddoener, maar Geerten en ik hebben zovaak tegen elkaar gezegd: ‘Kan niet, bestaat niet.’ Blijf in de spiegel kijken en ga na waar je hart sneller van gaat kloppen. Doe je dat, dan ga je een bepaalde energie uitstralen en trek je dat aan waar je blij van wordt. Daar geloof ik sterk in. En daarbij hoef je niet de slimste of meest creatieve van de klas te zijn hoor. Wat telt is dat je ergens echt voor wil gaan.”
Ondanks dat Daisy dol is op ondernemen, kent het – zeker in de beginperiode – ook een keerzijde. “Soms heb ik wel concessies moeten doen die niet altijd even leuk waren. Omdat ik zo dedicated met Blossombs bezig was, hebben mijn vrienden en familie mij de afgelopen twee jaar niet altijd even leuk gevonden. Voor je het weet praat je ook alleen maar over Blossombs en bloembommetjes. Gelukkig heb ik inmiddels de balans in mijn werk-privéleven weer terug.”
Hoe ‘groen’ ben je in je dagelijkse leven?
Daisy is niet zo van het in hokjes denken. Ook niet als het gaat over duurzaamheid. “Ik vind mezelf geen groene ondernemer, maar net zo goed niet geel, rood of roze. Ik denk dat als je je hart volgt, dan ben je vanzelf groen, goed en liefdevol voor je team, voor de natuur.”
Hoewel Daisy zichzelf niet zozeer onder ‘groen’ schaart, doet ze het toch aardig duurzaam aan in haar dagelijkse leven. Iets wat voor haar een vanzelfsprekend is. “Ik koop zoveel mogelijk biologisch, op mijn dakterras heb ik een oase aan planten en bloemen die voedsel zijn voor insecten, net als dat ik zonnepanelen op het dak heb, vrijwel altijd tweedehands shop en met vlees ben gaan minderen. Weet dat ik dit niet doe, omdat ik dan ‘groen’ bezig ben, maar omdat ik er een blij mens van word. En de natuur met mij!”
Waar zijn de bloembommetjes van Blossombs te koop?
Blossombs kom je tegen in conceptstores tot boekwinkels, en natuurlijk koop je ze ook in onze ZustainaStore. Flower power!