Tijdens hun studie runden Augustin en zijn tweelingbroer Maxime een online webshop met gadgets en hebbedingen. Maar hoe langer ze dit deden, hoe groter hun wens werd om iets betekenisvollers te doen. โUiteindelijk kwam het neer op het verkopen van troep en onwijs veel plastic. En dat terwijl we eigenlijk juist een positieve impact wilden maken. Daarom besloten we ermee te stoppen en een andere weg in te slaan.โ Zo ontstond Bambaw, een online webshop met eco alternatieven voor wegwerpproducten zoals het besteksetje in Dewiโs Box.
Vervangers voor single use
Toen de twee broers besloten dat het tijd was voor een nieuwe start, pakte Augustin de rapporten van beach clean ups erbij. โDaarop konden we zien welke plastic items het meest gevonden worden in de natuur, en waar dus echt iets aan gedaan moest worden. Rietjes, wattenstaafjes en tandenborstels stonden bovenaan.โ Ze maakten herbruikbare varianten van bamboe voor deze producten, en Bambaw was geboren. Inmiddels hebben ze het bedrijf uitgebreid met diverse eco producten. Maar nog altijd met hetzelfde doel: โWe willen mensen helpen om bewuste keuzes te maken. Daarom maken we herbruikbare vervangers van single use products, die zo handig zijn dat je ze liever gebruikt dan de wegwerpvarianten die vaak van plastic zijn.โ
Bamboe bestekset
Een tijd terug viel ons oog op het bamboe besteksetje in Dewiโs Box: een groen alternatief voor het plastic bestek dat je voorgeschoteld krijgt bij iedere maaltijd on the go. Want waar je ook eten haalt – bij de pomp, de supermarkt, de toko of op het treinstation – je krijgt er standaard wegwerpbestek bij. Bij een smoothie of drankje op het terras wordt een rietje geserveerd. Maar met het reissetje in je tas hoef je daar gelukkig niet meer aan mee te doen: er zit een bamboe vork, lepel, mes, rietje รฉn schoonmaakborsteltje in. Stop het setje in je tas, neem โm overal mee naartoe en bespaar zo flink wat onnodig plastic afval. Je zult ervan versteld staan hoe vaak het van pas komt!
Bamboe in plaats van plastic
Bij Bambaw maakt plastic vaak plaats voor bamboe, een van de meest duurzame gewassen ter wereld. Er zijn geen pesticiden nodig om het te verbouwen, het groeit supersnel en neemt daarom veel CO2 op. Nog een voordeel: bamboe is superstevig. Dat betekent dat het besteksetje eindeloos lang meegaat. Maar mocht je er toch echt klaar mee zijn, dan is het biologisch afbreekbaar en vormt het geen schadelijk afval. Een stuk beter dus dan al die losse plastic items die vervuilend geproduceerd worden, vervolgens na รฉรฉn keer gebruiken weggegooid worden en niet goed recyclebaar zijn.
De productie van de spullen van Bambaw wordt gedaan in samenwerking met externe bedrijven, vertelt Augustin. Maar de twee broers zorgen wel voor officiรซle kwaliteitschecks om ervan verzekerd te zijn dat de juiste materialen zijn gebruikt, met alle benodigde eco certificaten.
Zero waste lifestyle
Augustin heeft duidelijk zijn plek gevonden in de eco business. Hij komt op ons over als iemand met een groot hart voor de natuur. Zo volgt hij zoveel mogelijk de principes van een zero waste lifestyle. Dat betekent dat nutteloze verspilling en het hebben van troep wordt voorkomen. Dat maakt het mogelijk om weer te focussen op wat รฉcht belangrijk is: vrienden, familie, de natuur en onze planeet. Augustin haalt groente op bij de lokale supermarkt die anders weggegooid zouden worden en de rest van zijn boodschappen doet hij bij een zero waste store. โHet is een andere, betere lifestyle. Je zorgt voor een kleinere footprint en je bent je bewust van jouw impact op de wereld. En als je jezelf eenmaal die gewoontes hebt aangeleerd, is het makkelijker om ze na te leven.โ
Ook de beste alternatieven voor single use products ontdekken? Meld je aan als member bij ZustainaBox!