Deze maand gaan we op dieet. Maar gelukkig wel op een dieet waarbij we onbezorgd kunnen blijven eten – tenminste, als het eten niet in plastic zit verpakt. We gaan namelijk op plasticdieet: een maand waarin plastic gebruiken taboe is. Dat betekent geen wegwerpproducten zoals tasjes, koffiebekers, rietjes en bakjes, zo min mogelijk plastic uit de supermarkt en een ban op plastic in ons huishouden.
Hoewel we al fanatieke anti-plastic ambassadeurs zijn, wordt dit dieet alsnog een grote uitdaging. Want hoe gemotiveerd we ook zijn, het werkt niet mee als je huisgenoten boodschappentassen vol plastic naar binnen sjouwen, of als je luncht op een kantoor waar plastic nog de normaalste zaak van de wereld is. Toch gaan we vol goede moed van start met ons plasticdieet.
Waarom wij meedoen aan het plasticdieet
Overal slingert plastic rond. We vissen het uit de sloot, uit de berm en van de stoep om het in de prullenbak te doen, maar eigenlijk is het dan al te laat. We zouden zwerfafval moeten voorkomen in plaats van verhelpen. Want wist je dat plastic zwerfafval in de zon CO2-uitstoot veroorzaakt? En dat plastic inmiddels overal in zit? Maar we willen helemaal geen plastic in ons eten, in ons drinken en op ons lijf. We willen geen plastic op straat en op het strand. We willen dieren niet vergiftigen met plastic. Het moet anders kunnen. Als je het ons vraagt, zou een wereld zonder plastic afval echt veel mooier zijn. Het is tijd voor actie! Tijd om onze plastic consumptie aan te pakken!
Ons doel van het plasticdieet
Dus: tijd voor een dieet. Daarvoor hebben we een aantal persoonlijke doelen gesteld. Met dit plasticdieet hopen we allereerst de hoeveelheid plastic in ons leven blijvend te verminderen. Vorig jaar heeft Manon haar badkamer bijvoorbeeld ‘ontplastict’. Toen werden plastic tubes tandpasta met microplastics ingeruild voor natuurlijke tandpasta in een glazen pot. Plastic tandenborstels maakten plaats voor een bamboe variant. Dit jaar staat het keukenkastje op de planning – daar staan namelijk nog wat schreeuwerige plastic schoonmaakflessen in. Ruben ziet het plasticdieet vooral als opstapje naar zijn zero waste lifestyle, want die vuilniszakken vol afval mogen wel wat kleiner. Maar onze allergrootste wens is om onze omgeving te inspireren. Als we onze huisgenoten, gezinsleden en vrienden kunnen motiveren om hun plastic afval te beperken, voelt dat als een échte overwinning!
Plastic challenges
Toch zijn er ook wat haken en ogen. Die noemen we ‘plastic challenges’. Leuk, zo’n dieet, maar is het wel mogelijk om al het plastic te vermijden? Hoe moet dat tijdens een citytrip naar Berlijn? En kunnen we onze favo hummus nog wel eten, aangezien die in een plastic bakje zit? Een broodje of salade op het station kan ook niet zomaar meer, want die zijn vrijwel altijd verpakt in… precies: plastic. Gelukkig is een challenge altijd te overwinnen. Als het makkelijk was geweest, hadden we namelijk ook niet op dieet hoven gaan. Deze maand staat dus in het teken van goed plannen, vooruitdenken en voorbereiden. We kunnen ook best zelf de keuken in duiken om hummus, een broodje en een salade te maken. Nog gezonder en goedkoper ook.
Doe je ook mee met het Plasticdieet?
Wil je meedoen? Wat goed! Schrijf je in via de website en ontvang handige tips en worksheets voor een succesvolle plasticloze maand.
Donderdagavond 5 september begonnen we ons plasticdieet met een inspirerende kick-off in BlueCity, waar we onze Personal Care Box introduceerden. Een speciale editie van ZustainaBox met eco producten voor je persoonlijke verzorging, zodat ook jij je badkamer kunt ontplasticen.