Wat zijn de beste recepten voor in je lunchbox? Zoals je van ons gewend bent, zit elke ZustainaBox altijd boordevol groene alternatieven, waarmee jij je dagelijkse leven in een handomdraai een groene touch-up kan geven. Een touch-up in de weg naar een duurzamer leven. Deze keer hadden we in de box Carrieโs Essentials ons enige echte eigen duurzame plasticvrije ZustainaBox lunchbox toegevoegd. Lees verder en kom meer te weten over het duurzame karakter van deze newbie, en laat ons je inspireren met enkele vegan recepten voor in de lunchbox. Je lunchbox voor school of kantoor. Je lunchbox voor studenten en volwassenen. Laat je onderweg verrassen door wat lekkers.
Plasticvrij onderweg met je ZustainaBox maaltijdbox
Onze duurzame plasticvrije lunchbox, wat zijn we trots. Supertrots! Want als er een manier is hoe jij dagelijks je eco foot print kan verkleinen, dan is het wel met je on the go eetmomenten. Wat dacht je van die snack, broodje of salade to go omhuld in plastic? Ofje berelekkere bammetjes in een boterhamzakje? Zonder dat je je er misschien altijd bewust van bent, gaat er op zoโn dag on the road aardig wat plastic door je handen. Maak impact door dit soort dagelijkse dingen op te โgroenen.โ Kleine verandering voor jezelf, grote stap in de groene richting. Zowel voor je gezondheid en onze prachtige planeet. Duurzamer leven is peanuts met onze duurzame plasticvrije lunchbox.
Heb je โm nog niet in je bezit, en ben je benieuwd waar jij je lunchbox kan kopen? Binnen een paar clicks is deze duurzame do-gooder van jou. Shop de duurzame RVS Lunchboxย hier.
Voordelen van een plasticvrije, duurzame lunchbox
Iets meer achtergrondinformatie over de ZustainaBox lunchbox. Als je het plastic laat voor wat het is, voor een golden oldie lunchbox gaat en dus duurzamer wil leven, hoe zit dat dan precies qua duurzaamheid? Wat maakt โm duurzaam en geschikt voor een groener leven?
Zeg makkelijker โneeโ tegen plastic. Want waarom zou je als je je eigen meal prep, boterham met pindakaas of vegan snack reep mee kan nemen in een ijzersterke broodtrommel. En natuurlijk bevat onze vaatwasbestendige lunchbox zelf ook niets geen plastic. Hij is gemaakt van RVS. Daar kan je jaren van op aan. Door onze duurzame plasticvrije ZustainaBox lunchbox aan te schaffen, koop je iets waar je tijden mee vooruit kan. En dat niet alleen, want vergeleken met plastic weet je bij het duurzame RVS zeker dat het BPA vrij is, en je geen ftalaten of andere hormoonverstorende stoffen binnenkrijgt. Stoffen die aan het einde van de rit in je hapklare voeding terecht kunnen komen. Wil je niet. Een duurzame plasticvrije lunchbox waarmee je niet alleen goed doet voor jezelf, maar ook voor de natuur dankzij het voorkomen van enorme bergen extra plastic afval.
- Lunchbox zonder plastic
- Lunchbox zonder schadelijke stoffen
- Vaatwasserbestendig
- Gemaakt van 70% gerecycled RVS
- Help met het besparen van plasticzakjes, aluminumfolie of andere single use-items.
Duurzame productie
En hoe zit dat met de productie? Hoe duurzaam is die? Natuurlijk hebben we โm zo eco proof mogelijk laten produceren en vervoeren. Het was een flinke zoektocht naar het type materiaal, en uiteindelijk was RVS het meest groene antwoord. Daarna diende de volgende hersenbreker aan, want waar kan je RVS zo duurzaam mogelijk laten produceren? Dat bleek nog niet zo simpel. Althans, niet in Europa. Tot dusver is het hier nog niet mogelijk om RVS met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te produceren.
De zoektocht ging dus verder. Uiteindelijk zijn we in het gigantische China beland. We hebben daar een SGS-gecertificeerde fabriek met de voor ons gewenste kwaliteitslabels. Duurzame productie, fairtrade en transport per spoorweg. Doordat onze fabriek zo gespecialiseerd is in de productie van RVS, wordt er ook nog eens efficiรซnt geproduceerd met als resultaat weinig (rest)afval. Daarvuj is het een werkplaats die handelt naar de EU- รฉn ARBO-maatstaven. Dit betekent dat de lonen voor de harde werkers drie keer hoger liggen dan gemiddeld, extreem lange werkdagen maken een absolute no go is en de gezondheid van medewerkers topprioriteit is.
Laten we wel wezen het liefst hadden we onzeย metal ZustainaBox lunchbox natuurlijk om de hoek willen laten fabriceren. Dat wordt โm niet. Nog niet. We blijven onze ogen en oren openhouden, en doen er vanzelfsprekend alles aan om groenere alternatieven onder de loep te nemen.
โMade in Chinaโ dus. Misschien roept dit niet zo 1, 2, 3 de meest positieve associaties bij je op. Meer lezen over hoe eco proof het label โMade in Chinaโ nu eigenlijk รฉcht is? Lees dan onze blog over hoe duurzaam โMade in Chinaโ nu รฉcht is.
Plasticvrij leven, je eco tools voor onderweg
Okรฉ, je duurzame lunchbox, check. Let maar op, binnen de kortste keren kan jij niet meer zonder โm. Heb je al een broodtrommel in je bezit? Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, kan je met onze duurzame plasticvrije ZustainaBox lunchbox alle kanten op:
- Wat dacht je van een duurzame koektrommel? Niets geen plastic of andere hormoonverstorende stoffen die je guilty pleasures nog kunnen verpesten.
- Onze duurzame lunchbox doet het ook goed als…theetrommel. Ideaal voor je losse thee.
- Gebruik โm als bewaarbox voor al je kliekjes. Denk aan restjes vegan curry, rijst, chili sin carne.
- En wat wij zelf ook regelmatig doen is โm meenemen naar de markt om โm daar door de notenboer te laten vullen.
Je ziet het, onze plasticvrije duurzame ZustainaBox lunchbox is een ware multitasker. Zeg eens, waar zou jij โm verder nog voor gebruiken?
Maar met een ecovriendelijke lunchbox alleen zijn we er nog niet. Wil je je wakey breaky, lunch break of diner voor on the go helemaal compleet maken? Denk dan ook eens aan deze duurzame producten:
- Het bamboe besteksetje van Bambaw mag dan zeker niet ontbreken. Veel milieuvriendelijker dan een plastic mes en vork, en bovendien eet het ook nog eens een stuk lekkerder! En om het setje compleet te maken. Er zit een duurzaam bamboe rietje in.ย Bye byeย plastic rietjes.
- Servetten. Altijd handig om bij de hand te hebben. Je weet maar nooit wat voor knoeipartij het wordt. Better safe than sorry. Het beste kan je gaan voor herbruikbare katoenen servetten. Deze kan je na gebruik thuis in de was gooien. Deze duurzame servetten kan je bijvoorbeeld ook zelf maken door creabea te zijn met oude doeken.
- Verder hebben we daar natuurlijk nog de plastic wegwerpflesjes. Wereldwijd worden er iedere minuut 1 miljoen plastic flessen verkocht. Per persoon gebruiken we gemiddeld 80 flesjes per jaar. En veel daarvan komen op straat of in zee terecht. Bovendien wordt slechts 7% van deze flesjes gerecycled tot nieuwe PET-flesjes. Kortom: Nog zoโn vervuiler die je makkelijk kan vervangen voor een duurzamer product. Zo รฉรฉn zonder al die plastic meuk. Swap naar de duurzame koffiebeker van Zuperzozial of de herbruikbare waterfles van Retulp,ย en maak dagelijks veel positieve impact voor de natuur…en je portemonnee!
- Smaakt dit onderwerp naar meer? Lees hier de 9 tips hoe je eco proof onderweg kan zijn. En vergeet trouwens sowieso niet al je afvalย on the roadย te verzamelen. Met hetzelfde gemak…precies, je snapt ‘m.
Vegan recepten voor in de lunchbox
Spontaan trek gekregen van voorgaande? Met een duurzame lunchbox kan je werkelijk alle kanten op. Wat dacht je van een lunchbox met salade vullen? Crackers? Of een lunchbox zonder brood? Van snelle hap-slok-weg tussen afspraken door tot volwaardige maaltijd op kantoor of op school. We hebben een paar van onze favoriete vegan recepten voor in je multifunctionele, duurzame lunch-, koekjes-, kliekjesbox uitgetypt.
Recepten voor in de lunchbox (1/4) – Vegan chocolade bananenbroodย
- Bakpapier
- Cakeblik of muffinvormpjes
- kokosolie/vet (om in te vetten)
- 3 el chiazaad of een ei
- 350 gram rijpe bananen
- 4 el cacao
- 120 ml (haver)melk
- 120 ml gesmolten kokosolie of roomboter
- 1 el citroensap
- 5 dadels of 1 el (kokosbloesem) suiker
- 200 gram havermeel
- 1 tl ongezoete vanillepoeder
- 2 tl baking soda
- 1 tl zout
Schenk het beslag in de cakevorm of in je vormpjes. Zet ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Neem af en toe even een kijkje. Laat de cake na het bakken 10 minuten in de vorm zitten en laat hem dan verder afkoelen op een rooster. Het resultaat mag er zijn.
Recepten voor in de lunchbox (2/4) – Linzensalade met avocado
Wat heb je nodig?
Dit vegan recept is voor zo’n 3 personen of 3 dagen lunch, net wat je wil!
Zoek jij nog recepten voor in de lunchbox zonder gluten. Wil jij je lunchbox zonder brood vullen? Dan gaat dit ongetwijfeld een succesnummer worden. Onze ZustainaBox lunchbox leent zich ideeal voor saladesย on the go.ย Door het RVS blijft de inhoud langer vers, en zelfs een beetje koel.
- Veldsla
- Blikje linzen
- Blikje kikkererwten
- Avocado, in reepjes gesneden
- Potje zongedroogde tomaatjes
- Optioneel: chiazaadjes (of sezamzaadjes)
- Dressing: 2 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel citroensap + snufje peper
Hoe maak je dit vegan recept voor in de lunchbox?
Doe alle ingrediรซnten bij elkaar in een grote saladekom. Meng de benodigdheden voor de dressing in een schaaltje en besprenkel deze over de salade. Kind kan de was doen. Eet smakelijk!
Recepten voor in de lunchbox (3/4) – Vegan notenreep
- 100 gram gedroogde, ontpitte dadels
- 75 gram ongebrande noten naar keuze
- Kokosrasp
- Snufje kaneel
- 40 gram zaden (zonnebloempitten of pompoenpitten)
Optioneel toe te voegen: cranberries, kokosrasp, zonnebloempitten…net waar je zin in hebt.
Doe de ongebrande noten en de kokosrasp in een keukenmachine en zet deze aan op pulse stand voor ongeveer 10 seconden. Voeg de dadels en de zaden toe en zet aan op pulse voor 20 seconden. Herhaal dit totdat de noten en dadels goed met elkaar gemengd zijn. Leg het mengsel in een bakvorm en druk aan met een lepel of spatel. Zet vervolgens in de koelkast totdat het hard is geworden.
Snijd het geheel vervolgens in repen en neem deze mee in een bakje voor onderweg. Smakelijk!
Recepten voor in de lunchbox (4/4) – Pittige jackfruit wraps
Lisa van Lisa Goes Vegan weet wel raad als het gaat om lekkere en makkelijke recepten voor in de lunchbox. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lunch met pittige jackfruit wraps en mais-komkommer salade?ย Spice it up!
- 6 wraps of harde taco schelpen
- blik jackfruit (Fairtrade Original)
- ui
- knoflookteentje
- hele paprika (rood of geel)
- hele avocado
- bosje verse koriander
- hele komkommer
- grote krop romaine sla
- blikje mais
- 2 el vloeibare tahin
- Kruiden: 1-2 tl chilipoeder, 2 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl kaneel, 2 el tomatenpuree, 1 tl zout
Spoel de jackfruit goed af in een vergiet. Trek de draadjes voorzichtig van elkaar en verwijder de harde stukjes en pitjes. Spoel nogmaals af. Snijd de ui in ringen en de knoflook fijn. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de ui glazig. Voeg de jackfruit toe en bak die 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg alle kruiden en de tomatenpuree toe en laat alles op laag vuur nog zoโn 5-10 minuten zachtjes doorpruttelen totdat de kruiden goed zijn opgenomen. Proef en voeg naar eigen smaak meer kruiden en chilipoeder toe.
Vervolgens maak je de salade. Snijd de komkommer, paprika en avocado in blokjes en snijd de koriander fijn. Meng dit allemaal bij elkaar in een bak, samen met de mais en de vloeibare tahin. Verwam de wraps in een koekenpan of oven. Beleg de warme wrap met een blad romaine sla, de pittige jackfruit en de frisse salade. Tot slot vouw je de wrap dicht en serveer je ‘m eventueel met wat extra tahin, of een pittig sausje, zoals sirachasaus.