Zinderende hitte, brandende zonnestralen en flink zweten. Dat kan maar een ding betekenen: het is tijd voor ijs! En dit keer ijs waar je géén nee tegen hoeft te zeggen. Wij gingen namelijk aan de slag in de keuken om gezond, vegan ijs te maken. En met succes. Zelfs zonder ijsmachine kun je restjes fruit omtoveren in een verkoelend, gezond ‘ijsje’. Het is supersimpel en klaar in een handomdraai.
De truc: zo maak je vegan ijs
Bevroren bananen vormen de basis om zelf ijs te maken. Hiervoor zijn overrijpe bananen het meest geschikt. Dus liggen er bruine bananen in je fruitmand die bijna aangevallen worden door fruitvliegjes? Gooi ze niet weg, maar snijd ze in plakjes en vries ze in. Dat scheelt voedselverspilling én zo heb je altijd de basis voor een verkoelend ijsje in huis. Win-win situatie!
Om het ijs wat smeuïger te maken kun je kiezen voor een scheutje sojayoghurt of havermelk. Je kunt in principe eindeloos variëren met de ingrediënten: gebruik bosbessen voor bosbessenijs, aardbeien voor aardbeienijs, et cetera. Doe de ingrediënten in de blender et voilà: smullen maar! Hier hebben we onze favoriete recepten voor vegan ijs op een rij gezet.
Ingrediënten vegan bananenijs (1-2 porties)
- 3 rijpe bananen, ingevroren in plakjes
- Scheutje sojayoghurt (of havermelk)
- Snufje kaneel
Ingrediënten vegan sorbet frambozenijs (1-2 porties)
- 3 rijpe bananen, ingevroren in plakjes
- Scheutje sojayoghurt (of havermelk)
- 100 gram (diepvries) frambozen
Ingrediënten vegan chocoladeijs (1-2 porties)
- 3 rijpe bananen, ingevroren in plakjes
- Scheutje sojayoghurt (of havermelk)
- 2 eetlepels pure cacao
- 1 dadel
Vertel, wat is jouw favo gezond receptje om zelf ijs te maken?
Nog meer verkoeling nodig? Check onze receptjes voor verfrissend fruitwater.