Wist je dat je wekelijks een creditcard aan plastic opeet? En een kledinghanger per maand? Ugh, valt zwaar op de maag hรจ. Het zit in Joost mag weten welke voedingsmiddelen verstopt: van thee in een buideltje tot kant-en-klaar maaltijd. Weet je, het is een illusie om nul plastic binnen te krijgen. Wat geen fictie is, is dat je je plasticconsumptie tot een minimum kan beperken.ย Waar je op kan letten in je dagelijkse (voedings)routine lees je hier.ย
Nondeju, zit er plastic in mijn eten? En of!ย
Giga-gigantisch veel consumeren we er van, p to the lastic. Inmiddels zijn we het stadium van ‘dat kan toch niet waar zijn?’ ver gepasseerd. Microplastics maken deel uit van onze dagelijkse routine. Ongewild en onbemind. Waar we nog een appeltje (laat het een appelboomgaard zijn) te schillen hebben met de niet-kapot-te-krijgen stof en er heel veel woorden aan vuil kunnen maken, laten weย het WNF de brenger van de heftige boodschap zijn.
P.s. Heb je na het lezen van dit artikel over plastic eten en drinken, zoiets van โstop de plasticvervuilingโ teken dan vooral de petitie van het WNF โ net als ruim 600.000 andere natuurvrienden โ hier.
Nah, hoe is het in vredesnaam mogelijk dat we zo veel plastic wegprikken? Hoe heeft het zo ver kunnen komen, denk je dan. Ruim 8 miljoen ton plastic per jaar eindigt na een wereldreis in de oceaan. Ding is dat hoe langer ze in de zilte zeeรซn als kip zonder kop rondzwerven, des te klein, kleiner, kleinst ze worden. Dat ‘ding’ heet microplastics. Minuscuul kleine plasticdeeltjes van 5 millimeter of kleiner die in onze voedselketen belanden.
5 tips voor een dieet vol plasticvrij etenย ย
Het werd al kort aangestipt: nooit geen plasticdeeltjes meer binnenkrijgen, gaat hem niet worden. De plasticvervuiling is real. Bikkelhard, maar het is wat het is. Betekent niet dat we bij de pakken neer moeten zitten, want het probleem nรณg groter maken, maakt dat we nog verder van huis zijn. Beter maken we (nog) bewustere keuzes (lees: minder plastic mee naar huis nemen), supporten we merken die de plastic soup spuugzat zijn en letten we op wat we in onze mond stoppen. Hoe je de hoeveelheid microplastics in je leven drastisch kan downgraden? Met de volgende 5 tips zet je zoden aan de dijk. Plasticvrij eten in 3, 2, 1.
LEES OOK: 27 MOEDIGE MERKEN DIE PLASTICVERVUILING TEGENGAAN
#1: Keep an eye op wat je drinktย
Het is raar, maar waar: de grootste bron van plastic zit hem in ons drinkwater. Excusez-moi?ย Zit zo. Veel drinkwater drinken we uit plastic waterflesjes. Flesjes die, zeker als ze wat zon op hun snoet krijgen, microplastics loslaten. รberhaupt kan je, als we zo vrij mogen zijn, zo’n wegwerpflesje beter links laten liggen. Plastic blijft plastic, ook als er statiegeld op zit (sinds juli 2021).
Hoe het in een vingerknip een stuk minder plastic fantastic te maken? Vervang de wegwerp waterfles door drinkwater uit de kraan. Dikke winst levert je dat op: maar liefst 86.000 minder microplastics die je op je conto kan schrijven. In plaats van 90.000 plasticdeeltjes wanneer je water uit single-useย plastic flessen drinkt, krijg je door kraanwater nog โmaarโ 4000 stukjes binnen, als we de studie van de University of Victoria mogen geloven (en dat doen we).
Omdat een scheut water juist ook onderweg van pas komt, is onze best buddy in de bus altijd een herbruikbare (glazen) waterfles. Van die varianten die BPA-vrij zijn, nul plastic bevatten en volledig recyclebaar zin. In de ZustainaStore verkopen we o.a. deย waste freeย waterflessen van Retulp, Retap en BE O Bottle.
LEES OOK: STORY OF…DE DUURZAME WATERFLES VAN RETAP VOOR EXTRA VERFRISSING
Aan de hennep thee, doe je mee?ย
In de categorie ‘keep an eye op wat je drinkt als je plastic vrij eten (en drinken) belangrijk vindt’ en als water je neusgaten uitkomt: wissel eens af met thee. In het bijzonder hennepthee. Een plaatje van een plant, een flinke vleug natuurlijke smaak. Thee hoeft namelijk niet vanuit alle windstreken ingevlogen te worden. En nee, het knapt er niet van op om het in een plastic buideltje te proppen. Neem de hennepthee van Dutch Harvest. Gemaakt van bladeren en bloemen van, je verwacht het niet, de hennepplant en plasticvrij verpakt in een lokale sociale werkplaats. Plasticvrij eten รฉn in dit geval drinken, kan dus al in je dagelijkse tijd-voor-een-theetje zitten.
#2: Plasticvrij eten betekent vis vrijlaten
Vol zit verse vis van de microplastics. Belandt meneer haring, makreel of paling op je bord, dan kan je een simpele rekensom maken. Tuurlijk, het zilte zeeleven bruist van de gezonde vetten. Of dat de reden moet zijn om het toch te blijven eten? Nee joh. Inmiddels zijn er veel merken met plantaardige supplementen die hetzelfde opleveren, alleen dan zonder dierenleed, zonderย nasties.ย Toch trek in een vette bek? Houd het dan bij sporadisch een visje eten.
#3: Haal het niet in je hoofd plastic te verwarmen
Klinkt wel heel erg als met een belerend vingertje de les lezen, feit is dat we de aandacht hebben. Op z’n tijd is een afhaalmaaltijd een lot uit de loterij. Beentjes omhoog, tv aan en gaan met die banaan. Weet wel dat het kant-en-klare materiaal nog vaak in een plastic bakse met een plastic folielaagje zit. Verwarm je dit, dan komen er een berg chemische stoffen en microplastics vrij die zich in je eten gaan nestelen. Ga je voor plastic vrij eten, dan skip je het plastic en verwarm je de boel in keramiek of glas op. Nรณg beter: haal iets in huis dat niet in plastic is verpakt. Scheelt een slok op een borrel.
#4: Koop lokaal. Koop vers.
Plastic vrij eten gaat hand in hand met het eten van lokale (streek)producten. Ga je bij boer Bert (of Hans, Janneke of Hermien) buurten, dan zijn groenten en fruit nooit niet in plastic verpakt. Plastic dat, zo zegt men, in ons voedsel kan trekt. Vooral de zogenoemde styrofoam schalen waar appels op zijn uitgestald en die met plasticfolie zijn afgedekt, zijn geen lieverdjes. Het dringt het groen binnen, waarna wij het weer binnenkrijgen. Is de cirkel, waarvan we niet willen dat het een cirkel is, weer rond.
LEES OOK: 4 TIPS HOE JE VAN LOKAAL ETEN DE NIEUWE STANDAARD MAAKT
Het Zero Waste Project heeft een heel handig artikel geschreven over welke plastic verpakkingen je beter niet mee naar huis kan sjouwen. Het enige wat je in de winkel hoeft te doen, is het in plastic verpakte artikel om te draaien en te kijken welk nummer erop staat. Nummers 1, 3 en 6 zijn vermijders. Dat zit onder andere in knijpflessen, plastic folie, (afhaal)bakjes, plastic eierdozenโฆand many more.
Van plasticverpakkingen met deze drie nummers is de kans zeer waarschijnlijk dat ze stukjes microplastics in je eten โlekken.โ Plastics die mogelijk schadelijk zijn voor je hersenen, zenuwstelsel en het immuunsysteem. Pff, als je de impact van plastic al op onze prachtige planeet weet en je telt daar de mogelijke gevolgen voor onze gezondheid bij op, dan krab je jezelf waarschijnlijk wel een keer extra achter je oren als je in de supermarkt staat.
Kortom: koop bij de boer, groenteboer of zorg dat je de vitamines in de supermarkt niet in plastic verpakt (TIP: gebruik dit handige herbruikbare boodschappennetje van Bo Weevil). Nergens voor nodig. Bovendien bevatten groenten en fruit van lokale afkomst meer vitamines, want minder lange reisafstand, dus minder tijd tussen oogst en opeten. Ben je een giga-gemakstype, dan kan je terecht bij lokale maaltijdboxen en boodschappenpakketten. O, en eventuele kliekjes verpak je niet in aluminiumfolie (tongbreker en vol van plastic), maar liever in plantaardige waxwraps. Ben je bij!
LEES OOK –ย DUURZAAM ETEN: 7 TIPS HOE JE IN DE SUPERMARKT GROENTE EN FRUIT KIEST
#5: Hatseflats, met de bezem door het huis
Deze laatste tip is er niet รฉรฉn die zich direct op plastic vrij eten focust, wel indirect. En dus vinden we dat ‘ie in het rijtje thuishoort. Ook binnenshuis is plastic prominent aanwezig. Plastics die zich op meubels tot keukenblad settelen en die je vervolgens inademt. Synthetische stoffen en je meubilair zijn de grootste veroorzakers van het binnenhalen van de onaangename gast. Dat zit โm vooral in de slijtage van de stoffen.
Beter vaker de stofzuiger van stal halen. Als je dan toch bezig bent om je huis plasticvrijer te maken, dan kan je ook bij volgende kleding- en meubelaankopen kijken naar natuurlijke stoffen. En ook switchen naar natuurlijke schoonmaakmiddelen, kook- en bakgerei zonder microplastics en andere plasticvrije huis- en tuinartikelen zijn het overwegen waard. Voor een groot aanbod aan 100% plasticvrije producten kan je altijd naar onze ZustainaStoreย surfen!
LEES OOK: 8x DUURZAME BAKSPULLEN EN -TIPS DIE JE BAKSELS VERGROENEN
ZustainaBox, de plasticvrije winkel
Mogen we een lans voor onszelf breken? Wij vinden dat het mag! Ons online assortiment barst namelijk van de producten die plasticvrij (en plantaardig en puur) zijn. Denk aan plasticvrij wc-papier tot een plasticvrije afwasborstel, plasticvrije tandpasta tabletten en plasticvrije scheerzeep. Bekijk hier al onze plasticvrije producten.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over plasticvrij leven houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. โฌ49,99 per jaar, net iets meer dan โฌ4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: van deย Sweet Dreams Box (L / XL)ย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.