Plastic eten en drinken, we doen er allemaal aan mee. Wist je dat je wekelijks maar liefst een creditcard aan plastic binnenkrijgt? En een plastic kledinghanger per maand? Bizarre cijfers! Microplastics die zich in ons eten en drinken hebben verstopt en we zonder pardon binnenkrijgen. Niets geen plastics meer binnenkrijgen, is een illusie, maar gelukkig kan je je plasticconsumptie wel flink terugdringen. Waar je op kan letten in je dagelijkse (voedings)routine lees je hier.
Zit er plastic in mijn eten? Nou en of!
We consumeren letterlijk te veel plastics. De sneaky bastards. Microplastics zijn inmiddels in heel veel eten en drinken gevonden. Van in bier tot in spartelverse visjes. We kunnen er simpelweg niet meer omheen. Plastic verdwijnt niet meer uit ons leven. We kunnen er zelf veel woorden aan vuil maken, maar liever laten we het WNF de heftige boodschap brengen.
Hoe is het mogelijk dat we met z’n alleen zo ontzettend veel plastic eten en drinken? Op jaarbasis eindigt ruim acht miljoen ton plastic in onze prachtige oceanen. Hoe langer ze in de oneindige zeeën ronddartelen, des te kleiner ze worden. De welbekende microplastics. Deze minuscuul kleine plasticdeeltjes van 5 millimeter of kleiner komen in onze voedselketen terecht. Maar dat is niet de enige plek waar de pietepeuterige stukjes kunststof ontstaan. Wat denk je van slijtage van synthetische kleding die na een schoonmaakronde in de wasmachine ook aardig wat microplastics achterlaat. Of in het wasmiddel dat je gebruikt. In veel huis-, tuin- en keukenmiddelen zit het stiekem verwerkt. Om het nog maar niet te hebben over microplastics in de bodem en lucht. Ze zijn werkelijk overal.
Lees ook: Duurzaam wassen versus ‘normale’ wasjes draaien, dit wist je nog niet
Is plastic eten gevaarlijk voor je gezondheid?
Dat is een hele goede. En tot op de dag van vandaag weten wetenschappers daar nog geen volmondige ‘ja’ of ‘nee’ op te geven. Ze weten simpelweg niet hoeveel microplastics ons lichaam aankan en wat de schade is. Wel bestaat er door onderzoekers van King’s College London de aanname dat het na verloop van tijd zeker een onaangename binnendringer in je lichaam kan zijn. Er is een batterij aan type plastics die volzitten met toxische eigenschappen. Sommigen bevatten chloor, anderen lood of overige giftige bestanddelen. Je kan je voorstellen dat die bups aan niet-lichaamseigen stoffen op een gegeven moment z’n tol eisen. Er wordt dan ook verwacht dat het op termijn ons afweersysteem aan zou kunnen tasten. Daarbij zagen ze in het lab van de Johns Hopkins University dat plastic eten en drinken aan het einde van de rit niet alleen je immuunsysteem, maar ook de balans van je darmflora in de was schoppen. Je darmen die je beter maar heel serieus kan nemen.
Dat het vermoeden sterk is dat je lichaam plastic eten niet heel erg waardeert, is iets wat zeker is. De vraag is nu vooral om te kijken wat de hoeveelheid microplastics is om gezondheidsklachten te veroorzaken. Maar dat het al ontiegelijk veel schade aan de natuur aanricht, is een feit. Wordt vervolgd.
Tips voor een plasticvrij dieet
We lieten het al even vallen, maar helemaal geen plasticdeeltjes meer binnenkrijgen, gaat je niet lukken. We zijn gewoon één van de slachtoffers van de plasticvervuiling. Sorry voor deze keiharde eyeopener! Wel zou je de hoeveelheid microplastics drastisch kunnen verminderen door je lifestyle onder de loep te nemen. Waar je zoal op kan letten?
#1 Drink meer kraanwater
De grootste bron van plastic is ons drinkwater. En eigenlijk kan je je inname al in een vingerknip drastisch verminderen. Vervang namelijk je plastic waterflesje door drinkwater uit de kraan. De ‘winst’ per jaar is maar liefst 86.000 minder microplastics. In plaats van 90.000 plasticdeeltjes wanneer je water uit single-use plastic flessen drinkt, krijg je door kraanwater nog ‘maar’ 4000 stukjes binnen. Althans, als we de studie van de University of Victoria mogen geloven. Of je gaat voor de herbruikbare, glazen waterfles van Retap. Een merk dat groen en duurzaam in al haar vezels is. Vrij van BPA en andere chemische stoffen, 100% plasticvrij en volledig recyclebaar. Klinkt goed? Je shopt ‘m in onze ZustainaStore.
Lees ook: Story of…de duurzame waterfles van Retap voor extra verfrissing
#2 Minder plastic eten = geen vis eten
We lieten het al eerder vallen, maar een spartelvers visje zit vol microplastics. En als die op je bord belanden, dan kan je een simpele rekensom maken. Ondanks dat ze boordevol gezonde vetten zitten, kan je je inname maar beter zo veel mogelijk minimaliseren. Of ga net als de vegans en vegetariërs voor 100% plantaardige supplementen waar je lichaam dezelfde essentiële stoffen uit kan halen. Zo, opgelost!
#3 Please, niet verwarmen in plastic
Ga je voor een zo plasticvrij mogelijk menu, dan doe je er goed aan kliekjes of afhaalmaaltijden niet in een plastic bakje op te warmen. Laat plastic hier liever links liggen en kies voor glas of keramiek, want anders kunnen chemicaliën en microplastics in je eten terechtkomen.
#4 Plastic verpakkingen links laten liggen
Heel eerlijk, dit is een lastige. Want al slenterend door de supermarkt vliegen de plasticverpakkingen je om de oren. Maar plasticvrije alternatieven vinden, is zeker niet onmogelijk. Genoeg groenten die je ook niet in een plastic omhulsel in je winkelmandje kan leggen. Begin bijvoorbeeld eens bij de verse groenten en fruit. Vooral de zogenoemde styrofoam schalen waar appels op zijn uitgestald en die met plasticfolie zijn afgedekt, zijn absoluut geen lieverdjes.
Het Zero Waste Project heeft een heel handig artikel geschreven over welke plastic verpakkingen je beter niet mee naar huis kan sjouwen. Het enige wat je in de winkel hoeft te doen, is het in plastic verpakte artikel om te draaien, en te kijken welk nummer erop staat. Nummers 1, 3 en 6 kan je beter vermijden. Dat zit onder andere in knijpflessen, plastic folie, (afhaal)bakjes, plastic eierdozen…zo kunnen we nog wel even doorgaan. Van plasticverpakkingen met deze drie nummers is de kans zeer waarschijnlijk dat ze stukjes microplastics in je eten ‘lekken.’ Plastics die mogelijk schadelijk zijn voor je hersenen, zenuwstelsel en het immuunsysteem. Pff, als je de impact van plastics al op onze prachtige planeet weet en je telt daar de mogelijke gevolgen voor onze gezondheid bij op, dan krab je jezelf waarschijnlijk wel een keer extra achter je oren als je in de supermarkt staat.
Onderstaande blog over plasticvrij leven kan trouwens ook nog wel een hele interessante voor je zijn!
Lees ook: Plasticvrij leven in de zomer, de 16 beste tips voor je op een rij
#5 Bezem door het huis
Deze laatste tip is er niet één die zich direct op plasticvrij eten focust, maar wel indirect. Ook in je huis dwarrelen namelijk tig microplastics rond. Plastics die op je meubels tot keukenblad settelen, en die je vervolgens inademt. Synthetische stoffen en je meubilair zijn de grootste veroorzakers van het binnenhalen van de onaangename gast. Dat zit ‘m vooral in de slijtage van de stoffen. Beter dus net wat vaker de stofzuiger door het huis halen. Als je dan toch bezig bent om je huis plasticvrijer te maken, dan kan je ook bij volgende kleding- en meubelaankopen kijken naar natuurlijke stoffen. En ook switchen naar natuurlijke schoonmaakmiddelen, kook- en bakgerei zonder microplastics en andere plasticvrije huis- en tuinartikelen kunnen het overwegen waard zijn. Voor een groot aanbod aan 100% plasticvrije producten kan je altijd naar onze ZustainaStore surfen!
Lees ook: 8x duurzame bakspullen en – tips die je baksels vergroenen
Heb je na het lezen van dit artikel over plastic eten en drinken, zoiets van ‘stop de plasticvervuiling’ teken dan vooral de petitie van het WNF – net als ruim 600.000 andere do-gooders – hier.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Femke’s Box Regular of Premium tot de Nieuwe Normaal Boxen en eco-relatiegeschenken.