Inmiddels vertoeven we met z’n allen al ruim een week rundum hause. En eerlijk is eerlijk, dat is best challenging. Opeens kan je niet meer doen en laten wat je wil. Even doorbijten. Met z’n allen kunnen we dit hendelen! Ondanks de chaotische crisis is dit ook misschien wel hét moment om – zo vlak voordat de lente losbarst – de tuin eens goed onder handen te nemen. Je casa spik en span te maken. Dat fotoboek van de zonovergoten vakantie met di familia eindelijk eens af te ronden. En andere huishoudelijke klussen op te pakken. Ga je in huis aan de slag, dan liggen kleine ongelukken op de loer. Wist je namelijk dat er met het doe-het-zelven maar liefst 6x meer ongelukken gebeuren dan in het verkeer? Vaak blijft het bij een schaaf- of snijwond. En daar komen pleisters om de hoek kijken. Natuurlijke pleisters als je het ons vraagt.
Klein van stuk, groots van impact. Dat ‘kleins’ hebben we in onze duurzame Carrie’s Box letterlijk genomen. Namelijk met de natuurlijke pleisters van PATCH. Over natuurlijke cosmetica gesproken. Een groene rakker die je altijd in je badkamerkast achter de hand wil hebben. Natuurlijke pleisters van PATCH in huis halen? Binnen een paar clicks is deze duurzame do-gooder van jou. Koop ze hier.
Allergische reactie van pleisters
Of je je nu in je vingers hebt gesneden bij het snijden van appels voor die verrukkelijk lekkere oma’s appeltaart, of je jezelf langs een muur – Joost mag weten hoe – hebt geschaafd, die venijnige wonden vragen om een pleister. Zo één die de wond beschermt tegen bacteriën en besmetting, het wondvocht absorbeert en ideale omstandigheden creëert waarin de wond ongestoord kan genezen.
Bruine pleisters. Van die plakkers die allesbehalve allemansvrienden zijn. Wist je namelijk dat maar liefst 25% van de Nederlanders spontaan een allergische reactie krijgt van gewone pleisters? Yes, dat krijgen ze van die bruine basterds. Rode vlekken, bultjes en andere jeukerige toestanden. Dat is niet alleen superirritant, het bevordert ook niet bepaald de wondgenezing.
Waar worden pleisters van gemaakt?
Maar hoe kan die huidreactie ontstaan? De ‘normale’ pleisters bevatten een dot allergenen, chemische en synthetische stoffen. You name it, they have it. Latex, sulfaten, desinfectanten, parabenen, pesticiden, siliconen, kleurstoffen…genoeg chemisch geneuzel. De pleisterallergie die velen van ons hebben, komt door de lijm. Colofonium is vaak de schuldige. Dat is superkleverige hars van naaldbomen. Eenmaal allergisch voor deze stof geworden? Dan houd je het je hele leven. En naast dat het in gewone pleisters wordt gebruikt, zit het ook in eyeliner, mascara, lipstick, haarlak, nagellak, kauwgom, postzegellijm…tandartsen gebruiken het zelfs bij wortelkanaalbehandelingen. Enfin, de lijst gaat nog wel even door.
Wil je er achterkomen waar je nu precies allergisch voor bent? Doe dan een zogenoemde patchtest bij de dermatoloog. Met zo’n test kan worden gekeken of je daadwerkelijk een contactallergie voor de lijm hebt. Laat je dermatoloog achterhalen waar jouw huid de kriebels van krijgt. Better safe than sorry!
Pleisters van kunststof, waarom?
Waterdichte pleisters. Blarenpleisters. (Hydro)gelpleisters. Ze zijn er in alle soorten en maten. En wat ze vaak met elkaar gemeen hebben, is dat ze van rekbare kunststof worden gemaakt. Voor pleisters is het een must dat ze plakken. Goed plakken. Het kleefmiddel dat vaak op de old school bruine plakkers zit, bevat onder andere natuurrubber, latex, en de natuurhars colofinium. Alleen juist daar krijgen de meeste mensen huidirritaties van. Als tegenhanger zijn daar de pleisters die minder hardnekkig plakken, en waar polyacrylaat – een kunststof – en vaak PVC of (micro)plastics een dominante rol hebben. Niet echt lekker voor jezelf en moeder natuur. Deze boosdoeners blijven namelijk tij-den intact…Een korte weg naar de prullenbak, maar een superlange weg om te worden vernietigd. Plastic en haar immense impact op het milieu is de boosdoener. Wat ons betreft weg ermee. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer duurzame alternatieve. Natuurlijke pleisters comes to the rescue. Hierover zo meer.
Natuurlijke pleisters zonder allergie
Welke pleisters je dan wel kan gebruiken bij een pleisterallergie? Maak ruim baan in je badkamerkastje voor de biologisch afbreekbare pleisters. Voor deze ecologische pleisters geen plastic, colofonium, latex of ander chemisch gedoe. Geen allergische reacties. Neen. Natuurlijke bamboevezels is het antwoord.
Say hi to PATCH. Dit natuurlijke pleistermerk werd door zorgzame daddy James Dutton een paar jaar geleden opgezet. Hij zag dat zijn mini-me Charlie niet al te best reageerde op de traditionele wondpleisters. De huis-, tuin- en keukenpleisters zitten vaak boordevol irriterende stoffen. Dat moest toch anders kunnen? En zo belandde hij in de wereld van de duurzame pleisters.
Natuurlijke pleister erop?
Pleisters gemaakt van biologische bamboevezels. Natuurlijk geteelde bamboe dat als basis voor de bamboevezels dient. Bamboe mag met verve een duurzaam product worden genoemd. Het is een hernieuwbare grondstof die megasnel groeit – bamboe is de meest snelgroeiende plant ter wereld, dus no hard feelings –, geen pesticiden nodig heeft, het goed op voedselarme bodems doet, ijzersterk is, en ook nog eens antibacterieel is. En dat wil je als je een eco pleister op je wond – of die van je kiddo – plakt.
Biologische bamboevezels dus. Maar daar blijft het voor PATCH niet bij. Zij voegen aan hun drietal soorten natuurlijke pleisters houtskool, kokosolie en aloë vera toe. Ingrediënten met een helende en zuiverende werking. Ademend. Hypoallergeen. En daarmee geschikt voor de meest gevoelige (baby)huid. Het ideale recept van moeder natuur om je huid weer snel de oude te laten worden. En dat natuurlijk zonder allergische reacties. Geactiveerde houtskool wordt al eeuwen gebruikt om alle onzuiverheden en infecties uit wonden te halen. Aloë vera staat bekend om haar hydraterende en verzachtende werking. Ideaal voor wondverzorging. En kokosolie? Dit zorgt voor natuurlijke verzachting van kleine wondjes en voorkomt eventuele littekenvorming.
Het mooie van de duurzame pleisters is, dat ze geschikt zijn voor elk huidtype, zelfs de meest gevoelige. Rode vlekken en jeukerige plekken zij passé dankzij de hypoallergene formule en natuurlijke kleefstoffen. De duurzame pleisters van PATCH hebben zelfs het EcoCert-certificaat, en zijn getest door alle belangrijke instituten wereldwijd, zoals de FDA, TüV Rheinland, ISO, Australian Government, Medsafe. Dan weet je zeker dat je met een gerust groen hart pleisters kan gaan plakken.
Wat zijn goede natuurlijke pleisters?
Als je het aan onze redactie vraagt, dan zijn dat pleisters die goed doen voor mens en milieu. Laten de plakkers van PATCH dat als geen ander doen. Doordat er geen chemicaliën als thermisol, colofonium, merthiolate, latex of plastic in zit, vind je huid het veel aangenamer. Bovendien maakt dit de natuurlijke pleisters zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid. Daarnaast zijn de PATCH pleisters beter voor onze prachtige planeet. Ze zijn vegan, worden niet op dieren getest, zijn plasticvrij, en de natuurlijke pleisters zijn 100% composteerbaar. Dit is wat je (schaaf)wonden nodig hebben voor het beste herstel.
De voordelen van natuurlijke pleisters op een rij:
- PATCH pleisters zijn gemaakt van 100% biologische bamboevezel, op mineralen gebaseerde drukgevoelige kleefstof en natuurlijke kleurstoffen
- Natuurlijke en biologische ingrediënten
- Hypoallergeen
- Bevat geen irriterende chemicaliën, zoals latex, PVC of colofonium
- Biologisch afbreekbaar
- Een plasticvrije verpakking van gerecycled karton
- Diervriendelijk en niet op dieren getest (geschikt voor vegetariërs en veganisten)
- CE – Conformité Européenne, voldoet aan Europese regelgeving
- Inhoud: 25 biologisch afbreekbare pleisters
Hoe gebruik je natuurlijke pleisters?
Is de kleine dreumes van de fiets gevallen? Of was jij met het schillen van de aardappelen iets te enthousiast? Een natuurlijke pleister op de wond kan nooit geen kwaad. Voordat je aan het plakken gaat, adviseren we het volgende:
- Start met het wassen van je handen. Alles om die infectie – ook al is de wond nog zo klein – te beperken.
- Schoonmaken is essentieel. Zorg dat zowel de wond als de huid rondom de wond brandschoon zijn.
- Droog de huid voordat je de pleister aanbrengt
En over dat plakken van pleisters gesproken. Er wordt vaak gezegd dat je de wond beter aan de lucht kan laten drogen. Maar is dat een feit of fabel? Fabel! Natuurlijke pleisters kunnen juist het wondgenezingsproces een flinke oppepper geven. Bovendien genezen wonden zo efficiënter en heb je minder kans op infecties. Win-win.
Wanneer kan je het beste plasticvrije pleisters vervangen?
Hygiënisch gezien kan je het beste dagelijks een pleister vervangen. Zelfs als je pleister op het oog er nog prima uitziet. Tenzij je echt nog een flinke open wond hebt, dan kan je ‘m soms beter nog een dagje extra laten zitten. Maar dan, dan komt het moment om die plakker te verwijderen. Ben jij een pleistertrekker of -pulker? Soms kan het verwijderen van de pleister nog pijnlijker zijn dan de wond zelf. Volgens oma’s recept kan je dit het beste doen met babyolie, watjes en bodylotion. Doe een beetje babyolie op een watje, leg het voor ongeveer een minuut op de plakkerige laag van de pleister. Veeg vervolgens over de zijkanten van de pleister. De stoffen in de babyolie zorgen dat de natuurlijke plaklaag makkelijker loslaat. Makkelijker en daardoor minder pijnlijk. Easy does it!
Nog geen member van de ZustainaBox? Meld je hier aan en krijg vanaf nu tweemaandelijks groene alternatieven voor een duurzame lifestyle bij je op de deurmat.
Photo credits: PATCH