We willen bijna allemaal wel wat duurzamer gaan leven. Misschien maak je je zorgen om jouw eigen toekomst of die van je (klein)kinderen, vind je dat we slecht omgaan met dierenwelzijn, of wil je onze natuurlijke omgeving beschermen, zoals de bossen of oceanen. Allemaal redenen om vandaag nog te beginnen met een duurzamere leefstijl. Maar waar te beginnen? De keuken is dΓ© plek om je ecologische voetafdruk te verkleinen met maar een paar simpele aanpassingen en keuzes in je dagelijkse leven. In deze blog: alles over een duurzame keuken.
Tijd voor een nieuwe duurzame keuken?
Ben je op zoek naar een nieuwe keuken en vind je duurzaamheid een belangrijk onderdeel? Niet gevreesd, want er zijn tal milieuvriendelijke manieren om je keuken in te richten. Zo zien we bijvoorbeeld dat milieuvriendelijke materialen zoals bamboe, en gerecycled plastic en glas in opkomst zijn in de keuken-industrie. Bamboe is een onuitputbaar materiaal, omdat het een soort snelgroeiend gras is. Het bamboebos gaat dus nooit verloren, zoals dat het geval is bij hout uit bijvoorbeeld het Amazonegebied. Bovendien is dit materiaal erg sterk, waardoor het gelijmd kan worden tot mooie, massieve harde platen voor op het aanrecht of voor de keukenkastjes. Bij gerecycled plastic of glas geef je een product een tweede leven. Bovendien zijn beide materialen die in conventionele keukens veel voorkomen, waardoor je zeker weet dat ze goed zijn bestand tegen vocht of krassen.
Natuurlijk hoef je niet je hele keuken om te gooien om er iets duurzaams van te maken. Sterker nog, wanneer een keuken nog goed is, maar niet meer modern, kun je vanuit klimaat-oogpunt misschien beter overwegen om te renoveren. Dit is goedkoper, maar het scheelt ook veel bouwafval en minder materialen, win-win!
Slimme keuzes maken
Andere duurzame keuzes in de keuken maak je tijdens het koken. De eerste stap richting duurzaamheid is elektrisch koken, in plaats van op gas. Nog beter natuurlijk als deze elektriciteit wordt gewonnen uit een groene bron, bijvoorbeeld uit de zonnepanelen op het dak, (tevens ook een goede investering!) Het is het beste om te kiezen voor een inductieplaat. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat de inductieplaat het minst belastend is voor het milieu. De kookplaat maakt gebruik van inductieverhitting: door elektrische spoelen wordt een magnetisch veld gecreΓ«erd, waarmee een pan vlamloos verhit wordt. Doordat alleen de bodem van de pan verhit wordt, gaat maar weinig energie verloren. Kortom, koken op een inductieplaat is een energiezuinige en snelle manier van koken.
Letten op verbruik
In de keuken wordt veel water verbruikt, niet alleen tijdens het koken, maar ook tijdens het doen van de vaat. Een vaatwasser verbruikt zoβn 16,4 liter per keer. Nieuwere apparaten zijn iets zuiniger, vooral met de eco-modus. Dan wordt er gemiddeld zoβn 10 liter gebruikt. Toch blijft met hand afwassen verreweg de duurzaamste keuze. Nog meer water in de keuken besparen doe je met een slimme kraan, zoals waterbesparende kranen of volumestroombegrenzers.
Ook andere keukenapparatuur kan veel energie verbruiken, zoals de koelkast of vriezer. Bij het uitzoeken van nieuwe apparatuur, kies dan altijd voor een groen eco-label. En let op: want de meeste elektrische apparaten verbruiken ook stroom als ze niet gebruikt worden. Nu snappen wij ook wel dat je de koelkast niet zomaar uit zet als je van huis gaat, maar sluipverbruik van bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of de blender kunnen tot wel 6 of 8% van je energierekening uitmaken. Voor een gemiddeld huishouden kan het voorkomen van sluipverbruik meer dan 80 euro per jaar besparen.
En wat staat er op het menu in jouw duurzame keuken?
20 tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van voedingsmiddelen. Op gebied van voeding valt er dus nog veel te winnen. Duurzaam eten doe je in de eerste plaats door minder te eten, of eigenlijk: verspilling voorkomen. Plan je maaltijden en maak voordat je boodschappen gaat doen een lijstje en wijk daar niet van af. Door wat vaker voor vegetarisch te kiezen draag je ook bij aan het klimaat. Zo kost bijvoorbeeld 1 kilo rundvlees 15.000 liter water. In Nederland werd in 2019 per hoofd 77,8 kg vlees gegeten.
Het is niet alleen verstandig om te kijken naar welke producten er in je koelkast of op je bord liggen, maar ook naar hoe je deze consumeert. Het kopen van een herbruikbare koffie cup, het gebruiken van ecologische rietjes of een taart serveren op een biodegradable bordje. Het zijn een aantal simpele stappen die leiden tot een duurzamere leefstijl. Wil je jouw keuken graag verduurzamen? Met onze duurzame keukenbox vergroen je met gemak jouw hele keuken! Ook andere kamers in je huis verduurzamen? Ga dan aan de slag met de duurzame starterskits!