Dagelijks doen we het gemiddeld twee keer per dag. Er zitten van die schoonboeners tussen die het na elke maaltijd doen. Precies, tandenpoetsen. Onze dagelijkse poetsroutine is zoiets kleins, maar je kan er flinke vergroeningsstappen in maken. Hoogste tijd om onze mondverzorging eens onder de loep te nemen. Want hoe (niet) duurzaam is ‘ie? En wat zijn makkelijke tweaks waardoor je je gebit en het milieu schoner poetst? Scroll verder en kom te weten wat je kan doen om je standaard poetssessie te upgraden naar een duurzamere mondverzorging.
Waarom is mondverzorging zo belangrijk?
Je mond heeft dagelijks wat te verduren. Eten, drinken, nog meer eten. Het is een komen en gaan van bacteriën. Gaan die zich opstapelen dan is een frisse adem ver te zoeken en ontstaan er allerlei kwaaltjes. Maar wist je dat een slechte mondgezondheid ook de kans op een longontsteking, hart- en vaatziekten en aderverkalking vergroot?
En dan zijn onderzoekers er onlangs ook nog achtergekomen dat slechte mondhygiëne samenhangt met een hoger risico op hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Waar je dus in principe zou denken dat je alleen met je dagelijkse poetsbeurten je gebit schoonboent, zorg je in die twee keer twee minuten per dag voor je hele lichaam.
Duurzamere mondverzorging, tell me more
Grote kans dat je elke dag begint en afsluit met je tanden door de wasstraat halen. Maar heb je er ooit al wel eens bij stilgestaan wat een plastic eraan te pas komt? Tandenpoetsen met je plastic tandenborstel, tandpasta uit een plastic tube en aan de flos met niet al te milieuvriendelijk nylondraad. Niet getreurd, het wordt met de dag makkelijker om je poetsroutine te vergroenen.
Waar je aan kan denken bij duurzamere mondverzorging
In principe kan je de meeste producten die bij het tandenpoetsen komen kijken tegenwoordig in een groene(re) variant vinden. Eerst een paar algemene tips waarop je kan letten als je wat voelt voor duurzamere mondverzorging.
- Hoevaak gebeurt het niet dat je veels te veel tandpasta op je tandenborstel doet? Precies, dat overkomt de beste. Aan een hoeveelheid ter grootte van een erwt blijk je volgens tandartsen al genoeg te hebben. Het reinigende effect is dan prima. Neem je teveel, dan kan het zelfs te schurend voor je tanden (en glazuur) zijn.
- Waar je je dagelijkse tandenpoetsbeurten met bepaalde duurzame producten kan vergroenen, kan je dat ook doen door eens te kijken naar je tandarts. Er zijn namelijk steeds meer tandartsen die het over een groenere boeg gooien. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld meer natuurlijke stoffen die – je voelt ‘m aankomen – minder kwaad kunnen voor jezelf en onze planeet.
- Net als met het handen wassen, gaat ook na het tandenpoetsen al snel de kraan veels te vroeg (en dus lang) aan. Je snapt, niet heel duurzaam. Wil je je watergebruik bij elke poetsbeurt wat verminderen, kies dan voor een waterbespaarder en gebruik voortaan een beker. Dan vang je tenminste al het water uit de kraan op, met je mond is dat niet te doen.
6x producten voor een duurzamere mondverzorging
En dan de producten, want er zijn toch aardig wat essentials die je er bij je poetsbeurt graag bij hebt. Van tandenborstel tot tandenstokers. Lees hier waarom je oude vertrouwde boengerei lang niet altijd zo duurzaam is, en welke alternatieven (die zijn er genoeg) er zijn. Poetse!
#1: Plasticvrije tandpasta
‘Ik zie Ik zie wat jij niet ziet.’ Op het eerste gezicht lijkt er met de gemiddelde huis-, tuin- en keukentandpasta van de drogist of supermarkt weinig mis te zijn. Oké, de marketingclaims op de verpakking slaan soms wat door, maar hé dat neem je vaak maar met een korreltje zout. Ga je verder kijken en je meer in de tandpastamaterie verdiepen, dan is het zeker geen lieverdje.
Jaarlijks belanden er miljarden plastic tubes in de prullenbak. En die gigantische berg afval belandt weer op de vuilnisbelt en uiteindelijk na een lange reis in zee. Om het nog niet te hebben over de (micro)plastics in je tandpasta die ongemerkt door het putje de wijde wereld intrekken. Niet alleen geen fijne gedachte voor de natuur, maar ook niet voor je eigen gezondheid en je glimlach.
Genoeg kommer en kwel, want anno 2020 zijn er zoveel groene alternatieven voor een duurzamere mondverzorging op de markt te vinden. Hallelujah! Drie varianten willen we kort aan je voorleggen.
- Tandpasta tabletten van Happy Tabs
De duurzame tandpastamakers van Happy Tabs laten zien dat (micro)plastics en mondhygiëne echt geen twee handen op één buik hoeven te zijn. Integendeel! Ze zijn met een heuse plasticvrije tandpasta in tabletvorm gekomen. Tandpastatabletten waarin ze de kracht van de natuur hebben weten te vangen. Voor hen niets geen kwalijks wat op de ingrediëntenlijst pronkt, niets geen onnodige chemische getver als water of glycerine. De duurzame do-gooders gaan de strijd met gaatjes, plak en onfrisse adem liever the green way aan.Hadden we al laten vallen dat ze 100% plantaardig, plastic-, dierproefvrij én reisvriendelijk (yes, deze mondverfrisser mag in de handbagage mee op reis) zijn? Om spontaan een glimlach van op je gezicht te krijgen. Het is een kwestie van een klein tablet kapotkauwen en je kan aan de poets. En ja, het is de geur en smaak die je van tandpasta verwacht. Say cheeeese!
Lees ook: What’s in the Box | Heidi’s Box
- Ecologische tandpasta
Als je wél voor duurzamere mondverzorging wil gaan, maar je liever niet al te veel verandert, dan kan je ook kiezen voor milieuvriendelijke, zero-waste tandpasta in tube. Nee geen plastic tube, maar recyclebare varianten. Heel mooi om te zien dat er inmiddels ook bij veel drogisterijen Love Beauty and Planet ligt, en op die manier hun (tand)steentje bijdragen. Oké, 100% biologisch afbreekbaar is de verpakking niet, maar de rest scoort toch wel hoog op de schaal van duurzaamheid. Thumbs up! - Duurzamere mondverzorging in een glazen potje
Wat je ook steeds vaker ziet is tandpasta in een glazen potje. Denk bijvoorbeeld aan die van Ben & Anna. Met een antibacterieel bamboe spateltje kan je een beetje tandpasta op je tandenborstel doen. Met puur plant power en 100% zero-waste aan de poets.
Wat moet je weten over fluoride
Fluoride. Boze tongen beweren dat je het links moet laten liggen, maar is dat wel zo? Er is inderdaad een tijd geweest dat het een slechte reputatie had vanwege het feit dat een overdosis ervan vergif voor ons lichaam is. Maar als je kijkt naar de minuscule hoeveelheid die in tandpasta zit, dan hoef je daar echt niet over wakker te liggen. De wetenschap zegt zelfs dat we fluoride voor het op peil houden van ons mondflora nodig hebben. Het helpt namelijk om je tanden juist de bescherming te geven die het nodig heeft. Het blijkt het tandglazuur te versterken, en zo je tanden minder gevoelig voor schadelijke zuren uit je etenswaren te maken.
Veel duurzame tandpastamerken houden het voor gezien met fluoride of zoeken heil in natuurlijke alternatieven als bicarbonaat. Helaas werkt dat niet goed genoeg om je tanden te beschermen (bedenk je maar eens hoeveel je mond dagelijks te verduren heeft).
En wat te denken van zelf tandpasta maken?
Als je van het DIY’en bent, dan kan het goed zijn dat je wel eens hebt overwogen om je eigen plasticvrije tandpasta te maken. Think twice! Hoe ontzettend veel recepten voor je eigen tandensmeersel er ook zijn, de meerderheid van tandartsen zal het afraden. Het heeft namelijk vrijwel nooit dezelfde werking.
Zo zijn er bijvoorbeeld DIY-tandpasta’s die je in een handomdraai van baking soda en een drupje honing maakt. Baking soda is het wondermiddel dat een prominente plek in elk keukenkastje verdient, maar om er nu tandpasta van te maken…liever niet. Het is namelijk een veel te grove korrel, waardoor je je tandglazuur eraf boent. En die honing, die extra suikers heb je liever ook niet in je verfrissende goedje.
#2: Poets plasticvrij met bamboe tandenborstels
Tandenborstels, we verslijten er wat af in ons leven. Waar zouden we en onze adem zonder ze zijn. Helaas gaat voor deze boeners hetzelfde verhaal op als voor tandpasta. Ondanks dat het niet de grootste blikvangers van de badkamer zijn, doen ze qua plasticvervuiling niet onder aan de rest.
Het supergroene alternatief kan je zoeken in de hoek van bamboe. Tandenborstels van FSC-gecertificeerd bamboehout. Bamboe is één van ‘s werelds snelsgroeiende houtsoorten. Steeds meer poetsers mogen met verve het label ‘100% natuurproduct’ dragen en zijn volledig biologisch afbreekbaar. En daar houdt het voor veel milieuvriendelijke tandpastamakers niet bij op. Ook de verpakking (vaak 100% recyclebaar) wordt in de vergroeningsslag meegenomen. Zo geef je je eco footprint al tandenpoetsend een flinke downgrade.
Merken waar je zoal aan kan denken als je voor duurzamere mondverzorging kiest, zijn: het van Zweedse makelij Humble Brush, The Bamboovement en NextBrush. En wat ook nog wel een heel mooi initiatief is, is dat van Bamboo Brush Society. Ook zij doen alles voor ‘cleaner oceans, brighter smiles’ met hun bamboe tandenborstelabonnement.
En hoe zit dat met duurzame elektrische tandenborstels?
Je tandarts heeft het tijdens je halfjaarlijkse bezoek vast en zeker al vaak – mocht je het nog niet doen – gezegd: ‘Ik zou je toch willen adviseren over te stappen naar een elektrische tandenborstel. Die is vele malen effectiever tegen onder andere tandplak en gaatjes.’
Niets op of aan te merken, totdat je op zoek gaat naar een duurzame elektrische tandenborstel, want die blijkt niet zo 1, 2, 3 voor het oprapen te liggen. Er lopen wel allerlei initiatieven die bezig zijn met de ontwikkeling van een 100% milieuvriendelijke, elektrische tandenborstel, maar mr. perfect is nog niet op de markt te koop. Wél ziet een project met kinetische energie er veelbelovend uit. Fingers crossed en anders weet je bij deze waar het gat in de markt voor je ligt!
Lees ook: 100% natuurlijke (tanden)PoetsKit
#3: Duurzamere mondverzorging met houten tandenstokers
Ben jij een verfent gebruiker van de tandenstoker? Weet dat je zelfs met deze kleine precisiewerkers kan vergroenen. Zo zit het overload verstopt in een plastic doosje. Laat die varianten liever links liggen. Let verder op het type hout dat is gebruikt. Ga je voor de meest eco-vriendelijke oplossing, kies dan voor FSC-gecertificeerd hout. De bamboe tandenstokers van Humble Brush en de stokers van Preserve zijn twee groene keuzes zonder chemische toevoegingen, 100% biologisch afbreekbaar en ‘uit het juiste hout gesneden.’
#4: Flos erop los met composteerbaar flosdraad
Dit vonden we toch wel een hele interessante. Flosdraad lijkt weinig kwaads in de zin te hebben, maar als je inzoomt dan zit de flossert toch wel wat anders in elkaar. Floss wordt negen van de tien keer van nylon gemaakt. Ondanks dat het de onschuldigheid zelve lijkt, wordt er veel vervuilende, bodemuitputtende aardolie gebruikt om het te fabriceren, en is het bar slecht afbreekbaar. Om het nog niet over de verpakking te hebben die vaak van plastic is gemaakt.
Ook in de wondere wereld van het flossdraad worden behoorlijk groene stappen gezet. Zo kan je de floss van bijvoorbeeld The Humble Co en Bambaw er goed in je badkamer bij hebben. De groene goedzakken zijn gegaan voor een floss van maiszetmeel en bioplastic verpakt in een RVS-kokertje. En waar je ook een supergoede aan hebt, is het 100% natuurlijke, vegan en zero-waste flosdraad van Nordics en Jordan. Flosdraad zonder nylon, maar van maiszetmeel en gecoat met candelillawas.
#5: Tongschrapers, een echte tongbreker
Wie denkt dat je mondverzorging erop zit als je twee minuten je tanden hebt gepoetst, heeft het goed mis. Want wat denk je van je tong? Als er namelijk een plek in je giechel is waar bacteriën zich dolgraag ophopen, dan is het wel je tong. Daarom is de tongschraper in het leven geroepen. Ook hier weer vaak veels te veel plastic.
Kies je liever voor duurzamere mondverzorging dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor plasticvrije tongschrapers die gemaakt zijn van koper of bamboe. Humble Brush heeft er een die 99% duurzaam is: gemaakt van bamboe, 100% plastic- en BPA-vrij. Enige verbeterpunt zit ‘m in de nylon-6. Geen nylon van aardolie, maar van het milieuvriendelijkere castorolie. Of welke ook zeker het overwegen waard is, is de duurzame tongschraper WoWe. Gemaakt van koper en niets geen kwalijks in zich voor je gezondheid en het milieu.
#6: Skip de mondspoeling uit je poetsroutine
Skippen? In de meeste gevallen is het antwoord een dikke JA! Zeker als je voor duurzamere mondverzorging wil gaan. Mondspoelmiddel, je hebt het vast wel eens in je handen gehad of in je boodschappenwagen gestopt, en wie weet gebruik je het dagelijks. Het ene merk beweert speciaal goed te zijn voor gezonder tandvlees, de ander gaat de battle met tandplak aan.
Maar wat als we je vertellen dat de meeste soorten mondspoeling chemische smaak- en kleurstoffen bevatten en verpakt zijn in plastic. En oh ja, een halve minuut spoelen met kraanwater blijkt hetzelfde effect te hebben. Weet wel dat er ook speciale mondwaters zijn die echt wel hun werking voor medische tand(vlees)issues hebben. Denk aan mondspoelmiddelen met bijvoorbeeld waterstofperoxide, actieve zuurstof en chloorhexidine.
Is het mondspoelmiddel een met je poetsroutine geworden? Overweeg dan eens om voor een duurzamer mondwater te gaan. Onthoud alleen wel dat als je voor een plasticvrijere lifestyle gaat, ook veel van deze mondspoelers afvallen. Voor de volledigheid voegen we er toch graag een paar voor je toe. Denk bijvoorbeeld aan: Ratanhia mondwater van Weleda, Tea Tree of Aloe Vera mondwater van Dr. Organic of Mondwater van Dr. Hauschka.
En vergeet ook zeker niet twee keer per jaar je APK voor je tanden bij de tandarts te hebben. Just sayin’!
Lees ook: Hoe je stopt met plastic eten, tips om het tij te keren
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Heidi’s Box Regular of Premium tot de Terug naar Kantoor Pakketten en eco-relatiegeschenken.
Photo credits header: The Humble Co.