Daar is ze hoor, de zomer! Althans de meteorologische zomer. Nu is dit vaak het jaargetij waarin je jezelf wel eens lekker wil laten gaan. Van een zomerse frisse wind door je garderobe laten waaien tot net wat vaker een (verkoelende) douche pakken en de airco op stand ‘volle bak’ zetten. Snappen we! Hoe hemels die tropische temperaturen en zwoele zomeravonden ook zijn, als duurzame lifestyler word je aardig uitgedaagd. Vandaar dat we een aardig aantal groene tips voor een duurzame zomer hebben gebundeld. Je green summer essentials wat te smeren, eten en dragen vind je hier: van natuurlijke muggenspray tot wijncocktail en alles er tussenin.
Eco tips voor een duurzame zomer
Ben je net zo lekker duurzaam bezig de afgelopen tijd, komt daar die o zo verleidelijke zomer aan. De tijd dat de worstjes, shaslick en hamburgers om de haverklap de blits op de BBQ maken, we zonnebrand smeren tot we een ons wegen en dagdromen over zonnebaden in subtropische verre oorden. Verleidingen om het niet-duurzame pad in te slaan alom. Laten we wel wezen, we pretenderen zeker niet dat wij perfect zijn. Iedereen neemt wel eens een iets minder groene afslag. En dat is meer dan logisch. Maar als je dan toch zo lekker groen bezig bent, en je wil graag die tendens doorzetten, dan ga je vast iets aan onderstaand lijstje voor een duurzame zomer hebben.
Duurzame zomer verzorgingstips
- Muggenspray. Daar zijn ze bijna weer hoor mensen die zzzoemende nachtbrakers die ‘s nachts regelmatig voor een plafonddienst zorgen. Hoewel we massaal naar DEET grijpen, is dat vaak niet zo’n fijn goedje voor je huid en het milieu. Wat je wel zou kunnen doen is kiezen voor een anti-insect natural spray. Zit je alleen nog wel met een plastic verpakking, dus voor de zero waste do-gooders onder ons, valt die ook af. Gelukkig biedt de natuur genoeg planten en kruiden om muggen – en andere insecten – te verjagen. Ga bijvoorbeeld voor etherische olie kattenkruid of sla aan het DIY’en. Zo heeft de groene auteur Annie Bond van onder andere ‘The Complete Guide to Non-Toxic and Environmetally Safe Housekeeping’ nog wel een handig recept voor je in petto. In een handomdraai klaar én effectief als het maar zijn kan. Je neemt 10 tot 25 druppels essentiële olie. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, koriander, pepermunt, citronella of lemongrass. Voeg daar 2 eetlepels plantaardige olie aan toe, net wat je in huis hebt. Olijfolie is prima, tarwekiemolie is net een wat lichtere olie voor de huid. En meng het geheel met 1 eetlepel aloë vera gel, voor de verzorgende touch. Smeren maar!
- Zonnebrand. Le soleil, wat is het toch heerlijk als we d’r zien! Hoe lekker het ook is, en hoe erg we haar ook nodig hebben om ons vitamine D-level op peil te houden, het is niet alleen maar hosanna. Er hangt een donkere donderwolk boven dit onderwerp. De zon is namelijk zo’n enorme krachtpatser dat je niet te lang onbeschermd aan haar moet worden blootgesteld. En daarbij is de veelgebruikte nanotechnologie in zonnebrandcrèmes nogal omstreden. Niet alleen voor de mens, maar ook voor het milieu. Naar schatting komt er jaarlijks zo’n 14.000 ton van deze microdeeltjes in water terecht, waardoor hele koraalgebieden afsterven. Verdrietig…Smeer daarom in met een zonnebrand waarmee je kan zonnebaden zonder zonneschade voor jezelf en moeder natuur. We schreven laatst een artikel over zonnebrandcrèmes en welke zonder enige twijfel het label ‘duurzame zomer proof’ verdienen.
LEES OOK: 8x FEITEN EN TIPS OVER 100% NATUURLIJKE ZONNEBRAND
Duurzame zomer eettips
- BBQ alert! Wil je eens iets anders dan de oldschool shaslicks, kipsaté en fabrieksworstjes, dan kom je anno 2020 uit bij de vega(n) BBQ. Zo’n bbq die niet bruin van het vlees is gekleurd, maar een flamboyante bedoeling van kleuren is. Lees onze blog anders eens over een duurzame zomer mét bbq. Om je vingers bij af te likken!
- Heb je het over bbq’en, dan kom je ook al snel uit op de (non-)alcoholische versnaperingen, sausjes en ander lekkers. Wil je ook daarin consequent de keuze voor vega(n) doorvoeren? Kijk dan in onze ZustainaStore bijvoorbeeld eens naar de natuurlijke ketchup van The Ketchup Project, de cashewspread van Yespers tegen voedselverspilling, duurzame nootjes in blik van Sancho Nuts, en de vegan wijncocktail van Amsterdam Tinto.
LEES OOK: 4X STAPPEN NAAR EEN DUURZAME BBQ ZONDER VLEES
Duurzame zomer what to wear tips
- Duurzame kleding. Als de eerste zomerse bries zich aandient, begint het misschien meteen bij je te kriebelen om nieuwe kleding aan te schaffen. Hartstikke leuk, alleen best wel een no go als je bewust voor een duurzame zomer kiest. Kleding is namelijk niet zo onschuldig als het vaak lijkt. De industrie is behoorlijk vervuilend dankzij het enorme waterverbruik – duizenden liters water voor je jeans! -, vervuilende verfprocessen en de gigantische CO2-uitstoot. Wat je wel kan doen is tweedehands shoppen via onder andere United Wardrobe en Vinted, ga op zoek gaan naar je nieuwe favoriete duurzame kledingmerk via Rank a Brand óf organiseer je eigen social distancing swapparty met vrienden, familie, collega’s. Milieu Centraal heeft nog wel tips hoe je dat laatste kan managen.
- Als je het hebt over een absolute summer essential dan is het wel de…zonnebril. Maar och wat zijn er veel plastic brillen op de markt te vinden. Niet ‘duurzame zomer proof.’ Gelukkig ploppen er steeds meer duurzame zonnebrillenmerken als paddestoelen uit de grond. Brillen met een missie, die gemaakt zijn van gerecycled plastic tot oude LP’s. Eén van onze favorieten is toch wel het oer-Hollandse Dick Moby. Met een motto als ‘quality is key, sustainability is king’ zeggen ze al genoeg. Maar ook de jij-een-zonnebril-ik-een-zonnebril van onder andere TOMS en de duurzame zonnebrillen van Antonio Verde – gemaakt van oude pc’s – mogen gezien worden. Of beter gezegd, daar mag jij mee gezien worden.
LEES OOK: 9 TIPS OM ERVOOR TE ZORGEN DAT JE KAST VOLHANGT MET DUURZAME KLEDING
Duurzame zomer doetips
- Tuinieren. De tuincentra en knusse, groene boetieks hebben het er maar druk mee. Als je dan toch bezig bent, want denk je ervan om je eigen wormenhotel te fabriceren? Ze zijn misschien wat engig en glibberig, maar ze zijn van onschatbare waarde in je duurzame tuin. Ze maken namelijk compost en eten je afval op. Alleseters zijn het. Veelvraten. De speciale compostwormen kunnen al je GFT-afval op eten als je er heel, heel veel bij elkaar stopt.
LEES OOK: DUURZAAM TUINIEREN EN BALKONIEREN – 18 TIPS OM HET IN DE (GROENE) VINGERS TE KRIJGEN
- Waar ons oog laatst op viel en wat we echt even met je willen delen is plastic vissen op de Amsterdamse grachten – of welke gracht, meer of rivier dan ook bij jou in de buurt. Zodra deze chemische ongein in de natuur belandt, breekt het langzaam af in steeds kleinere stukjes. Microplastics. Tenzij… we het op tijd opruimen! Dus klop eens aan bij de Plastic Whale of help De Milieujutter eens op een van de TVTAS-eilanden.
- Staycation. Zo’n hippe term die overgewaaid is uit het westen, en die aardig een vaste voet aan de grond heeft gekregen. Zeg gerust dat ‘ie is ingeburgerd. Staycation dus. Hoewel thuisblijven de meest duurzame manier is om vakantie te vieren, kan je het ook lekker groen houden als je in eigen land blijft. In onze blog over een duurzame staycaton lees je alle ins & outs.
LEES OOK: DUURZAME STAYCATION, 7 TIPS HOE JIJ EEN CORONAPROOF VAKANTIE KAN HEBBEN
Duurzame zomer overige tips
Als je dacht dat we er qua tips voor een duurzame zomer al waren, dan heb je het goed mis. Want er is natuurlijk nog veel meer waar je rekening mee kan houden. Een kleine impressie:
- Zonne-oplader. Waarom je telefoon dag in dag uit binnen opladen als je met een zonne-oplader gebruikmaakt van de kracht van moeder natuur? Oké, het is een kleine investering, maar na verloop van tijd ga je niet alleen energie besparen, maar ook zeker moneys. Zo draag je op een simpele manier bij aan het milieu.
- Elektrische apparaten uit. Nog even terug op die energiebesparing. Stel dat je in deze coronatijd nu toch voor langere tijd van huis bent, zorg er dan voor dat al je elektrische apparaten uit het stopcontact zijn gehaald. En stand-by dan? Ook dan slurpen die apparaten meer dan je denkt. Zo’n duurzame zomer tip onder het mom van ‘alle kleine beetjes helpen.’
- En we blijven nog even in de hoek van de energievreters. Want dat de subtropische dagen er weer aan zitten te komen, waarbij de thermometer uitslaat naar 30 graden en meer, is een gegeven. En dan kunnen we met z’n allen massaal wat verkoeling. Airco’s en ventilatoren draaien overuren. Wist je dat je bijvoorbeeld al veel warmte buiten kan houden, wanneer je de ramen en gordijnen dichthoudt? Tuurlijk is er in huis wat ventilatie nodig, vandaar dat je beter alleen aan de schaduwzijde de ramen op stand ‘doorluchten’ kan zetten. Is miss sunshine aan het ondergaan, dan zet je alle ramen tegen elkaar open, zodat het goed kan doorwaaien. Scheelt je veel energie én geloei van zo’n apparaat.
- Na zo’n zonovergoten, loeihete dag wil je vast vaak nog even onder de douche springen. Puur voor de frisheid na al dat zweten. Hoe aantrekkelijk het ook is om voor een warme douche te gaan, hoe lekker is het om voor wat extra verkoeling te gaan. Dus ja, geef die douchekraan een zwieper naar ‘blauw.’ Niet alleen een gezonde boost voor jezelf, maar ook voor je stookkosten.
Eten met de seizoenen mee: Wat zijn zomergroenten?
Met de seizoenen mee-eten. We hebben al vaker laten vallen dat dat een op en top milieuvriendelijke keuze, zo ook voor een duurzame zomer. De zomerkoning met die gezonde blos – aardbeien – in juni? En rode biet in juli? Het zal je vast wel eens zijn opgevallen dat we de meeste gezonde groente en frivole fruit het godganse jaar door kunnen eten. Hoe dat kan? Veel van deze vitaminebommetjes worden in energieverslindende kassen gekweekt of ze worden van heinde en verre geïmporteerd. Ga liever voor seizoensgroenten en -fruit. Op de redactie checkten we altijd de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Helaas zijn zij onlangs gestopt met het bijhouden van de kalender. Waar je daarom ook een goede aan hebt is de Eetwijzer van het Voedingscentrum. Zo kan je in een oogopslag zien wat we het beste in maand x in ons winkelmandje kunnen doen. Zo maak je met wat duurzamere keuzes en kan je voedselverspilling tegengaan.
Veggies die je met een gerust groen hart het hele jaar door kan verorberen, heb je even? Bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, radijs, rode biet, rode kool, spruiten, tomaat, witlof…enfin, genoeg te kiezen. En in de zomer zit je daarnaast sowieso goed met andijvie, bospeen, courgette, verse doperwten, komkommer, paksoi, peultjes, sperziebonen, rabarber, rucola, zeekraal…oftewel, als je voor een duurzame zomer vol vitamines gaat, werp dan een blik op de Eetwijzer.
Bij dit online adres kan je trouwens ook aankloppen voor wanneer je het best welke fruitsoort in huis kan halen. Zo geldt voor de zomer dat je goed zit met aardbeien, bessen, bramen, frambozen, kersen, pruimen. Superhandig ezelsbruggetje om te weten of je voor je duurzame zomer ook daadwerkelijk milieuvriendelijk fruit in huis haalt, is het ABCDE’tje: appels, bananen, citrusfruit, druiven en peren.
LEES OOK: 10 TIPS HOE JE HET VERBRASSEN VAN VOEDING EEN HALT TOE KAN ROEPEN
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Nieuwe Normaal Boxen in deze C-crisis tot VaderdagBoxen en eco-relatiegeschenken.
Photo credit foto zonnebril: Dick Moby.