Duurzame vegan BBQ alert! Ben jij zo’n (groene) grillmeister die door het dolle heen is als ‘ie mag bbq’en? Val jij in de categorie bbq’er die het spektakel graag van een afstand bewondert? Of ben jij er zo één die eerst het nodige stokbrood in z’n mik stopt, voordat überhaupt de food party van start is gegaan? Welk type je ook bent, de tijd is daar mensen: de BBQ kan aan. Wil je eens iets anders dan de oldschool shaslicks, kipsaté en fabrieksworstjes, dan kom je in deze tijd uit bij de vega(n) BBQ. De duurzame BBQ wel te verstaan. Zo een die niet bruin van het vlees is gekleurd, maar een flamboyante bedoeling van kleuren is. Hoewel het idee voor de rasechte Bourgondiërs misschien even wennen is, kan je je lol niet op. Er is zo veel mogelijk als je voor een duurzame BBQ gaat.
Een duurzame vegan BBQ, de basics
Zon. Biertje. BBQ. Een gouden trio. Maar hoe dol we er ook op zijn – je voelt ‘m al aankomen -, het is niet zo eco proof. BBQ’en met bombastische hoeveelheden vlees is daar het ultieme ‘schoolvoorbeeld’ van. Denk alleen al aan het mega hoeveelheden water die in de vleesindustrie verloren gaan. Zo kost 120 gram rundvlees maar liefst 1800 liter water. Dat is gewoon 36x onder de douche springen. Sho-cking! En dan hebben we het nog niet eens over het energiegebruik.Het verschil in watergebruik van een vegetariër en iemand die vlees eet, is enorm. Wanneer alle Nederlanders vegetarisch zouden gaan eten, zou onze watervoetafdruk met zo’n 30% verminderen. Hallo duurzame vegan BBQ.
Wat een duurzame vegan BBQ precies is? Je snapt, dat is er een het liefst zonder vlees en dierlijke ingrediënten. Maar dat zit ‘m ook al in het stoere materiaal dat je gebruikt. Want die barbeques kunnen veel lekkers fabriceren, maar ook veel vuiligheid. En als je het zo groen mogelijk wil doen, dan neem je dat gelijk onder de loep.
Is barbequeën slecht voor het milieu?
Een vraag die we regelmatig bij ons op de redactie voorbij zien komen is of bbq’en slecht is voor het milieu. Daar kunnen we kort en krachtig over zijn, dat hoeft zeker niet! Als je de BBQ slim gebruikt, dan hoeft er geen narigheid vrij te komen. Houd je het verder bij vegetarische en vegan lekkers, koop je niet te veel in (wat je later weer moet weggooien), en ben je zuinig met de brandstof dan ben je hartstikke duurzaam bezig.
4x stappen naar een duurzame BBQ
Smullen geblazen dat bbq’en, alleen waar begin je als je voor een duurzame BBQ voor vrienden, familie en andere lekkerbekken? We hebben een heus stappenplan voor je opgesteld.
Stap 1: Type barbeque
Zoals vaker het devies: voor een eco-proof avond bbq’en begin bij het begin. In dit geval de barbeque. Want zonder de lol er voor je vanaf te willen halen als green-minded persoon, de bbq stoken kost flink wat grondstoffen. Grondstoffen als kolen, gas of briketten.
Grofweg zijn er drie type barbecues: elektrisch, gas en kolen. Bij een barbecue op houtskolen en briketten komt er rook vrij die schadelijk is voor je eigen luchtwegen en het milieu. Bij een gas of elektrische barbecue bespaar je jezelf (en de buren) deze ongein. Bij deze een opsomming van eco tips voor de bbq:
1. Houtskool
De naam zegt alles: kool gemaakt van hout. Hoewel dit natuurlijke materiaal in eerste instantie als een duurzame keuze klinkt, word je mooi gefopt. Het hout komt namelijk vaak uit verre (Afrikaanse) landen. Ook komen er schadelijke stoffen vrij bij de productie ervan, en is er voor 1 kilo houtskool maar liefst 10 kilo hout nodig. Als we je daarnaast vertellen dat deze productie zorgt voor de nodige ontbossing – heartbreaking – dan steek je ‘m misschien net iets minder vaak aan.
Heb je een kolenbarbecue? Dan hebben we twee belangrijke eco tips:
- Kies voor houtskool met FSC- of PEFC-keurmerk, gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen.
- Overweeg om briketten te gebruiken: deze brandstof is een stuk duurzamer dan houtskool.
2. Briketten
Briketten dus. Het duurzame(re) alternatief voor houtskool. Het brandt namelijk een stuk langer (lees: minder nodig) dan het best wel vervuilende houtskool. En goed nieuws! Er zijn namelijk steeds meer briketten te koop die gemaakt zijn van grondstoffen, zoals bamboe of kokosbriketten van kokosafval. Over eco proof gesproken. Bamboe is namelijk de meest snelgroeiende plant ter wereld. Een grondstof die in raptempo weer groeit, dus no hard feelings.
3. Gasbarbecue
Dan hebben we nog de gasbarbeque. Vergeleken met houtskool komt hier een stuk minder rook en daarmee CO2 vrij. Vaak is het gas – in de bekende blauwe gasflessen – jammer genoeg wel afkomstig van fossiele brandstoffen. Good news gong, want steeds vaker zijn er gasflessen van biopropaan verkrijgbaar. Klinkt misschien wat chemisch, maar het is gemaakt van natuurlijke reststoffen. Als je op gas barbecuet, is het dus wel zo groen om ook een groene brandstof te kopen.
4. Elektrische barbecue
5. Zonne-oven
Duurzame BBQ, en nu?
Nu je wat meer achtergrondinformatie over de type bbq hebt, ben je vast toe aan wat extra dingen waar je op kan letten. Daarom:
- Het beste is om een barbecue met het juiste formaat te kiezen. Als je met een kleine groep gaat barbecueën, gebruik dan een kleine barbecue. Dan hoef je minder te stoken en verbruik je minder brandstof. Klinkt super voor de hand liggend, maar je moet het soms eerst lezen om je er ook daadwerkelijk bewust van te zijn. Geen dank 😉
- Gebruik geen spiritus. Wordt niemand blij van.
- Houd het bij milieuvriendelijke aanmaakblokjes.
- En…wees zuinig met de brandstof. Gebruik enkel de hoeveelheid die je nodig hebt.
Stap 2: BBQ-preps
BBQ check. En dan? Dan kom je al uit bij wat erop mag komen.
- Ga je voor een milieuvriendelijke BBQ, dan laat je liever het vlees (en eventueel andere dierlijke ingrediënten) links liggen. Een vegan bbq is heel lekker en leuk. Het organiseren van een duurzame vegan BBQ wordt meer en meer regel dan uitzondering. De inspiratie liegt er dan ook niet om. Van gegrilde maiskolven, portobello’s en gepofte (zoete) aardappelen tot vleesvervangers als falafel, vega burgers en…je kan het zo gek niet bedenken of de vegan variant kan je in de supermarktschappen vinden. Onze vrienden van Nudge hebben een mooi lijstje ven vegetarische en vegan BBQ-recepten.
- Ga je thuis bbq’en, bij vrienden of in het park? Zodra je buiten de deur de bbq-master gaat uithangen, gebruik dan liever geen wegwerpservies. Hoe verleidelijk ook, maar het zorgt voor onnodig veel (plastic) afval. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld voor een herbruikbaar bamboe bestekje.
- Wat dacht je ervan om zelf eens sausjes te maken? Bij een barbecue horen er natuurlijk wel wat sauzen op tafel te staan. Door deze zelf te maken zet je weer een goede stap in de groene richting. Je kan sausjes namelijk in grotere porties maken waardoor je verpakkingen en afval bespaart – én het is een stuk gezonder. Scroll verder en je vindt een superlekker recept.
- Altijd een goed idee: fris fruitwater. Op een zonovergoten zomerse dag kan een verkoelend drankje erg gewenst zijn. Of zo’n drank met lekker veel prik erin. Alleen zitten die ‘dorstlessers’ boordevol suikers, kunstmatige kleur- en smaakstoffen én is het plastic dat de klok slaat. De ecovriendelijke oplossing is zo simpel als wat: fruitwater. Gezond, simpel te maken en ook nog eens super dorstlessend. Gewoon omdat ze zo lekker zijn, onze favoriete recepten voor fruitwater.
Stap 3: Grillen maar
De traditionele Nederlandse barbecueër wordt waarschijnlijk heel enthousiast van burgers omkeren en worstjes draaien. En dat terwijl je juist met een barbecue het simpelste ingrediënt omtovert tot een ware smaaksensatie… Een vegetarische barbecue is niet saai. Nee, het is op en top genieten.
Op zoek naar inspiratie voor een vegan barbecue? Wij maakten de lekkerste recepten van Leuke Recepten en van Puur Suzanne.
Onze favoriet? De vegan BBQ spiesjes. Allemaal lekker.
Stap 4: Het vuile werk opknappen
Urenlang heb je zitten tafelen. Je bent tonnetjerond geworden voor je gevoel. En dan…dan is daar de vaat. Als je buiten de deur hebt gebarbecued, neem dan alsjeblieft even je afval mee. En mocht het lukken, scheid het dan. Verzamel al het restafval in composteerbare afvalzakken. Die zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Little sidenote: doe de as niet in de gft-bak. Dit verstoort het composteerproces. Gooi het daarom liever bij het restafval.
BBQ schoonmaken op een milieuvriendelijke manier
Lekker gegeten? Mooi! En hoewel je vast niet meteen zin hebt om het rooster van de BBQ schoon te maken, is het wel zo slim het zo snel mogelijk na het eetspektakel op te pakken. Gelukkig kan je je BBQ schoonmaken zonder dat daar chemische meuk aan te pas hoeft te komen. Men neme: baking soda, water en een duurzaam keukensponsje van (bijvoorbeeld) Happy Earth Essentials.
De schoonmaakstappen van je BBQ:
- Is je rooster afgekoeld? Dan kan je aan de slag.
- Mix baking soda met een beetje water. Maak er een schoonmaakpapje van. Niet te dun, dus wees voorzichtig met het opendraaien van de kraan.
- Smeer het rooster in met duurzame schoonmaakmiddel.
- Zijn sommige vlekken wel heel hardnekkig? Doe er dan wat extra baking soda op.
- Laat het natuurlijke wondermiddeltje zo’n 15 minuten intrekken.
- Boen het rooster schoon met een duurzaam keukensponsje. Liefst dus niet zo’n bekend, synthetisch geel schuursponsje. Zeg die liever gedag.
- Spoel het rooster af met water. Et voilà!
Vegan BBQ
De BBQ zonder vlees met plantaardige recepten is superleuk om voor te bereiden.
Je kan zo-veel kanten op met een duurzame BBQ. Zelfs als je op dieet bent, kan je prima een vorkje meeprikken of stokje meepakken.
LEES OOK – TOP 10 VEGAN KOOKBOEKEN
Milieu Centraal heeft een paar van onze favorieten:
Spiesjes van champignons, paprika en uit
Marineer de champignons minimaal 2 uur in een marinade van sojasaus of ketjap, een scheutje zonnebloem- of sesamolie, gehakt knoflookteentje en eventueel wat geraspte gember of een scheutje gembersiroop. Laat ze goed uitlekken voordat je ze aan de spiesjes steekt.
Oosters groentepakketje
Een foliepakketje vol kleur- en vitaminerijke groenten, dat is altijd een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan cherrytomaatjes, taugé, paprikarepen, en kortgekookte sperzieboontjes. Doe er eens scheutje ketjap en sesamolie doorheen, top ‘m eventueel af met een handje noten – cashewnoten doen het altijd goed in Oosterse gerechten – leg het op de BBQ en in no time kan je gaan smikkelen.
Vegan BBQ-saus
You love it or you hate it, die rokerige smaak aan je eten. Met dit vegan BBQ-sausrecept (à 1 liter!) van Vegan Revolutie kan jij die lichtzoete smokey twist creëren.
Ingrediënten
- 3 teentjes knoflook, gesnipperd
- ½ rode ui, zeer fijn gesnipperd
- 900 ml tomatenblokjes uit blik
- 40 gram kokospalmsuiker
- 60 ml appelwijnazijn
- 3 eetlepels rietsuikermelasse
- 2 eetlepels sojasaus of tamari + extra voor bakken
- 2 eetlepels ume plum azijn of keukenazijn
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel cayennepeper
- 2 theelepels mosterd
- 1 theelepel liquid smoke of gerookte paprikapoeder
Zo maak je je eigen vegan BBQ-saus
-
Verhit een eetlepel sojasaus op middelhoog vuur in een middelgrote pan. Voeg de knoflook toe en fruit deze totdat het begint te glanzen. Voeg de ui toe en fruit ook deze totdat het net glanzig begint te worden. Haal de pan van het vuur.
-
Doe de knoflook en ui toe in een blender samen met de tomatensaus, kokospalmsuiker, appelwijnazijn, rietsuikermelasse, sojasaus of tamari, ume plum azijn (of keukenazijn), komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Blend totdat het een glad mengsel is.
-
Giet het mengsel terug naar de pan, breng het aan de kook en zet snel het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat het vervolgens 15 tot 20 minuten sudderen met een deksel op de pan (tegen het spatten), en roer het mengsel af en toe door.
-
Voeg nu de mosterd, liquid smoke (of gerookte paprikapoeder), zout en peper toe. Haal de pan van het vuur. Laat de saus compleet afkoelen voordat je het overgiet in een pot of fles. Je kunt de saus 10 tot 14 dagen in de koelkast bewaren.
Vegan BBQ-desserts
Wat is een bbq-sessie zonder oehlala lekker dessert. Wat denk je bijvoorbeeld van aardbei-marshmallowspiesjes. Prik om en om een aardbei en marshmallow aan een prikker, rooster ‘m boven de BBQ en smelten maar. Lekker dat het is!
LEES OOK – 3 RECEPTEN VOOR VEGAN IJS
Romige ananas met kokos en amandel
Milieu Centraal heeft nog zo’n finger lickin’ lekker recept voor een bbq-dessert die we zelf heel snel gaan proberen. Komt ‘ie: het recept voor vier personen:
- 4 eetlepels amandelsnippers
- 4 eetlepels kokosroom (Fair Trade)
- 8 ananasringen (uit blik), uitgelekt
- 2 eetlepels ongezouten amandelpasta (natuurwinkel)
- 4 eetlepels vloeibare honing
- 4 eetlepels rum
- 4 stukken aluminiumfolie van 15 x 15 centimeter
Voorbereiden
Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan iets bruin en laat ze uitgespreid op een bord afkoelen. Meng de kokosroom en amandelpasta door elkaar. Leg per persoon twee ananasringen op elkaar op een stuk folie. Schenk er 1 eetlepel rum over. Schep in het midden van de ringen een lepel kokos-amandelpasta. Schenk er honing naar smaak over en bestrooi met amandelsnippers. Vouw de folie dicht (met de opening aan de bovenkant).
Bereiden
Leg de ananaspakketjes op de barbecue en laat ze in 5 minuten door en door heet worden.
Heb jij nog recepten die je wilt toevoegen aan dit artikel of heb je iets geprobeerd en was je aangenaam verrast? Laat het vooral weten in de comments.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzaam festival bezoeken houden, stuur mij meer groene info?’ Okéisgoed! Member van ZustainaClub worden doe je hier. Als member krijg je elke maand gratis tips, toegang tot een E-book en online cursussen. Én met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Gebruik de code ZUSTAINACLUB22 en ontvang direct een Gratis Starterskit!
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van borrelBoxen en eco-relatiegeschenken.