Heerlijk hoor zo’n (zomer)vakantie waarbij er drie keer per dag buiten de deur wordt gegeten. Terrasje hier, borreltje daar, #deleven. Moet kunnen. Terug op het thuishonk zit je lievelings jeans verdacht strakker dan normaal. Mag het een paar onsjes (of kilo’s, jij bent in charge) minder zijn? Hups, in de benen. Time to burn the muscles! Sporten dus. Liefst in een kek sustainable sporttenue waarmee jij en de natuur een ENERGIEBOOST krijgen. Kom hier alles over (niet-)duurzaam sporten plus duurzame sportkleding te weten. Hey honey, work it out!
(On)duurzaam sporten, zo zit de vork in de steel
Shinen tussen de dumbells en halters, show-that-booty squads, hardlopen of gewoon lekker stevig de pas erin hebben, de sportiviteit hangt in de lucht. Bij het jezelf in het zweet werken denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan lekker fit worden, calorieën verbranden, he-le-maal kapot gaan. Maar wist je dat je je sportroutine ook een groene touch-up kan geven? Nee, dat is geen hint naar in de openlucht sporten, en onderweg al het plastic meepakken wat er te pakken valt. Tijdens je sportroutine is er namelijk genoeg te swipen. Kost je geen uren. Kleine switch, grootse impact, weet je nog?
Even een stap terug. Iets wat je jezelf misschien nooit eerder hebt gerealiseerd. En dat is ook niet zo gek. Sporten hoeft namelijk lang niet altijd zo’n goeie match met het milieu te zijn. Hoe heerlijk het ook is dat endorfine, serotonine en dopamine door je aderen heen stromen tijdens je sportsessie, de locatie en (sport)accessoires zijn zeker niet altijd heel groen. Ga je bijvoorbeeld naar een old school sportschool of hippe boutique gym, dan spot je na een paar keer knipperen met je ogen al snel tig tv-schermen, felle lampen die 24/7 aanstaan (veel energieverbruik), gigantische apparaten, (yoga)matjes en heel veel plastic waterflessen.
Of wat dacht je van gezellig een weekje wintersporten. Een sport die mega veel hinder ondervindt van de klimaatverandering. Er valt minder sneeuw, waardoor de energie- en waterslurpende sneeuwkanonnen overuren maken. Bovendien kan de kunstmatige sneeuw look-a-like dankzij de chemische compositie het ecologische systeem aardig ontwrichten. Hoe leuk ook, wintersporten is minder onschuldig dan het lijkt.
Waarom kiezen voor duurzame sportkleding merken?
Het is je gelukt! Je hebt jezelf met gezonde tegenzin (of net iets meer dan dat, snappen we) in je sportkleding gehesen. Moed verzameld en gaan. Schouderklopje! Onderschat de powerrr van je outfit niet. Voel je je er fijn in, dan kan het wel eens dat extra zetje in de rug zijn. Heus waar. Nu is de kledingindustrie er niet een waar de green happiness van afspat. Zelfde geldt voor de sportscene.
De synthetische stoffen zijn in the lead. Om het nog maar niet over de omstandigheden te hebben, waarin het wordt gemaakt. Zelfs in de huidige roaring twenties. Maar ook hier winnen duurzame sportmerken meer en meer terrein. Denk aan producten van organisch katoen, bamboe, gerecyclede materialen en zelfs…hennep!
Stappen zetten met deze 9 duurzame sportkleding merken
Net als voor je dagelijkse kloffie kan je ook voor je zweetsessie bewuste keuzes maken. Steeds makkelijker zelfs. Een paar duurzame sportmerken hebben we er voor je uitgepikt. Sporttenues waar je ook op straat mee gezien mag en wil worden. De groene pluspunten liegen er niet om. Fair fashion rocks!
#1: Patagonia
We trappen het lijstje met duurzame sportmerken (of in dit geval outdoor-, wintersportmerk) af met favoriet van velen: Patagonia. Is en blijft toch wel één van de bekendste en meest sustainable ones. Zo doen ze er van alles aan om kleding te produceren waar je jarenlang plezier van hebt. Om zo voor elkaar te boksen dat we minder gaan consumeren en zo minder energie, minder waterverspilling en minder afvalproductie op ons geweten hebben. En ze geven jaarlijks 1% van de omzet weg. Weg aan initiatieven die hun nek uitsteken voor het behoud en herstel van de natuur.
“Buy less, demand more.” Patagonia benadrukt dat jij als consument met je portemonnee het tij kan keren. Kan helpen om de manier van kledingproductie kan veranderen. Zie ze als duurzaamheidsactivisten die op basis van data en onderzoeken in het lab donkergroene keuzes maken.
#2: Röhnisch
Ladies only. Röhnisch. Merken met Zweedse roots hebben al snel onze aandacht. Zeker als ze voor groen gaan. Röhnisch is stijlvol, tijdloos en comfortabel. Eerlijk, nog niet alle bestsellers uit de collectie zijn duurzaam, maar ze zijn heel goed op weg. Sympathiek schoolvoorbeeld van hoe het dus (óók) kan. Je hoeft niet meteen tot in de finesses, tot in de kleinste vezels perfect te zijn. Alle kleine en grote beetjes helpen.
Om te helpen bij het maken van de meest duurzame keuze, heeft Het Zweedse sportmerk het label ‘Sustainable Choice’ in het leven geroepen. Producten waarvan je weet dat het van minimaal 50% gerecycled materiaal of biologisch katoen is gemaakt. Yogi’s tot golfers, they’ve got you covered!
#3: Adidas by Stella McCartney
Adidas by Stella McCartney, één van ‘s werelds meest innovatieve high-end fashion ontwerpers en een van dé sportkledingiconen. Een doorzettersduo dat met de duurzame collectie on fire is. Iconische sportswearstijlen waarbij comfort voor jou als sporter en de planeet het ultieme uitgangspunt is geweest. Dus het beeld dat Adidas zo onduurzaam is als wat, mag door de wasstraat worden gehaald.
Wat de ontwerpen van Stella McCartney nu zo sustainable maken? Ze gelooft dat mode luxueus kan zijn zonder ook maar iets van leer of bont te gebruiken. Zonder ook maar enig compromis te sluiten. Is niet nodig. Daarom voor haar op het designmenu o.a. bontvrij bont, biologisch katoen, cashmere en vegetarisch leer. Sweatshirts, hoodies, leggings en hardloopequipment, voor elke training binnen en buiten is de keuze reuze.
#4: Organic Basics
Organic Basics hoort ook zeker in het rijtje ‘duurzame sportmerken’ thuis. Dit brand gaat voor basic. Voor man en vrouw. Wederom van Scandinavische komaf. Deens om precies te zijn. Leggings, sportbh’s, chillbroeken, alles wat je van een sporttenue verwacht. Comfortabel, casual en climate proof. Bij alles wat ze ontwikkelen, hanteren ze een duurzame denkwijze. Geen money machine, maar hoogwaardige materialen die de natuur in haar waarde laat. Net als de mens. Zo werken ze alleen met like-minded fabrieken die verschil willen maken.
Good to know’tje: voor de activewear collectie gebruiken ze de speciale Silvertech-technologie. Technisch snufje waarmee ze stof bij zweten fris weten te houden. Scheelt je wasbeurten en sport wel zo fijn. Organic Basics heeft niets te verbergen. Ben je dus nieuwsgierig naar hoe hun productieproces eruitziet en waarom ze doen wat ze doen, neem dan zeker hier een (in)kijkje. En lees vooral ook meer over hun Organic Basics Fund. Een fonds waarmee ze actief de klimaatstrijd aanpakken, biodiversiteit herstellen en kwetsbare mensen beschermen.
#5: Halla x Halla
Voel jij je als een vis in het water? Nou, met de duurzame zwemkleding van Halla x Halla lukt dat zeker. Doet denken aan Hawaïaanse sferen, heeft haar roots in Finland liggen. De fun (en gunfactor) spat er vanaf. Als je weet dat de fair productie onder eerlijke omstandigheden in een kleine fabriek op Bali plaatsvindt, er puur en alleen duurzame (gerecycelde) stoffen worden gebruikt en de kwaliteit tóp is, weet je dat je een bijzondere blijmaker in handen hebt. Voor jezelf en je kleine spruit. Maak de blits, straal en laat de harde werkers en natuur mee genieten.
#6: Ecoalf
B-corp merken hebben ons gelijk in hun greep. Zo ook de Spaanse schone Ecoalf. Ze waren zelfs de eerste B-corp’ers in het Zuid-Europese land. Fantastisch! En die titel hebben ze niet voor niets gekregen. Een titel die staat voor: “bedrijven die doel en winst in evenwicht houden. En die rekening houden met de impact van hun beslissingen op werknemers, klanten, leveranciers, gemeenschap en het milieu.”
Ecoalf werkt grotendeels met gerecyclede materialen. Materialen die een tweede kans, tweede leven krijgen. Waar je aan moet denken? Gerecycled nylon, wol, katoen en zelfs oude autobanden (voor slippers). En dan worden ze ook nog in prettige werkomstandigheden tegen een eerlijk loon gemaakt. Sport toch lekkerder!
#7: Hey Honey
Hey honey! De toon is gezet. Wat een hottie voor yogi’s is dit. Eén omdat het een groot opvallende (beesten)boel aan sportkleding is, twee omdat ze eco punten scoort: (1) fair productie in Europa, (2) GOTS-gecertificeerd en (3) PETA-proof vegan. Veel groene vinkjes dus. De drie zussen (hoe leuk) die achter dit Duitse label zitten, zijn on a mission. Ze willen style statements op de yogamat en voor de wereld maken.
#8: LikeWise Label
LikeWise Label, al eens van ze gehoord? Zonder meer eentje voor in deze duurzame sportkleding merken lijst. Is je huidige sportkloffie op en ben je op zoek naar een eco alternatief, dan zit Like Wise Label je als gegoten. Slow fashion items die perfect passen binnen een minimalistische capsule wardrobe. De active-, yogakleding wordt fair geproduceerd in Litouwen, is volledig vegan en ze werken met niets meer en niets minder dan pure materialen. En er is nog meer. Zo doen ze er alles aan om het water- en energieverbruik minimaal te houden.
#9: Go as u.r.
Nieuwe duurzame sportmerken ontdekking: Go as u.r. Een one-stop vegan conscious concept. Naast urban, cosmopolitische sportkleding kan je in je online shoppingbag meer groen goeds stoppen. Low-impact, innovatieve materialen (denk o.a. aan gerecyclede oude visnetten) van liefst lokale afkomst waar je jarenlang mee vooruit kan, daar draait het voor hen om. En daarbij gebruiken ze de kracht van uitgesproken kleuren. Kleurenpaletten die je mood positief beïnvloeden. Voor je het weet wil je wonen in deze kleding.
#10: Iron Roots
Bijna alle sportkleding die te koop is wordt gemaakt van plastics, zoals polyester en nylon. Nederlands sportmerk Iron Roots maakt hier een alternatief voor. Door geen plastic, maar natuurlijke materialen (zoals hennep en eucalyptus) te gebruiken, willen zij het microplastic probleem binnen de kledingindustrie oplossen en laten zien dat je niet altijd plastic nodig hebt om performance kleding te maken.
Duurzame sportkleding merken, de wereld ligt aan je voeten
Duurzame sportkleding merken die groen schroeisel ontwerpen, groeit. Als je je wil vastbijten in een sustainable sportroutine, vergeet je patta’s dan vooral niet. De wereld van planeetvriendelijk sporten ligt aan je voeten en zit in je schoenen. Bij de productie worden veel water en grondstoffen gebruikt. Het maken van één paar schoenen kan maar zo een paar duizenden liters water kosten. Niet. Te. Doen.
Daarbij komt dat de grondstoffen die er worden gebruikt – o.a. leer, lijm, polymeren – vaak zo vervuilend als wat zijn. Zoom je in op de schoenzolen dan zie je dat die vaak van synthetisch rubber zijn gemaakt. Valt ‘synthetisch’ dan gaan bij jou je alarmbellen vast al af. Lang verhaal kort, na één (of twee, drie) seizoenen belanden jouw (sport)schoenen bij het grofvuil. En daarna? Daarna worden ze vaak niet gerecycled…
Let bij de keuze van je schoeisel dus op punten als: vegan, gebruik van biologisch gecertificeerde materialen en please, please, please vermijd kortingsacties. O, en check op de site of het merk iets loslaat over de werkomstandigheden. Merken die voor eerlijke lonen en een fijne werkplek gaan, schreeuwen het het liefst van de digitale daken. Wordt er niets over verteld, dan kan je je conclusies trekken.
Tip 1: Adidas x Parley zetten hun beste beentje voor
Zeg je sportschoenen, dan denk je in een splitsecond waarschijnlijk al snel aan the brand with the three stripes. Tegenwoordig is het niet alleen maar meer vervuilende rommel dat in Adidasjes wordt verwerkt. Integendeel! Zo zijn ze een samenwerking met Parley aangegaan. Strijders tegen de plasticsoep. En daarbij blijft Adidas verre van kinderarbeid en zetten ze flinke stappen om de medewerkers in hun fabrieken een eerlijk loon te geven. Hun welverdiende loon!
Tip 2: (H)eerlijke hardloopschoenen van Reebok
Reebok heeft niet het meest blitse imago. Juist, is oké. Maar ze gaan mooi wel met hun tijd mee. Zo hebben ze eucalyptus, algen, natuurrubber en wonderbonen in de mix gedaan. Tadaaa ‘s werelds eerste volledig vegan hardloopschoen was afgelopen jaar a wrap. De naam? The Forever Floatride GROW. Mond vol, waarmee je je sportprestaties naar the next level kan tillen.
Wat kan je verder doen dan duurzame sportkleding kopen?
Nu is het in huis halen van duurzame sportkleding al een giga stap vooruit, maar nu komt het, je kan nog meer doen om te vergroenen. Hoe, wat, waar? Scrolt u maar!
#1 Keuze van sport
Als je voor de meest groene keuze wil gaan, dan kom je uit bij sporten waarvoor je de minste hulpmiddelen nodig hebt. Dan kan je beter een rondje buiten gaan joggen in plaats van binnen op de loopband. Waar je bij de keuze voor duurzaam sporten ook op kan letten, is de bups energie die nodig is voor het draaiende houden van sportfaciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden. Ga je voor groen dan kan je dan ook het beste gaan voor wandelen, joggen, wielrennen, mountainbiken of gewoon een blokkie om fietsen. En wil je toch lekker bij je sportclub blijven, pak dan vooral de fiets of benenwagen er naartoe in plaats van de auto. Kleine moeite, grootse impact.
#2 Plastic matcht niet met duurzaam sporten
Plastic. Oef oef, wat zit er in veel sportroutines veel plastic. Soms verstopt, soms zo zichtbaar als wat. Wat dacht je bijvoorbeeld van je waterfles. Is ‘ie van plastic? Gebruik je ‘m één keer, en bonjour je ‘m daarna weg de prullen bak in? Hier kan je flinke winst pakken! Voor het produceren van al die plastic wegwerpflesjes is zo mega veel olie nodig dat maar liefst 100.000 auto’s daar een jaar op kunnen rondtoeven.
Eigenlijk is het hartstikke easy-peasy om hier een groene switch te maken. En ieder jaar wordt het makkelijker. Er komen namelijk steeds meer niet-plastic flessen op de markt waar we tijden plezier van kunnen hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van deze herbruikbare, stalen waterflessen van Retulp of de glazen waterfles van Retap. Maar bij die waterfles alleen blijft het niet bij. Er zit namelijk zo veel plastic verstopt in je sportroutine. Kleine greep:
- Duurzame yogamat
Downward Facing Dog’en doe je vast het liefst op een yogamat. Maar wist je dat die vaak van niet-recyclebare, schadelijke materialen zijn gemaakt? Gelukkig zijn er meer en meer prachtige initiatieven die het een halt toe willen roepen. Zo komen er steeds meer praktische producten op de markt met de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk. Eén ervan is Yoga Design Lab. Zij maken hun duurzame yogamatten van natuurlijk boomrubber en gerecyclede plastic flessen. Namasté!
- Sportkleding zonder sh*t
De kledingindustrie is er nu niet één waar de ‘groenigheid’ van afspat. Zo ook niet die van sportkleding. De synthetische stoffen vliegen je ook nu nog steeds om de oren. Om het nog maar niet over de omstandigheden te hebben, waarin het wordt gemaakt. Zelfs anno 2020. Maar ook hier spotten we – YES! – steeds meer merken die duurzame sportkleding fabriceren. Denk aan producten van organisch katoen, bamboe, gerecyclede materialen en zelfs…hennep! Voor De Wereld Van Morgen heeft een heel mooi lijstje van merken met duurzame sportkleding gemaakt. Wij zijn fan van o.a. Röhnisch! - ‘Groene’ (sport)schoenen
Ook bij de keuze voor je patta’s kan je kijken naar hoe duurzaam ‘ie is. Bij de productie van je schoeisel worden veel water en grondstoffen gebruikt. Het maken van één paar schoenen kan maar zo een paar duizenden liters water kosten. Hoeveel dat is, kan je je niet voorstellen! Daarbij komt dat de grondstoffen die er worden gebruikt – o.a. leer, lijm, polymeren – vaak zo vervuilend als wat zijn.Zoom je in op de schoenzolen dan zie je dat die vaak van synthetisch rubber zijn gemaakt. Valt ‘synthetisch’ dan gaan bij jou je alarmbellen vast al af.Lang verhaal kort, na één (of twee, drie) seizoenen belanden jouw (sport)schoenen bij het grofvuil. En daarna? Daarna worden ze vaak niet gerecycled…Dat. Kan. Anders! Een meute aan duurzame sneakermerken duikt op. Merken die voor vegan, biologisch gecertificeerde materialen, geen enorme voorraden, kortingsacties, slechte werkomstandigheden of een mix van gaan. De wereld van duurzaam sporten ligt aan je voeten, letterlijk.
- Duurzame deo’s
Ga je je aan een zweetsessie wagen, dan zijn frisse oksels wel zo’n fijn begin. Ook hier kan je vaak weer veel chemische meuk vinden waar je lichaam – inclusief je hormoonhuishouding – en de natuur allesbehalve warm van worden. Switchen naar een duurzame deodorant is tegenwoordig al lang niet meer zo lastig als jaren geleden.Merken als The Lekker Company en Ben & Anna staan bekend om deo’s die vrij zijn van nasties, en waarmee je wel de okselfrisse kwaliteit van zo’n chemische variant ervaart. Er wordt alleen gebruikgemaakt van de verfrissende kracht van moeder natuur. En dan doen ze er vaak ook nog een zero-waste verpakking omheen.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame sportkleding merken houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de Frisse Start Box L / XL tot BorrelBoxen en duurzame relatiegeschenken.
Photo credit foto sportster duurzame sportbh en sportlegging – Röhnisch