Blijmakers zijn het. Haal je een bos bloemen in huis, dan fleur en kleur je de binnenboel gelijk op. Wissel een blik met de fleurige bloeiers uit en ons gelukshormoon schiet omhoog. Toch verpietert je vreugde als sneeuw voor de zon zodra je weet wat de waarheid achter het boeket is. Truth be told: Bloemen zijn namelijk niet zo groen als ze van buiten doen lijken. Mooi om te zien dat duurzame bloemen terrein winnen. Spijker je flower power kennis bij met dit bloemendossier.
Duurzame bloemen “vers uit de kas”, wacht even
Nederland tulpenland. De vrolijke vaasvullers zijn zelfs één van de lucratiefste exportproducten. Om vooral ook niet de bloemenzee tijdens de traditionele paaszegen Urbi et Orbi van de paus niet te vergeten. De wereld houdt van onze bloemen. Van tuttige bossen tot hippe veldboeketten. Waar het natuurlijk schoon hups uit de natuur geplukt lijkt te zijn, blijkt de werkelijkheid minder florisant in elkaar te steken.
Het zit zo. De bloemenwereld heeft een schadelijk randje. Ho ho, over het algemeen. Veel bloemen groeien en bloeien namelijk groot in verwarmde (en dus energievretende) kassen. In ons land en in het buitenland. Ondanks dat veel bloemen in eigen land groeien, importeren we ook een aardige bups. En je weet, vliegen = CO2-uitstoot. Als je daarbij opte(e)lt dat er vaak kunstmatige bestrijdingsmiddelen in het spel zijn, dan voel je dat het aan alle kanten rammelt.
Toch blijft zo’n bossie wel een heel fijne sfeermaker in huis. Niet voor niets is de bekende slogan “mooi wat bloemen doen.” Doe het dubbelgroen (letterlijk + figuurlijk) door voor vers van het Nederlandse veld te vallen. De meeste vervuiling zit grotendeels in de kasteelt, teelt op potgrond, chemische bestrijdingsmiddelen en uit verre oorden laten invliegen. Om door de wirwar wegwijs te kunnen maken, bestaan er steeds meer handigheidjes. Wait for it.
5x hoe, wat, waar over duurzame bloemen
Even résumé: het label ‘duurzame bloemen’ zit ‘m in een drietal toetsstenen: (1) afkomst van de bloemen, (2) de manier van kweken en (3) hoe ze van A naar B worden vervoerd. Tot zover de basis. Maar er is meer.
#1: Bloemschik met de seizoenen mee
Waar je met de jaargetijden kan mee-eten, kan je dat ook met bloemen. Zo is er een heuse Hollandse Bloemenkalender. Praktische tool wel. Zie namelijk per bloem welke veel punten scoort in welk seizoen en wat de CO2-uitstoot is. Linksom of rechtsom, uitstoot houd je, maar je wordt op deze manier wel bewuster. Ga je voor groen, zoek het dan het liefst in de hoek van de zonnebloemen, gladiolen en tulpen.
Naast de kalender zijn er de keurmerken. Via Keurmerkenwijzer zie je een overzicht aan duurzame labels. Vergelijk het met die we uit de voedselmarkt kennen. Bloemen met zo’n keurmerk vertellen je de weelderige waarheid. De ene legt het accent op het kweken zonder kunstmatige toevoegingen, genetische modificatie en kunstmest. De ander focust zich op biologische bloemteelt, waarbij er strenge eisen aan bodembeheer, grondgebruik, verpakkingen en groene stroom zitten. En weer een ander benadrukt het fairtrade karakter.
Hey ho, we zijn er nog niet. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de Barometer Duurzame Bloemist. Dit onafhankelijke keurmerk krijgen bloemisten als zij duurzaam ondernemen. Duurzame bloemen (biologisch, On the way to PlanetProof), check. Duurzame bedrijfsvoering, vink in the box. Hoe groener de bloem(handel), hoe hoger de waardering: brons, zilver of goud.
#2: Kweek je eigen duurzame bloemen
Weet dat het ene label zeker de ander niet is. Zelfs biologische bloemen kunnen uit vervuilende kassen komen of met het vliegtuig naar Hollandia zijn gehaald. Best wel een brij dus waar je je eigen weg in moet vinden. Want wat zijn de belangrijkste criteria voor jou persoonlijk als je duurzame bloemen in huis haalt? Denk er eens over na.
Of show die groene vingers. Als je namelijk le casa met het meest sustainable bloemstuk wil opfleuren, start dan met stekken of klop digitaal aan bij onze BIJzondere vrienden van The Pollinators. Non-stop heb je plukboeketten uit eigen tuin. Idyllisch idee wel! Of shop je ecologisch en groen geteelde bloembollen bij Natural Bulbs. Nog zo’n groenzak. En BIG plus: veel zzzoemende bijen, vlinders en andere bestuivers begroet je in de tuin (balkon, postzegel). Haal die biodiversiteit booster in je naar boven, ha!
Groene bijkomstigheid bij het kweken van eigen duurzame bloemen is dat je zelf bepaalt of je vervuilende bestrijdingsmiddelen gebruikt of niet. In de sierteelt is het zo dat het nog uitdagender dan bij ons voedsel is om geen shit over de bloeiers te spuiten. Zodra de bloemen namelijk ons land verlaten, mogen er niets komma nul geen insecten in zitten. Ga je zelf aan de kweek dan heb je dit onderdeel zelf in de hand.
#3: Made in Holland
De labels met ‘Made in Holland’ hangen niet aan een bos, maar vaak kan je wel links- of rechtsom achterhalen waar ze vandaan komen. Vooral de lokale bloemenverkoper weet hoe de vork in de steel zit. Stel de vraag waar de bloemen vandaan komen of check of er een keurmerk aanwezig is. En een extra weetje: de kleine bosjes rozen van de supermarkt komen vaak uit Ethiopië overgevlogen. Vaak is dit een groenere keuze dan dat je een bos grote rozen made in Holland koopt. Gets, het blijft wel een doolhof.
#4: Bloemen bij de kweker kopen of plukken
In een tijd waarin we busy-busy zijn met leven, huishouden, werken, eten en slapen, is het heel logisch dat je voor gemak gaat. Voor zo’n fris en fleurig bos van de bloemist. Ga maar klaarzitten, want dit is een bonte mix aan merken. Geen dank!
Photo credit: bloomon
- Bloomon
Wie weet wel een van dé bekendste online bloemisten van Nederland: bloomon. Floral design, zo noemen ze hun creaties, die rechtstreeks van de duurzame kweker komen. Born and raised in 2014 en inmiddels zijn ze half Europa aan het veroveren. Een business in volle bloei dat weinig te verbloemen heeft.
Het mooie van bloomon is dat ze de gangbare bloemenketen aardig hebben ingekort. Geen tussenkomst van veiling of groothandel, waardoor de bos des te verser bij je op tafel staat. En zoals het een duurzame do-gooder betaamt, blijft bloomon continu bezig om verder te vergroenen. Te vergroenen. En ja, nog meer te vergroenen. Er is nog een weg te gaan, maar hé getting there. - SlowFlowers
Zelf niet een merk dat direct bij de kweker koopt, wel een helpende hand. SlowFlowers heeft namelijk een overzicht van bloemisten die gecertificeerde bloemen aanbieden. Precies de steun en toeverlaat die je in deze business zoekt. - Kopen bij de kweker
Schot in de roos. Kopen bij de kweker brengt twee werelden samen, namelijk die van de bloemenkweker en de doe-mij-een-duurzaam-bossie consument. Van verkopen aan de straat tot petiterig winkeltje. Veel van dit soort stekkies liggen vaak dichterbij huis dan je in eerste instantie verwacht. Eerlijke en verse bloemen van lokale komaf kopen is makkelijker dan je denkt.
- Pluktuinen
Zelf plukken, is dat niet gewoon het allerallerleukst? Verspreid door het land ploppen er meer pluktuinen op. Tegen een vriendelijk prijsje mag jij je eigen bos bloeiers samenstellen. Als het even kan, kies dan voor een biologische bloementuin. Een zekerheid dat er niets, nada, niks geen gif of andere chemische bullsh*t aan de kweek te pas is gekomen. Tip: als je dan al lekker bezig bent met lokaal de bloemetjes binnen te halen en buiten te zetten, pak dan het liefst wel de fiets of houd de road trip bij een paar kilometers.
#5: Pamper je bloeiers
Ze zeggen het. Wat je aandacht en liefde geeft, groeit en bloeit. Iets wat zeker voor bundels duurzame bloemen opgaat. Geef je ze TLC, dan geniet je langer van je sustainable scores. Verder is het belangrijk dat je…
- …de bloemen in een schone vaas zet
- …voorkomt dat er blaadjes in het water dobberen (want bron van bacteriën)
- …de steeltjes schuin afsnijdt of -knipt
- …het water om de paar dagen ververst
- …de bloemen niet te dicht bij de verwarming staan
Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk zijn je bloemen aan het einde van hun Latijn. Gooi ze weg bij het groente-, fruit- en tuinafval of leg ze op je eigen composthoop. Op deze manier fabriceer je uit je eigen afval een gratis natuurlijke bodemverbeteraar, waar je dan vervolgens weer je eigen bloemen in kan zaaien. Cirkeltje rond!
Zelf lopen we elke bloem altijd nog langs. Vaak zitten er nog een paar bloeiers tussen waar je nog een paar dagen plezier van kan hebben. Zet ze in dat geval eens in een kleiner vaasje (of oude glazen fles water, gin of tonic – je weet wel, die knappe).
Is dat niet genoeg gepamper, dan kan je bepaalde type bloemen zelfs drogen. Hartstikke hot! Zo pimp je je bossie op tot een spektakelstuk waar je maanden, wat zeggen we, jaren van kan genieten. Oké, lang niet alle bloemen kan je redden van de ondergang, maar de bloemen met houtachtige stelen zijn ideaal droogmateriaal. We noemen een gipskuid, zonnebloem, fluitekruid, rozen, korenbloemen en grassoorten. Wie beter dan online bloemenservice Bloomon weet hoe je dit aanpakt.
Sustainable alternatief van duurzame bloemen
Bloemen zijn knap, gezellig en heel kleurrijk. Alleen bummer dat je er zo relatief kort plezier van hebt. Groener optie gezocht? Overweeg potplanten. Het is stukken langer een blikvanger in huis dan de bloemen in vaas. Het klimaat en de cententas maken een gelukssprongetje. Alleen ook hier zit het allemaal iets genuanceerder in elkaar dan we het hier schetsen. We schreven er een riant artikel over.
Lees ook: De waarheid over duurzame planten, plantenshops en voeding
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene merken en producten houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €4,99 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de BinnenboelBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.