Soms, en nu net wat vaker met ‘C’ in het land, heeft ons lichaam een portie extra ondersteuning nodig. Is niet erg. Daar zijn voedingssupplementen voor. Kan goed zijn dat je er weinig kaas van hebt gegeven (รณรณk niet erg!) en dat je maar iets bijslikt, omdat ‘alle beetjes extra pure winst zijn, toch?’ Hmm, het zit iets genuanceerder, want er is zoiets als niet- versus natuurlijke voedingssupplementen. En hoe duurzaam zijn ze eigenlijk?
Vitamines uit een potje
Voedingssupplementen, het gros van ons heeft het wel eens genomen of neemt het nog steeds. Pillen, druppels, drankjes of toch liever poeders. Glazen verpakking versus aluminium strips. Synthetisch versus 100% plantaardig. Om nog maar niet het productieproces onder de loep te nemen.
Als je eenmaal in de wirwar aan informatie over voedingssupplementen duikt, gaat het je al snel duizelen. Want tsja, waar doe je nu eigenlijk goed aan? Goed voor jezelf, de natuur en het milieu bedoelen we dan. De supplementenwereld is er een die wat extra uitleg nodig heeft. Dus geven we die in hapklare brokken.
Sta je dan met je goeie gedrag voor het schap van de voedingssupplementen. Van vitamine A t/m Z schreeuwen ze om je aandacht. Zien doe je ze niet, maar elke pil, druppel, drankje of poeder barst van de vitamines, mineralen en / of bioactieve stoffen. Stoffen die weย met zijn allen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Zie het als een aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon in plaats van als vervanger.
Weet dat voedingssupplementen vooral voor specifieke groepen worden voorgeschreven. Denk aan ouderen die weinig eten en zo niet aan hun tax komen, of kinderen die als de ‘rrr’ in de maand is meer vitamine D nodig hebben – die verpakking met het zonnetje erop, weet je nog? En ben je fulltime vegan, dan is het slim om vitamine B12 bij te slikken. Dit is namelijk een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt.
Vitamines uit voeding of een potje zijn exact hetzelfde, alleen kan ons lichaam de voedingsstoffen uit de voedingssupplementen vaak gemakkelijker opnemen dan uit eten. Maar nogmaals, zie het als aanvulling van je voeding. In principe is het namelijk zo dat als je gevarieerd eet we al voldoende vitamines (en de hele gezonde goegemeente) binnenkrijgen. Die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) tikken we dan al (meestal dan) aan!
Hoe onschuldig zo’n vitaminepil er ook uitziet, als je regelmatig ver over de ADH gaat, kan dat bij enkele vitamines en mineralen schadelijk zijn. Wil. Je. Niet. Werp daarom altijd een blik op de achterkant van de verpakking. Het etiket vertelt je namelijk hoe de vork in de steel steekt!
Voedingsstoffen nemen af,ย that’s where pills jump in
Knappe koppen, we geloven ze gelijk op hun blauwe ogen. Heus. Dus ook in deze. Zo wordt er beweerd dat er een afname van voedingsstoffen in onze voeding te zien is. Dat zit zo. Daar waar onze groentes het levenslicht zien, zie je ook regelmatig dat er sprake is van bodemvervuiling. En je snapt, die vervuiling zorgt ervoor dat het groene goed minder rijk aan vitaminen en mineralen worden.
Maar het is niet alleen de bodem. Wat dacht je van de algehele milieuvervuiling waarmee we te kampen hebben? Ons lichaam krijgt dagelijks behoorlijk veel bleghs te verduren. Een frisse neus halen, is lang niet altijd zo fris en onschuldig. Het water bevat steeds meer medicijnenresten en andere synthetische shit. En wat dacht je van het bespuiten van groenten met…ja, met welke ongein eigenlijk niet.
Als je vroegรปh bij Biologie hebt opgelet, dan weet je dat je lichaam antioxidanten nodig heeft om de niet-natuurlijke, ‘gevaarlijke’ stoffen de kop in te drukken. Hoe meer de vervuiling van het milieu toeneemt, des te meer vitaminebommetjes we nodig hebben om onszelf te kunnen ontgiften. Knap staaltje werk, niet?
Kleine nuance: ook al is onze voeding van nature anno nu minder met voedingsstoffen gevuld dan decennia geleden, het betekent niet dat je niet met een gevarieerd, normaal voedingspatroon genoeg gezonds binnen kan krijgen. Nogmaals, in principe zijn ze vooral in het leven geroepen ter aanvulling voor speciale groepen – zwangere vrouwen, het kleine spul, ouderen, sporters of bijvoorbeeld mensen die bepaalde vitamines niet uit voeding kunnen opnemen. Ga zelf in de weer met het uitvogelen welke supplementen voor jou geschikt zijn of win bij een diรซtist advies in. Twee weten meer dan รฉรฉn.
Is er verschil tussen synthetische en natuurlijke voedingssupplementen?
Ergens zegt je onderbuikgevoel het misschien al wel, maar het gros van de schappen in ons land – ruim 95% – zijn met synthetische voedingssupplementen gevuld. Supplementen die hun oorsprong in het laboratorium hebben liggen. Dat de meeste schappen hiermee zijn gevuld, zit ‘m er voornamelijk in dat de productie hiervan veel goedkoper is. Kunnen die opperbazen zo veel mogelijk moneysย maken. Natuurlijke voedingssupplementen zijn –ย surprise surpriseย – puur gemaakt van natuur-eigen ingrediรซnten. Stoffen die ons lichaam kent, en die dan ook beter worden opgenomen.
Daarbij komt dat de natuurlijke voedingssupplementen vaak veel meer stoffen bevatten, dan de door de mens vervaardigde variant. Een goed voorbeeld is wortel. Wetenschappers hebben namelijk gevonden dat deze oranje knakker maar liefst 200 verschillende stoffen bevat. Probeer dat maar eens tot in de kleinste finesse na te bootsen. Moeder aarde heeft alles perfect geproportioneerd, daar kan je misschien maar beter niet mee twisten.
Werp altijd een blik op de achterkant van de verpakking. Het etiket vertelt je namelijk veel! Zie je de meest moeilijke, chemische benamingen, dan weet je genoeg. Zo kom je er vanzelf achter hoe natuurlijk of synthetisch ‘ie eigenlijk echt is.
Natuurlijke voedingssupplementen altijd vegan?
Natuurlijke voedingssupplementen bevatten niet per definitie alleen maar natuurlijk goeds. Vaak wordt er her en der wat dierlijks toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan het omhulsel van een pil of tablet dat vaak niet veganistisch is. Vaak worden er dierlijke stoffen als glucose of gelatine gebruikt. Voor degenen die het nog nรฉt een stapje groener willen doen, zijn er ook steeds meer vegan, natuurlijke voedingssupplementen op de markt.
Natuurlijke voedingssupplementen in de vorm van poeders, zijn vaak gemaakt van een verpulverde, gedroogde plant. Daar is dan ook vaak niets dierlijks te spotten.
Zijn voedingssupplementen duurzaam?
We gaan door op de natuurlijke voedingssupplementen, en laten de synthetische variant even voor wat ‘ie is. Per slot van rekening gokken we maar zo dat je als lezer best wel green-minded bent ๐ Als je kijkt naar hoe groen natuurlijke voedingssupplementen zijn, dan kan je onder andere focussen op het productieproces en de verpakking.
- Het productieproces. Hierbij gaat het om de manier van kweken van de gebruikte planten. Denk aan labels als ‘biologisch’ en ‘GMO-vrij.’ Maar ook het gebruik van natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen, milieuvriendelijke productiewijze, en het niet testen op dieren behoren hiertoe. Veel van deze informatie kan je vaak al van het etiket aflezen. Zo niet, surf even naar de desbetreffende website.
De echte groene ondernemers achter natuurlijke voedingssupplementen die willen maar al te graag hun duurzame verhaal delen. Bepaal voor jezelf welk(e) aspect(en) binnen het productieproces voor jou het meest zwaar wegen, en maak zo de voor jou en moeder natuur meest groene, goedvoelende beslissing.
- De verpakking. Oef wat kom je in de supplementenscene veel plastic en aluminium strips tegen. Ga het liefst voor een glazen potje. Meestal is ‘ie wel wat prijziger, maar als je daarmee de natuur net wat meer een plezier doet, is dat ook veel waard. Glas is de meest groene keuze met de minste impact als je kijkt naar de te gebruiken grondstoffen. Is je potje leeg? Dan kan je ‘m altijd een tweede leven geven!
Sporten: plantaardige eiwitten, hoe duurzaam zijn die dan?
Als je veel sport hebben je spieren extra voedingsstoffen nodig. En die zitten vooral in eiwitten. Alleen hoeft eiwit op zichzelf niet per se natuurlijk te zijn. Het ene na het andere whey-proteรฏne merk plopt uit de grond. Whey dat afkomstig is uit melk. Zie het als een bijproduct dat overblijft bij het maken van kaas. En daarmee is het qua impact net zo heftig als die van melk / de veehouderij. Het gebruik van veel grond, water, de broeikasgassen die in de lucht terechtkomen, de impact op de dieren.
Met het jaar komen er ook meer en meer plantaardige varianten. Goed nieuws voor de groene (top)sporters onder ons. Plantaardige eiwitten kunnen onder andere uit soja, erwten, hennep, bruine rijst of een mix worden gehaald. Een net zo’n complete eiwitbom als de dierlijke variant(en). En mooie bijkomstigheid: plantaardige eiwitten zijn al aminozuren. Dit in tegenstelling tot de dierlijke varianten. Je lichaam kan dit veel beter verwerken, waardoor je er veel meer profijt van gaat ervaren. Ideaal dus! Heb je liever iets eiwitrijks te knabbelen? Dan kom je dus al snel uit bij de vegan chocoladerepen van Nucao (of de eiwitpoeders). Die zitten bomvol hennepzaad, over eiwitrijk gesproken.
Wil je de meest groene keuze maken, dan kan je ook bij de keuze voor plantaardige eiwitpoeders letten op het productieproces en de verpakking. Voorkom bijvoorbeeld plastic verpakkingen, en let op keurmerken. Zie ‘hoe duurzaam zijn natuurlijke voedingssupplementen’ of lees hier meer over een tiental vegan merken met plantaardige eiwitpoeders.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over Nomlyย houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. โฌ49,99 per jaar, net iets meer dan โฌ4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: vanย KerstBoxenย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.