Deze coronatijd doet gekke dingen met een mens. Je hoeft de straat maar op te gaan – ja ja continu met die 1,5 meter afstand -, en je ziet ze: hardlopers, wielrenners, de hele sportieve shabang. Even allemaal hun koppie leegmaken. Lekker bezig! Wil je nog een stapje verder gaan, en zo groen mogelijk sporten? Je sportroutine zo duurzaam mogelijk maken, hoeft geen uren in beslag te nemen. Nee hoor, alles behalve. Lees hier hoe je duurzaam sporten in no time voor elkaar bokst!
Inhoudsopgave
- (On)duurzaam sporten, ‘t hoe en wat
- Duurzaam sporten, zo help jezelf en de natuur het meest
- #1 Keuze van sport
- #2 Plastic matcht niet met duurzaam sporten
(On)duurzaam sporten, ‘t hoe en wat
Shinen tussen de dumbells en halters, show-that-booty squads, hardlopen of gewoon lekker stevig de pas erin hebben, de sportiviteit hangt in de lentelucht. Bij het jezelf in het zweet werken denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan lekker fit worden, calorieën verbranden, he-le-maal kapot gaan. Maar wist je dat je je sportroutine ook een groene touch-up kan geven? En nee, dan hinten we niet alleen op het in de openlucht sporten, en onderweg al het plastic meepakken wat er te pakken valt.
Even een stap terug. Iets wat je jezelf misschien nooit eerder hebt gerealiseerd. En dat is ook niet zo gek. Sporten hoeft namelijk lang niet altijd zo’n goeie match met het milieu te zijn. Hoe heerlijk het ook is dat endorfine, serotonine en dopamine door je aderen heen stromen tijdens je sportsessie, de locatie en (sport)accessoires zijn zeker niet altijd heel groen. Ga je bijvoorbeeld naar een old school sportschool of hippe boutique gym, dan spot je na een paar keer knipperen met je ogen al snel tig tv-schermen, felle lampen die 24/7 aanstaan (veel energieverbruik), gigantische apparaten, (yoga)matjes en heel veel plastic waterflessen.
Of wat dacht je van gezellig een weekje wintersporten. Een sport die mega veel hinder ondervindt van de klimaatverandering. Er valt minder sneeuw, waardoor de energie- en waterslurpende sneeuwkanonnen overuren maken. Bovendien kan de kunstmatige sneeuw look-a-like dankzij de chemische compositie het ecologische systeem aardig ontwrichten. Hoe leuk ook, wintersporten is minder onschuldig dan het lijkt.
Duurzaam sporten, zo help jezelf en de natuur het meest
Je snapt ‘m, als je op deze manier naar sporten kijkt, is er nog best wat winst voor moeder natuur te behalen. Maar waar kan je zoal op letten? Waar kan je een groenere keuze maken?
#1 Keuze van sport
Als je voor de meest groene keuze wil gaan, dan kom je uit bij sporten waarvoor je de minste hulpmiddelen nodig hebt. Dan kan je beter een rondje buiten gaan joggen in plaats van binnen op de loopband. Waar je bij de keuze voor duurzaam sporten ook op kan letten, is de bups energie die nodig is voor het draaiende houden van sportfaciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden. Ga je voor groen dan kan je dan ook het beste gaan voor wandelen, joggen, wielrennen, mountainbiken of gewoon een blokkie om fietsen. En wil je toch lekker bij je sportclub blijven, pak dan vooral de fiets of benenwagen er naartoe in plaats van de auto. Kleine moeite, grootse impact.
#2 Plastic matcht niet met duurzaam sporten
Plastic. Oef oef, wat zit er in veel sportroutines veel plastic. Soms verstopt, soms zo zichtbaar als wat. Wat dacht je bijvoorbeeld van je waterfles. Is ‘ie van plastic? Gebruik je ‘m één keer, en bonjour je ‘m daarna weg de prullen bak in? Hier kan je flinke winst pakken! Voor het produceren van al die plastic wegwerpflesjes is zo mega veel olie nodig dat maar liefst 100.000 auto’s daar een jaar op kunnen rondtoeven. Eigenlijk is het hartstikke easy-peasy om hier een groene switch te maken. En ieder jaar wordt het makkelijker. Er komen namelijk steeds meer niet-plastic flessen op de markt waar we tijden plezier van kunnen hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van deze herbruikbare, stalen waterflessen van Retulp.
Maar bij die waterfles alleen blijft het niet bij. Er zit namelijk zo veel plastic verstopt in je sportroutine. Een kleine greep:
- Duurzame yogamat
Downward Facing Dog’en doe je vast het liefst op een yogamat. Maar wist je dat die vaak van niet-recyclebare, schadelijke materialen zijn gemaakt? Gelukkig zijn er meer en meer prachtige initiatieven die het een halt toe willen roepen. Zo komen er steeds meer praktische producten op de markt met de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk. Eén ervan is Yoga Design Lab. Zij maken hun duurzame yogamatten van natuurlijk boomrubber en gerecyclede plastic flessen. Namasté!
- Sportkleding zonder sh*t
De kledingindustrie is er nu niet één waar de ‘groenigheid’ van afspat. Zo ook niet die van sportkleding. De synthetische stoffen vliegen je ook nu nog steeds om de oren. Om het nog maar niet over de omstandigheden te hebben, waarin het wordt gemaakt. Zelfs anno 2020. Maar ook hier spotten we – YES! – steeds meer merken die duurzame sportkleding fabriceren. Denk aan producten van organisch katoen, bamboe, gerecyclede materialen en zelfs…hennep! Voor De Wereld Van Morgen heeft een heel mooi lijstje van merken met duurzame sportkleding gemaakt. Wij zijn fan van o.a. Röhnisch! - ‘Groene’ (sport)schoenen
Ook bij de keuze voor je patta’s kan je kijken naar hoe duurzaam ‘ie is. Bij de productie van je schoeisel worden veel water en grondstoffen gebruikt. Het maken van één paar schoenen kan maar zo een paar duizenden liters water kosten. Hoeveel dat is, kan je je niet voorstellen! Daarbij komt dat de grondstoffen die er worden gebruikt – o.a. leer, lijm, polymeren – vaak zo vervuilend als wat zijn. Zoom je in op de schoenzolen dan zie je dat die vaak van synthetisch rubber zijn gemaakt. Valt ‘synthetisch’ dan gaan bij jou je alarmbellen vast al af.Lang verhaal kort, na één (of twee, drie) seizoenen belanden jouw (sport)schoenen bij het grofvuil. En daarna? Daarna worden ze vaak niet gerecycled…Dat. Kan. Anders! Een meute aan duurzame sneakermerken duikt op. Merken die voor vegan, biologisch gecertificeerde materialen, geen enorme voorraden, kortingsacties, slechte werkomstandigheden of een mix van gaan. De wereld van duurzaam sporten ligt aan je voeten, letterlijk.
- Duurzame deo’s
Ga je je aan een zweetsessie wagen, dan zijn frisse oksels wel zo’n fijn begin. Ook hier kan je vaak weer veel chemische meuk vinden waar je lichaam – inclusief je hormoonhuishouding – en de natuur allesbehalve warm van worden. Switchen naar een duurzame deodorant is tegenwoordig al lang niet meer zo lastig als jaren geleden. Merken als Lekkerineenpotje en Ben & Anna staan bekend om deo’s die vrij zijn van chemische ingrediënten, en waarmee je wel de okselfrisse kwaliteit van zo’n chemische variant ervaart. Er wordt alleen gebruikgemaakt van de verfrissende kracht van moeder natuur. En dan doen ze er vaak ook nog een zero-waste verpakking omheen. Win-win!
Nog geen member van de ZustainaBox? Meld je hier aan en krijg vanaf nu tweemaandelijks groene alternatieven voor een duurzame lifestyle bij je op de deurmat. Of wil je het thuisblijven voor jezelf, vrienden of je medewerkers leuker maken? Surf dan naar onze speciale Lekker Thuis Boxen.
Werkgever en zoek jij in deze C-crisis iets waarmee jij je relaties een hart onder de riem kan steken? Voor eco relatiegeschenken klik hier
Photo credit foto sportster duurzame sportbh en sportlegging – Röhnisch