Corona. Het houdt ons toch allemaal behoorlijk bezig. Duurzaam produceren in China heeft sinds kort een compleet andere betekenis gekregen. Voor Corona lieten we nog en masse plastic poespas voor drie dubbeltjes met AliExpress onze kant invliegen. Alles behalve echt duurzaam. En eerlijk, eigenlijk wisten we met z’n allen best wel beter. Zeker na de grappen van Lubach in z’n hilarische Zondag op Lubach van afgelopen december. Rond de feestdagen liet hij zien dat we met AliExpress en Wish in Nederland minstens 70.000 pakketjes per jaar uit het verre oosten onze kant op laten sturen.
En naast het vervuilende transport, is duurzaam produceren in China als het gaat om dit soort producten ook vaker uitzondering dan de regel. Althans, niet die spullen die wij voor een habbekrats zonder verzendkosten naar Nederland laten vliegen. Vaak ook nog geproduceerd onder verre van vriendelijke arbeidsomstandigheden.
Maar nu? Nu kunnen er wel eens Chinese Coronavingertjes aan die plastic barbie van een euro hebben gezeten. Of is er een Coronasnottebel tussen mijn nieuwe Iphone hoesje gevallen. Guess what?! We laten Ali spontaan met z’n allen links liggen, en betalen graag een paar euro meer voor een fairtrade, misschien zelfs wel plasticvrij en duurzaam product. Of nΓ³g mooier. We beseffen ineens of we al die nieuwe prullaria wel zo hard nodig hebben. We geven ons geld nu liever uit aan balen rijst. Of ingeblikt eten. Voor als we honger krijgen, omdat we in quarantaine moeten voor Corona. Gek soort eigenlijk, mensen.
Corona laat ons duurzamer denken
De werkelijkheid is iets genuanceerder. Het overgrote deel van de fabrieken ligt namelijk stil, waardoor vliegtuigen niet zo zijn volgepakt met onze ‘Made in China’-spullen. Zonder dollen, de Corona paniek is groot. Greta zei vorig jaar nog dat het tijd werd dat we in paniek zouden moeten raken alsof ons eigen huis in de fik zou staan. En dat lijkt door Corona te gebeuren.
We vermijden vliegtuigen, overwegen minder of zelfs geen beesten meer te eten en maken moestuinplannen waar we ons eigen onbesmette voedsel kunnen laten groeien. Hysterisch gaan we met z’n allen op zoek naar mondkapjes. En het breaking news, dat volgen we op de voet. Onnodige troep laten we niet meer importeren uit China, want weet je eigenlijk hebben we toch best al wel genoeg spullen. We surfen even geen uren online om onze winkelmandjes vol te stouwen.
We hamsteren onze keukenkastjes vol en discussiΓ«ren over het songfestival dat misschien wel niet door kan gaan. Of wat dacht je van de Grand Prix? Misschien wordt ‘ie wel afgelast, omdat het een enorm event is met te veel mensen hutjemutje bij elkaar. Te veel Coronabelletjes. Stiekem allebei best goed nieuw voor moeder natuur. En voor Rotterdammers die sowieso al niet van het songfestival houden en de huidige Airbnb-toeristenstand ruim voldoende vinden.
Van Corona krijg je het benauwd, maar de lucht klaart behoorlijk op
Heb je koorts? Ben je in een Coronagebied geweest en moet je niesen, hoesten, de hele shabang? Dat klinkt niet best. Binnen blijven is het advies. Terwijl de lucht buiten nog nooit zo schoon is geweest als vandaag, en je eigenlijk een frisse neus buiten zou moeten halen. Toch iets om behoorlijk blij van te worden. De complete luchtvervuiling boven de industrieΓ«n in China is zelfs bijna weg. Bijna weg! Door het stilleggen van de Chinese industrie is de uitstoot zo drastisch verminderd dat we daar weer frisse lucht hebben. De luchtkwaliteit is heel erg verbeterd. En omdat de Chinezen niet of nauwelijks meer van A naar B reizen, is ook de uitstoot van stikstof drastisch verminderd.
Als je de satellietbeelden van de NASA bekijkt, weet je niet wat je ziet. Flabbergasted! Alleen toen de Olympische Spelen in Peking werden gehouden in 2008 was het zo schoon. Toen had de Chinese overheid besloten dat de industrie tijdelijk stil moest worden gelegd, zodat de atleten beter adem konden halen. Duurzaam ingrijpen kan je dan ook wel aan ze overlaten. De CO2-uitstoot in China is zelfs 25% lager dan vorig jaar. Die 100 miljoen ton minder in China betekent wereldwijd ook 6% minder. Omdat maar liefst 90% van het aantal internationale vluchten van en naar China is geannuleerd, hebben we ook nog een lagereΒ CO2-uitstoot van de luchtvaart met 11%. Wow, is Corona dan gewoon eigenlijk best wel heel duurzaam?
Duurzaam produceren in China, kan dat?
Corona is ‘Made in China.’ Maar als je in je kledingkast of onderop je lamp, bankstel of kaarsenstandaard kijkt, komt er veel meer uit het land van de rijzende zon. Het imago is sinds Lubach niet meer al te best. Dat wordt met Corona niet veel beter. Hoe terecht is dat eigenlijk? Is duurzaam produceren in China echt in geen velden of wegen te bekennen? China investeert evenveel in duurzame energie als de V.S.
Duitsland en Japan samen. Dat is goed nieuws. De fabrieken draaien normaliter daar alleen overuren, omdat ze spullen maken die wij op onze verlanglijst zetten en willen kopen. Hebben, hebben, hebben. Kopen, kopen, kopen. Aanbod creΓ«ert vraag en andersom. En de economie moet groeien. Dus kopen we spullen die we niet echt nodig hebben. Maar ja, βdief van je eigen portemonnee hΓ¨.’Β Want die spullen kosten niets. We willen liever ook niet al te veel betalen, dus wordt er over het algemeen ook niet heel duurzaam geproduceerd. Maar er zijn ook goede productiehallen. En kwaliteitslabels. En fairtrade-certificaten. Duurzaam produceren in China kan dus zeker wel!
Duurzame producten uit ChinaΒ
Minimaliseren is niet iets waartoe we allemaal in staat zijn. We zijn mensen, en mensen houden nu eenmaal van spullen. Spullen die vaak een enorme impact hebben op onze natuur, milieu en klimaat als we niet kiezen voor een duurzame variant. Wij geloven dat je spullen makkelijk kunt vervangen door duurzame producten. We schreven er al eerder een artikel over. Die duurzame producten komen ook wel eens uit China. Mooie eco producten van bamboe of RVS bijvoorbeeld. Deze kunnen nou eenmaal niet om de hoek gemaakt worden. De positieve impact van deze duurzaam geproduceerde spullen is groter dan de negatieve impact van het vervoer. Want dat laatste heeft de meeste invloed.
Duurzaam produceren in China met…bamboe
Er zijn veel trendy eco bamboeproducten beschikbaar die (tropisch) hout en plastic vervangen. Bamboe komt van nature uit China. Het mag zelfs met verve een duurzaam product worden genoemd. Bamboe groeit megasnel, en doet het goed op voedselarme bodems. Onbewerkte bamboeproducten ondergaan een eenvoudig productieproces van zagen, conserveren en drogen en daarmee gaat een klein energiegebruik gemoeid. Het transport van bamboe kost wel veel energie. Het is dus altijd belangrijk de afweging te maken welk product jouw nieuwe bamboe aankoop vervangt.
Maar daar blijft het qua voordelen niet bij. Bamboe is ook nog eens antibacterieel. Door eenmalig een besteksetje van bamboe aan te schaffen, vervang je honderden sporks die je bij je salade haalt bij de buurtsuper. Sporks die negen van de tien keer ingevlogen zijn uit China. Of wat dacht je van een bamboe tandenborstel? Door deze eco tandenborstel te gebruiken, zorg je voor minder plastic afval, hetzelfde geldt voor de bamboe wattenstaafjes. Natuurlijk kost vervoeren energie, maar dat geldt ook voor de plastic varianten. Kies dus bewust voor een duurzame variant uit China van goede kwaliteit. Een variant die langer meegaat dan je wegwerpexemplaar, waardoor je er minder van gebruikt en geen plastic afval meer produceert.
Duurzaam gerecycled RVS uit China
Om plastic te vervangen is RVS een mooi en duurzaam materiaal. Een materiaal dat veel in Chinese fabrieken wordt gemaakt. Plekken die vaak op waterkracht lopen. Lekker groen dus! RVS is materiaal dat tegen een stootje kan en gaat lang mee. Het heeft veel goede eigenschappen, vooral ook omdat je het makkelijk kan recyclen en hergebruiken. In tegenstelling tot plastic waarvan 91% niet kan worden gerecycled. Daarbij betekent duurzaam produceren in China goed met de medemens omgaan. Iets wat we bij ZustainaBox erg belangrijk vinden. Vandaar ook dat we altijd zoeken naar fabrieken die SGS-gecertificeerde zijn, en de juiste kwaliteitslabels hebben. Labels als ‘duurzaam’ en ‘fairtrade’ zijn voor ons essentieel. Net zoals de mogelijkheid om met de trein te kunnen vervoeren. Zo hebben we bijvoorbeeld laatst een plasticvrije duurzame lunchbox laten maken, waarmee je voor de dag kan komen. En klein zijweggetje: mocht je wel wat inspiratie kunnen gebruiken voor je lunchbox naar kantoor of school? Hier vind je een paar recepten voor in de lunchbox.
Online shoppen in Europa
Wel zo makkelijk lekker dat online shoppen hΓ¨? Zoals al eerder aangegeven, komt het meeste uit China. Bij de eerste online shop zoekterm beland je prompt op ‘Made in China’-producten. Je hoeft niet eens in te checken bij Ali, want ook de Bijenkorf laat spullen uit China kopen. Toch google je nog even door, want je hebt ook Lubach gezien en koopt toch liever in Nederland. In dat geval weet je namelijk zeker dat je kan ruilen,Β en dat de kwaliteit over het algemeen goed is. Maar dat googlen duurt wel even. En dan komt de aap uit de mouw. Want als je 3 uur langer zoekt op internet stoot je net zoveel CO2 uit als het laten verschepen van de niet zo duurzame spullen uit China. Hoe bizar! Eyeopener, niet?
Zeecontainers vol met ‘Made in China’
We gaan nog even door met wat feiten. Want wist je dat alle autoβs ter wereld net zoveel zwavel uitstoten als de 16 grootste zeeschepen ter wereld. En we hebben er geen 16, maar tienduizenden. Vol met onze pakketten. Pakketjes die we online bestellen en aan de andere kant van de wereld worden gemaakt. Dat betekent flink wat impact op klimaat, milieu en de natuur. Babette Porcelijn noemt dit in haar boek ook wel ‘De Verborgen Impact.’ Toch zijn die zeecontainers een stuk beter dan vervoeren via de lucht. En als je langer dan drie uur online over het wereldwijde web aan het surfen bent naar een Europese versie van product x, dan kan je beter dat product uit China laten kopen met de boot. De uitstoot van datacenters is groter dan de luchtvaartindustrie, en wereldwijd groeit het dataverkeer met meer dan 50% op jaarbasis. Nederland loopt ook hier weer behoorlijk vooraan.
…toch in quarantaine?
Nog even terug naar het Coronavirus. Het virus waar we met z’n allen – of we nu willen of niet – niet meer omheen kunnen. Nederland is in de ban van COVID-19. Zelfs bedrijven sluiten de deuren, en laten hun medewerkers thuiswerken. Stel, er komt een moment dat je in quarantaine moet, omdat je je wil wapenen tegen dit vervelende virus of helaas al bent getroffen, dan hebben we een aantal tips voor je verzameld wat je het beste kan doen om de tijd door te komen:
- Verlicht je verstopte neus op een natuurlijke manier. Lees hier onze 7 oplossingen hoe je op een natuurlijke manier je verstopte neus kan verhelpen.
- Geniet van je extra ‘vrije’ dagen, en duik eens lekker in deze 11x de mooiste duurzame documentaires om te bingen.
- Altijd al meer willen lezen over het klimaat? Check onze groene leeslijst: Top 8 van duurzaamste boeken.
- Bereid je voor op de Nationale Week zonder Vlees die volgende week start. Vind hier een paar vegan recepten voor de lunch en snack time. Of lees hier wat de impact van vlees op jou, de natuur en het klimaat heeft.
- En wat dacht je ervan om dit moment te zien als de start van het verduurzamen van je dagelijkse leven. Gewoon kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld in je kledingkast. Hier lees je 9 tips om ervoor te zorgen dat je kast volhangt met duurzame lentekleding.