Stereotype is het zeker, maar nu Vaderdag bijna op de stoep staat en mannen vaak ‘iets van gereedschap’ vragen, willen we het toch eens met je hebben over klussen. Duurzaam klussen om precies te zijn. Want hoe kan je ervoor zorgen dat elk DIY-project een upgrade naar duurzaam doe-het-zelf klus krijgt? Stroop die mouwen maar op en get ready voor een paar handige tips!
Wat betekent duurzaam klussen?
Een wandje verven hier, eigenhandig een opbergkastje in elkaar zetten daar. Als je eenmaal aan de klus gaat, dan word je voor de ene na de andere vraag gezet. Vragen waar je op een milieuvriendelijke manier op kan reageren. Nu hoef je niet te denken dat je er vast een hele kluif aan hebt als je duurzaam aan de klus wil. MIS! Net als in de supermarkt zijn er ook in de bouwmarkt eco-keuzes te maken. Enige is wel dat je eerst moet weten waarin je dan die groene slag kan slaan. Vertellen we je.
5 tips om duurzaam klussen in de vingers te krijgen
Duurzaam klussen, waar moet je aan denken en vooral waar te beginnen? We hebben een – vinden we zelf – praktisch waslijstje voor je, zodat je voortaan bij elke klus die zich voordoet, weet waar en hoe je je ecologische voetdruk tot een minimum kan beperken.
#1: Laat je leiden door keurmerken
Duurzaam klussen dus. In klusland is de gouden regel: “Let op keurmerken.” Toch wel één van de bekendste is duurzaam hout dat je kan herkennen aan het FSC-label. MilieuCentraal zou MilieuCentraal niet zijn als ze weer niet zo’n superhandige keurmerkenwijzer voor de klusscene hebben ontwikkeld. Van het keurmerk ‘Europees ecolabel’ voor verf tot ‘FSC 100% hout.’ Twijfel je of het product dat je in je handen hebt wel zo hoog op de groene ladder scoort, pak dan dit hulpmiddel er bij.
#2: Werk met duurzaam gereedschap
De duurzame doe-het-zelver in je wil als het even kan met duurzaam gereedschap werken, natuurlijk. Alleen om nu je gereedschapskist af te stoffen, te verkopen en te vervangen voor een eco exemplaar is ook alles behalve planet proof. Mocht je bepaalde tools nog niet in huis hebben of is bepaald gereedschap aan vervanging toe (zie ook de bonustip), dan kan je het best online aankloppen bij Eco-logisch. Zij hebben een ruim assortiment aan milieuvriendelijk gereedschap. Kwalitatief hoogwaardig materiaal vaak van bijvoorbeeld FSC-hout waar je jaren op (en mee) kan bouwen. Zagen, schroevendraaiers, borensetjes, they’ve got you covered.
#3: Werk met duurzaam bouwmateriaal
Je weet wat je wil maken alleen dan nog de materiaalkeuze. Vind je duurzaamheid belangrijk dan doe je er slim aan om er even goed voor te zitten. Google of het type materiaal wat je in gedachten hebt wel zo’n groene keuze is. Welke alternatieven zijn er? Streep alle plussen en minnen tegen elkaar af en verzeker jezelf van het meest duurzame bouwmateriaal voor je klus. Het vraagt even wat tijd en energie van je, maar dan weet je wel dat je keuzes maakt die onder de noemer ‘duurza(a)m(er)’ vallen.
Nog kort aandacht voor een paar punten. Als er een type materiaal is waar we bij veel klussen en masse mee werken, dan is het wel hout. Hoewel het een natuurproduct pur sang is, is de productie van houten vloerplanken tot panelen vaak er niet eentje om door een ringetje te halen. In veel bouwmaterialen zitten namelijk vervuilende chemicaliën verstopt? Om nog te zwijgen over het vernielen van hele natuurgebieden. Ga je voor een duurzame klus, dan kies je voor hout met het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Doe dit en je weet 100% zeker dat het hout uit ecologisch en sociaal verantwoord bosbeheer komt.
En heb je voor duurzaam bouwmateriaal gekozen dan is de volgende stap om zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan. Meet hoeveel je van product ‘X’ nodig denkt te hebben. Koop met een klein beetje speling (denk aan snijverlies) de materialen. En nee, het ligt echt niet aan je meetskills dat je aan het einde van de klus nog hout overhoudt. Verspilling? Niet als je kijkt wat je met de restjes kan maken. Van onderzetters tot kleine plantenpotjes (zeg nu zelf, van groen om ons heen kunnen we nooit genoeg krijgen), laat je creatieve ik in je naar boven komen en voorkom onnodig afval.
Nog één laatste ding nu we het over duurzame bouwmaterialen hebben. Het kan gebeuren dat je tijdens je karwei asbest tegenkomt. Want ja, dat gebruikte men tot jaren geleden veel in huizen. Dit chemische goed is niet alleen gevaarlijk voor onze gezondheid, maar ook de natuur wil je er liever niet mee opzadelen. Laat in zo’n geval daarom altijd toxische materialen door pro’s verwijderen. Beter voor iedereen!
Lees ook: DUURZAME MATERIALEN EN EERLIJKE INGREDIËNTEN IN ZUSTAINABOX
#4: Kies voor milieuvriendelijke verf en beits
Het kan goed zijn dat je niet vies bent om op z’n tijd een wand een nieuw likje verf te geven. Even weer een frisse wind door het huis, het zullen de lentekriebels wel zijn. Nu is het ene verfblik (plus inhoud) de andere niet. Veel verfsoorten staan bol van de chemicaliën. Daar bovenop komt dat het vaak van fossiele grondstoffen wordt gemaakt. Grondstoffen die eindig zijn, met veel bombarie en energie worden verkregen en bewerkt, én ook nog eens giftig zijn. Door dit laatste is het verdomd lastig om het door de natuur af te breken, waardoor je kan wachten tot sint-juttemis, maar je / we er niet meer vanaf komen.
Duurzame verf dekt net zo goed als een tierelier, maar is een stuk liever voor onze longen en die van de natuur. Wat betreft de grondstoffen worden er vaak natuurlijke stoffen op basis van plantaardig bindmiddel gebruikt. Verder is de bewerking niet zo chemisch wat maakt dat de watergedragen verf minder giftig is en daarmee zelfs (grotendeels) biologisch afbreekbaar. Mooi verfmerk van Nederlandse bodem dat net als jou om de aardbol geeft, is FairF. En ook Vestigh, ook Hollands, weet hoe je duurzaam de verfklus kan klaren.
#5: Shop eens tweedehands
Over deze laatste duurzaam klussen tip kunnen we kort en krachtig zijn. Hartstikke leuk om zelf met nieuw materiaal iets in elkaar te knutselen, maar ga ook eens bij een tweedehands shop buurten. Wie weet staat daar nog wel zo’n ontzettend charmant bureau of nachtkastje dat je met een paar simpele tweaks zo hebt opgeknapt. Scheelt in de cententas, bespaart gloednieuw materiaal en veel klusuren.
Bonustip duurzaam klussen
Hoe je het ook went of keert er komt een moment dat het einde oefening voor je gereedschap is. Basta. Ook hier kan je de switch naar groen maken. In plaats van het weggooien (pff dat doen we al genoeg), kan je je gereedschap ook een tweedekans geven. Yes, zelfs als je denkt dat er geen land meer met ‘m te bezeilen is en je ‘m voor geen enkele klus er meer bij wil hebben.
Breng het naar één van de 350 verzamelpunten die van zuid tot noord, van oost tot west in ons land te vinden zijn. Het voor-het-oog-afgeschreven gereedschap wordt in werkplaatsen gesorteerd, opgeknapt en verzendklaar gemaakt. Verzendklaar, die moet je even uitleggen. Het geredde gereedschap gaat namelijk linea recta naar ontwikkelingslanden waar vakmensen hun duurzame ding kunnen doen.
Lees ook: VADERDAG CADEAUTIP. 7 PRESENTJES WAAR JE PUNTEN MEE SCOORT.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzaam klussen houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaClub worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Dag van de Zorg cadeaus tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.