Ah, ja duurzamer leven. Aan de start van ’22 heeft het de aandacht van een heleboel mensen, want goede voornemens, eigen leven en die van de aarde boosten en meer van zulks. Ingewikkeld? Mon dieu, laat je niet op het verkeerde been zetten. Door in je dagelijkse leven een paar aanpassingen te doen, kom je al een heel eind. Impact maken zit nimmer alleen in groteske dingen, integendeel. Daarom een blog over het wel en wee rondom duurzamer leven.
Waarom zou je duurzamer leven?
Allang word je niet meer met een scheef gezicht aangekeken als je je pijlen op een duurzamer leven richt. Oubollig? Wollig? Hoog gehalte geitenwollensokken? Nee, nee, nee. Moeder natuur haar boodschap is aangekomen. Kan zo niet langer. We hebben haar in bruikleen, mogen koesteren wat ze te bieden heeft en moeten vooral stoppen met haar nonstop overbelasten, haar kaal plukken en over haar rug om onze zakken vullen. Basta!
Klinkt heftig, maar lieve leute het is één voor twaalf. Positieve punt is dat we dus nog niet te laat zijn om het tij te keren en met meer liefde ons leven op deze bijzondere planeet kunnen voortzetten. Let wel, met de nadruk op ‘nog.’ Stuk langer moet het niet duren, want dan…Goed, tij keren dus.
Het besef is er om duurzamer te leven. Beter zorgen voor de natuurlijke habitat, slimmer met grondstoffen omgaan (bronnen niet uitputten), bewuster zijn in wat je in huis haalt en wat er dagelijks op het bord ligt. Dragen we als collectief stuk voor stuk ons steentje bij, dan heeft dat 1-op-1 impact op de klimaatverandering. Want laten we wel wezen, opwarming van de aarde is voor niemand nie fijn.
Mens en natuur niet. Warmt de aarde een paar graden in een x-aantal jaar op, dan krijgen planten- en dierensoorten en tout wereldbevolking het loodzwaar. Veel flora en fauna sterven uit, oogsten mislukken door de hitte (= minder eten), extreme weersomstandigheden – met alle gevolgen van dien – zijn aan de orde van de dag. Et cetera.
Wat wordt er met duurzamer leven bedoeld?
Duurzamer leven betekent zoveel als bewust zijn in de (vaak) dagelijkse keuzes die je maakt. Van ‘wat eten we vandaag?’ tot welke deodorant gebruik je of bij welke energieleverancier jij je energie afneemt. Met ons consumptiegedrag hebben we de key in handen om de aarde niet verder op te warmen.
Zo kan duurzaam consumeren betekenen dat je tweedehands producten boven nieuw verkiest, dat je let wat er op tafel staat (en waar de inkopen worden gedaan), dat je plastics verbant en natuurlijk materialen kiest, en hoe je van A naar B reist.
Daarbij betekent het dat je slimmer omgaat met het gebruiken van grondstoffen. Dit wil zeggen dat je producten op een goede manier weggooit door bijvoorbeeld te recyclen of weg te geven. In veel producten zitten namelijk grondstoffen die niet onuitputtelijk zijn. Er zit een limiet aan. Door slim om te gaan met producten en ze op een duurzame manier te gebruiken, verklein je je ecologische voetafdruk en help je de wereld te rehabiliteren. Gezonder te maken dus.
5 tips hoe je duurzamer leeft
In de brei aan informatie is het aan jou om te filteren waar jij mee aan de slag wil. Omdat we je graag op weg helpen, hierbij een lijstje met tips hoe heel makkelijk duurzamer de dag door te komen.
1. Duurzamer leven betekent lokaal en biologisch op je bord
Liefde gaat door de maag, zeggen ze. Ding is dat je alleen niet met elke hap even lief voor de aarde bent. Dat zit zo. Voor het vervoer van veel voedsel wordt vaak een grote afstand afgelegd, wat ervoor zorgt dat de CO2-uitstoot giga hoog is. Verder worden voedingsproducten vaak volgespoten met chemische (bestrijdings)middelen, kunstmest of genetisch gemodificeerde organismen en andere synthetische shit. Wanneer je voor biologische voeding kiest, weet je dat de producten die nonsense niet bevatten. Daarbij krijgen boeren er vaak eerlijk voor betaald. En last but zeker not least worden de natuur en je gezondheid niet de dupe van alle onzin.
LEES OOK: DUURZAAM ETEN, 7 TIPS HOE JE IN DE SUPERMARKT GROEN(ER) JE GROENTE EN FRUIT KIEST
Terugkomend op de kilometers die groente en fruit afleggen. Voorkomen is heel eenvoudig. Koop lekker lokaal. Hobbel met de boodschappentas in de hand eens langs bij de boer uit de buurt, de groenteboer of biologische super. Oh ja, ga je voor een duurzame dikke 10, pak dan het liefst de fiets, benenwagen of elektrische wagen. Alle beetjes helpen. Kleine switches, grootse impact.
LEES OOK: 4 TIPS HOE JE VAN LOKAAL ETEN DE NIEUWE STANDAARD MAAKT
En natuurlijk mag hier het met de seizoen mee eten niet onbesproken blijven. Eén van de allermakkelijkste manieren om lange afstanden te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat er bij seizoensgebonden groente en fruit (liefst dus uit NL) een veel kortere periode zit tussen het oogsten en op tafel toveren. Dit betekent dat ze niet alleen veel lekkerder zijn, maar ook gezonder, omdat er nog meer vitamines in zitten.
2. Liefde voor dier, milieu en mens: veganistisch eten
Weet je waar je de meeste impact op je bord mee maakt? Door met vlees te minderen. Waar te beginnen. De vleesindustrie is, van alle kanten, een hele vervuilende rotjoekel. Het vee stoot een enorme hoeveelheid broeikasgassen uit door alle boeren en scheten (om het nog niet over de mest te hebben) die ze de ganze dag laten. Komt bij dat er heel veel land nodig is voor het verbouwen van veevoer. En wat te denken van de tig gevulde badkuipen er voor een onsje rundvlees nodig zijn (1.800 liter, joe). Is 36 keer een warme douche pakken. En hadden we het al over het energiegebruik gehad? U snapt, shocking shit.
Er is licht aan het einde van de tunnel en wel door te minderen met vlees of het zelfs volledig uit je systeem te bannen (hey vegans!) Sla je die tweede weg in, dan laat je alles wat dierlijk is links liggen. Van melk tot eieren, kaas, leer, wol, honing van bijen…100% plantaardig.
Waar het zo’n 10 à 15 jaar geleden was weggelegd voor the ones, de doorbijters, de doorzetters met heel veel discipline, want weinig vegans te verkrijgen, is dat anno nu een compleet ander verhaal. Veganisme is ingeburgerd. En goed ook. Een levensstijl waarmee dierenleed en veel CO2 wordt voorkomen, en wat volgens de witte jassen tevens een positief effect op de gezondheid hebben. What’s not to like zou je zeggen.
In elke vezel vegan worden, kan wat veel van het goede zijn. Snappen we hoor! Step by step. Op je eigen tempo. Weet dat je al een mega klapper maakt als je één of een paar keer per week vega(n) eet. Volgens de Week Zonder Vlees (en Zuivel) bespaar je 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel als je een week op de plantaardige tour gaat. Tel uit de winst!
3. In de ban van plastic verbannen
Kan je niet zijn ontgaan: plastic is ontzettend handig, maar vooral heel vervuilend. Boekwerk is erover te schrijven. Afbreekbaar is het niet en het brokkelt tot mini-stukjes uit elkaar die met het blote oog niet te zien zijn. In ons plasticdossier duiken we de diepte in. Plasticminder je in je dagelijkse routine, dan ben je lekker bezig. Mag ook best eens gezegd worden.
LEES OOK: 16 TIPS HOE JE PLASTICVRIJ(ER) KAN LEVEN
4. Kies voor tweedehands
Door telkens nieuwe producten te kopen, putten we de aarde enorm uit. En het is ook nog eens helemaal niet nodig, want die oude tafel, stoel, tv doet het nog prima! Je kan daar iemand anders blij mee maken door deze op een tweedehands website te verkopen. Zo starten we gezamenlijk een circulaire economie. Maak de buurvrouw blij met jouw ‘oude’ bank en ruil hem in voor haar tv. Maar dat niet alleen, want wat dacht je van al die kleding die gemaakt wordt. Koop ‘nieuw’ bij de kringloopwinkel. Hier vind je heel wat leuke items die zeker passen in jouw kledingkast. Dat is duurzaam, maar ook een stuk goedkoper.
5. Start met recyclen
Recyclen is een makkelijke oplossing om de aarde minder uit te putten. Door jouw afval te scheiden zorg je ervoor dat deze oude materialen gerecycled kunnen worden. Hierdoor hoeven er niet nieuwe materialen gebruikt te worden zoals aardolie. Begin daarom met afval scheiden en maak een aparte bak voor papier, glas en plastic. Dat zijn drie producten die namelijk goed gerecycled kunnen worden. Wil je nog een stapje verder? Lees dan hier alles over recyclen.
Duurzamer leven met de ZustainaBox Starterskit
Duizelt het en zou je graag bij de start naar een duurzamer leven aan de hand worden meegenomen? We’ve got you! Met de duurzame starterskit van ZustainaBox is een duurzamer leven al een aantal stappen dichterbij. Deze starterskit bevat leuke, handige én lekkere duurzame producten om een duurzaam leven te vergemakkelijken. Als jij wilt beginnen met een duurzaam leven én er zeker van wilt zijn dat je de beste natuurlijke producten krijgt, kies dan een starterskit van ZustainaBox en werk mee naar een gezondere wereld!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘Ik wil het niet alleen bij informatie over minder gas en energie verbruiken houden, stuur mij liever af en toe groene tips en acties.’ Okéisgoed! Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie of medewerkers. De keuze is reuze: van Dag van de Zorg cadeaus tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.