Hiha herfstschoonmaak in 3, 2, 1. Met het alsmaar kaler worden van de bomen (en iets met tante Corona), groeit de behoefte om het huis incluis alle kastjes aan kant te maken. Neem de badkamer met al haar prullaria. Sla twee vliegen in één klap door op te ruimen en gelijk de badkamer plastic vrij te maken. Okéisgoed.
Waarom is een plasticvrije badkamer beter voor de wereld?
Nah, wat een feest om aan het einde van de iedereen-wil-wat-van-je dag je terug te trekken in de badkamer. Momentje voor jezelf, hè lekker. Pardon my French, maar het is niet puur en alleen hosanna als je de deur achter je dicht trekt. Integendeel zelfs, want er hangt een donkere donderwolk boven de ruimte. Als er namelijk één plek binnenshuis is waar het niet pluis is, dan is het daar wel, want het staat er bol van de plastic (cosmetica)producten. Plastic dat nergens niet thuishoort.
Het ding is tweeledig: plastic wordt van aardolie gemaakt, een fossiele brandstof die op den duur op is. En op blijft. Daarbij is het winnen ervan een vervuilende klus. Deel twee van de plastic misère is dat plastic plastic afval produceert. Vaak wordt het één keer gebruikt en belandt het in de kliko. Tsja, zonde van de grondstoffen en net zo zonde voor de wereld. Plastic afval stapelt zich namelijk in al haar vormen en gedaantes (van micro- tot nanoplastic) op.
Om je een beeld te geven: jaarlijks wordt er 311 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan de meerderheid na één keer wordt afgedankt. Naar verwachting belandt daarvan 95% in verbrandingsovens, op straat of in de zilte zeewereld. Slechts 5% wordt gerecycled. U snapt, minderen met plastic krijgt de voorkeur. Of nog beter, de badkamer plastic vrij maken!
LEES OOK: VERBOD OP WEGWERPPLASTIC, DIT ZIJN DE PLASTICS DIE WE NIET GAAN TERUGZIEN
Badkamer plastic vrij: beter voor moeder aarde
Waar de keuken vaak als plek 1 wordt gezien om te minderen met plastic, mogen we de badkamer niet onderschatten. Gut wat is daar ook veel plastic grut. Zichtbaar en onzichtbaar. Huh? Zichtbaar, want plasticverpakkingen, shampooflessen, zeeppompjes en tandenborstels. Onzichtbaar in de vorm van micro- en nanoplastics dat werkelijk in heel veel cosmeticaproducten verstopt zit. Noem scrubs, tandpasta, shampoo, conditioner, scheerschuim, reinigingsgel…heel veel.
En die minuscule stukjes plastic, die fabrikanten erin stoppen om de prestaties van producten te verbeteren, verdwijnen door het doucheputje of putje van de wastafel. Ze ontglippen de dans in zuiveringsinstallaties, waardoor ze via het riool hups hun route naar de natuur vinden. Drama. Want plastic is niet goed te recyclen, laat staan dat de natuur het kan afbreken. Opeten kunnen ze het wel, iets wat dan ook aan de lopende band gebeurt. Het vergiftigt het dierenrijk en zo dringt het ongemerkt onze voedselketen binnen (vis eet plastic, mensen eten vis + plastic). Geen gekke gedachte of overbodige luxe dus om de badkamer plastic vrij te maken.
LEES OOK – PLASTICDOSSIER: WAAROM MINDER PLASTIC AFVAL DE NORM MAG WORDEN?
Badkamer plastic vrij: beter voor le body
De badkamer plastic vrij maken, is een small act, big step voor het milieu. Maar joehoe, laten we onszelf ook niet vergeten. Wekelijks eet je namelijk een creditcard aan plastic op. O ja, en een kledinghanger op maandbasis. Valt dat even zwaar op de maag hé. Laten we wel weten, die plastics krijgen we niet alleen door onze dagelijkse trips naar de badkamer binnen. Maar zeker een deel door je tanden te poetsen of in te smeren met reinigers, crèmes en scrubs waar microplastics (en soms ook nano’s) inzitten.
Hoe kleiner de plasticdeeltjes, hoe groter de kans is dat het via de huid ons lichaam binnendringt. Wat de precieze gevolgen daarvan zijn, is anno nu nog onderwerp van onderzoek. Maar mogelijk zou het schade aan hersenen, zenuwstelsel, hormoonhuishouding en het immuunsysteem kunnen aanrichten. Better safe than sorry, toch?
Stap voor stap naar een groenere badkamer
Weet je wat het is, wij zullen de laatste zijn die willen dat je in moet leveren op comfort, op hygiëne of elk ander iets. Jammer wel dat dat wel het imago is als je de badkamer plastic vrij wil maken. Nonsense. Er zijn namelijk zat natuurlijke, eco-ok producten. Team Zustaina zit bovenop de ontwikkelingen binnen de cosmeticabranche. Alles wat aan onze drie P’s voldoet – plasticvrij, planeetvriendelijk en puur – etaleren we met liefde in de ZustainaStore. Kleine selectie: onze BadkamerBox, zero waste tandpasta, plastic vrije tandpasta en bamboe wattenstaafjes.
Ondanks dat we niet het type ‘voor eigen parochie preken’ zijn, doen we het toch. Want koop je merken uit onze shop, dan weet je zeker dat je (1) minder plastic afval, (2) minder schadelijke stoffen en (3) meer liefde voor je lichaam en de aarde in huis haalt. Zie je, dat verduurzamen in de badkamer hoeft niet gepaard te gaan met het inboeten aan comfort. Zolang je maar de juiste mengelmoes aan producten in huis haalt, dan maak je vaak zelfs een upgrade.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over de badkamer plastic vrij maken houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van KerstBoxen tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.