Wat we in onze snoet stoppen en erop smeren, hoe de energierekening zo laag mogelijk te houden en hoe onze plastic waste te minimaliseren, (de interesse voor) vergroenen binnens- en buitenshuis krijgt gretig aftrek. En die olievlek breidt zich verder en verder uit. Inmiddels is duurzaamheid op de werkvloer en op school ook talk of the town. Nu het moment van back to school, back to work op de stoep staat, rijst de vraag hoe je dat duurzaam doet. Wat kun je als medewerker, werkgever, freelancer of scholier doen? Hippe, duurzame kantoorartikelen, back to school spullen en een groene onboarding voor nieuwe medewekers bijvoorbeeld. Je leest het in dit artikel.
Back to school, back to work checklist
Binnenkort weer back to school de boeken in of meedoen aan de ratrace op kantoor? Dan kan het goed zijn dat je het roer wilt omgooien. Wie weet waren de things-to-do lijstjes week in week uit veels te lang en wil je het anders aanpakken. Of ben je er klaar mee om tot ‘s avonds laat te blokken of typen. Wat we in de wandelgangen opvangen, is dat een groeiend aantal mensen, jong en oud, ook ‘iets met duurzaamheid’ wil doen. Alleen als je dat doet, dan moet je wel eerst weten waar je aan kunt denken. Daarom 10x duurzame kantoorartikelen en schoolspullen als je voor back to school slash work the green way gaat.
#1: Zuivere koffie
Of je nu back to work of back to school gaat, je komt het tegen. De plakfactor, het koffiezetapparaat heeft het hoor. Druk op de knop, drinken en roddelen als Donna uit de advocatenserie Suits. Juist na een vakantieperiode zijn we er helemaal toe. Back to work en school betekent bijpraten maar! Richting september druppelt het kantoor steeds voller en ook op de eerste schooldag zitten de klassen vol: we zijn er allemaal weer.
Maar als we één ding voor altijd de wereld uit willen helpen, dan zijn het wel de wegwerpbekertjes en lepeltjes voor koffie en thee. Zeg dat je er een paar minuten plezier mee beleeft, waarna het in de prullenbak belandt. Single-use (plastic) spullen, we zijn er klaar mee. En het milieu met ons.
Om giga-gigantische afvalbergen te voorkomen en jezelf toch te voorzien in de caffeïne needs, zijn duurzame koffiebekers je-van-het. Drinken, afwassen en weer door voor de volgende dag. Gevalletje kleine switch, grootse impact dit. Doe één keer een uitgave en je kan jaren vooruit. Bovendien kan je met je eigen vaatwasbestendige koffiebeker (van glas, want recyclebaar zonder in kwaliteit in te boeten) op het station en bij koffietentjes vaak korting krijgen op je bak slobbber. Neem zo’n mooie beker mee wanneer je back to school of back to work gaat en je hebt gegarandeerd iets om te showen en vertellen bij de koffiezetapparaat-talks.
Deels groeit de afvalberg door de wegwerpbekers, deels door alle cups en verpakkingen. Als je hier ver van weg wilt blijven, drink dan duurzame koffie (of thee voor team theeleut). Maak als werkgever die switch. Dát is nog eens duurzaam back to work met z’n allen!
En dan nog iets anders. Let’s talk about koffiedik. Dit kan je namelijk heel goed gebruiken als mest voor je moestuin (moet je er wel één hebben, maar goed je kan het maar beter weten). Optie twee is om het koffiedik op te vangen en aan circulaire afvalverwerkers over te dragen. Zij zien goud in koffieprut en maken er back to school spullen zoals koffiebekers tot notitieboekjes van. Zometeen meer over deze duurzame kantoorartikelen.
#2: Herbruikbare lunchbox
Kan je er ook altijd zo naar uitkijken, die lunch? Vermijd de rij in de kantine en ga voorbereid op pad met je lunchbox. Zo voorkom je dat je met allerlei plastic afval komt te zitten. Denk maar eens aan een verpakt broodje of die snack die door een plastic verpakking is omhuld. En daarnaast is het zo dat wanneer je thuis je lunch voorbereidt, je sneller een gezondere hap in elkaar flanst. Meer groenten, meer fruit, dus beter voor je gezondheid. Ook moeder aarde zal je dankbaar zijn als je met dit duurzame item back to school of work gaat.
Onze lievelings lunchboxen? Als we even zo vrij mogen zijn, noemen we natuurlijk onze roestvrijstalen lunchbox. Neem je je eigen bammetjes of kliekje van de vorige avond mee, dan kan je makkelijker nee tegen alle on-the-road-plastics zeggen. Om van te jubelen! Hij doet trouwens ook prima dienst als koektrommel. Van alle markten thuis. Een ander exemplaar waar ons oog onlangs op is gevallen, is de wasbare sandwich slash baguette bag van ZuperZozial. Ook een goede back to school keuze als je nog geen broodtrommel hebt. Kan je in één klap heel veel plastic voorkomen (want geen boterhamzakjes) en je ecologische footprint downgraden. What’s not to like.
LEES OOK – IN THE SPOTLIGHTS: RECEPTEN VOOR IN DE LUNCHBOX VAN ZUSTAINABOX
#3: Duurzame notitieboekjes
Typen met 180 km/u over het toetsenbord is fijn, maar de schrijfkunsten op peil houden, blijft op z’n tijd ook fijn. Notitieboekjes zijn heerlijk om notities te maken, een lijstje met to do’s uit te schrijven (en vooral af te vinken) en om losse flarden kwijt te kunnen. Het ene stuk papier is de andere niet.
Het liefst gaan wij met pen of potlood los op gerecycled papier waar geen nieuwe bomen voor gekapt hoeven te worden. Daarom is Zustaina’s HQ gevuld met duurzame notitieboekjes van Green Side en Coffee Based. De eerste wordt van geprint papier (waar het fout mee is gegaan) gemaakt, de tweede wordt gemaakt van koffieprut. Noem het koffiedik kijken of niet, maar deze sustainable schrijfblokken komen altijd van pas. Een essential als je duurzaam back to school of back to work wilt.
SHOP HIER DE GROENE OFFICE BOX
#4: Schrijf erop los met (bloei)potloden
Back to school slash back to the office betekent terug achter het toetsenbord. De vingers weer terug in topconditie brengen. Maar zoals net al gezegd, wisselen we het maar al te graag af met oldskool de pen of het potlood tussen de vingers vastklemmen. Voel je het aankomen? Bij een duurzaam notitieboekje hoort sorry-free schrijfgerei.
Kort wat achtergrondinformatie over de pen en het potlood. Once upon a time…Wist je dat je met een plastic balpen slechts twee tot drie kilometer kan schrijven en met een potlood je al snel aan de 56 km zit? Groen erop los schrijven, betekent dus kiezen voor het gouwe ouwe potlood.
Onze favoriet is en blijft het bloeipotlood van BLOOM your message. Een potlood gemaakt van verantwoord cederhout, klei en grafiet, waarmee je voor maan-den checks in the boxes zet zonder aan het eind van de schrijfrit ook maar iets van afval over te houden. In het (afgekloven) stompje zitten namelijk zaadjes. Plant het in de tuin of in een bloempot en voor je het weet verschijnen er florissante koppies van madeliefjes of zonnebloemen. Zo kom je vrolijk thuis na die eerste back to school of back to work-week. Bloeiende blijmakers!
#5: Hydrateren en ondertussen het tij keren
Welkom bij een lesje biologie (letterlijk back to school). Het merendeel van ons lichaam bestaat uit water. Gekke gedachte wel hè? Heel belangrijk dus om het level op peil te houden. Dit doe je door dagelijks zo’n 2 liter water te drinken (afhankelijk van je persoonlijke behoeftes).
Nu kan je daar in de kantine of supermarkt een single-use plastic waterflesje voor kopen. Maar wat je voor je eigen gezondheid en een betere wereld beter kun doen is drinken uit de glazen waterfles van Retap, de BE O Bottle drinkfles van suikerriet of de stalen variant van Retulp. Veilig hervullen waar en wanneer je wil, een stijlvolle aanvulling op je back to school spullen én staat mooi op je bureau. Hoe verleidelijk wil je een duurzame keuze hebben.
#6: Je kan m’n rug op
Back to school, back to work betekent: het sjouwen begint weer. En dus is een (rug)tas geen overbodige luxe. Nu hoeven we niet te vertellen dat er een batterij aan merken is die de klimaatverandering niet zo nauw nemen. Tassen die gemaakt zijn van natuurbelastende materialen, die niet onder eerlijke, gezonde werkomstandigheden zijn gemaakt…afijn, er is in die wereld veel stront aan de knikker.
Aan de ene kant kan je voor een te-goedkoop-om-waar-te-zijn tas kiezen. Je kunt ook – als je echt een nieuwe nodig hebt, dat wel – een duurzaam tassenmerk over je schouders gooien. Van school- tot kantoortassen, you name it en de merken met een groot groen hart hebben het.
Fjallräven is er een uit die categorie. Klinkt Scandinavisch, is Scandinavisch en bovenal fantastisch. Praktisch, prachtig en ondertussen planeetvriendelijk. Vooral de Kånken rugzak is hier topfavoriet, omdat het van gerecycled polyester (van elf PET-flessen) is gemaakt. Het kekke kleurtje heeft het aan de SpinDye-techniek te danken, waarmee zo min mogelijk water, energie en nul chemicaliën worden gebruikt. En ideaal: we hebben de tas al gespot bij back to school én back to work gangers. Een echte alleskunner, daar kun je mee aankomen!
Lees hier aan welke milieuvriendelijke tassenmerken je verder kan denken.
#7: In je eigen zone
En dan is de tijd weer daar om te concentreren in plaats van lekker te lantefanteren. Een koptelefoon is dan geen overbodige luxe. Daarmee sluit je jezelf van de buitenwereld af en geef je indirect het signaal af dat je even niet gestoord wil worden. Heerlijk om vrolijk op kantoor te arriveren of om na die back to school dag weer even op te laden.
Laatst ontdekten we online deze biologisch afbreekbare koptelefoon. Een green goodie die sinds eind 2020 op de markt is, en van oordoppen tot kleinste schroef duurzaam is. De milieuvriendelijke koptelefoon van House of Marley klinkt trouwens ook als muziek in de oren.
#8: Spetter, spatter, spater, lekker in het water
Of het echt lekker is, daar verschillen de meningen over. We hinten op de regen. Voor je het weet maakt de zomerse zon, plaats voor herfstige hoosbuien. Precies als je de deur uit moet. Droog overkomen is de wens. Nou, het leuke is dat er steeds meer merken zijn die zich richten op de ontwikkeling van duurzame regenjassen. Een groene moet-je-hebbeding die je maar beter in huis kan hebben voor het geval dat de cats and dogs uit de hemel vallen. Past perfect bij duurzame back to school outfits.
LEES: 16 DUURZAME REGENJASSEN OM ELKE HEVIGE HOOSBUI MEE TE TROTSEREN
#9: Wassen, wassen, wassen
Naast voorgaande duurzame (kantoor)artikelen vonden we een back to school slash work checklist zonder algemene tips geen volledige. Vandaar dat we de ‘handen wassen, handen wassen, handen wassen’-tip een plek moésten geven. Laat dit ritueel (ja, zelfs 2,5 jaar nadat tante Corona haar intrede deed) tig keer per dag terugkomen, bijvoorbeeld het eerste wat je doet zodra je thuis bent. Mocht je nog op zoek zijn naar een 100% natuurlijke zeep die je huid dankzij pure plant power verzorgt en volledig vrij maakt van bacteriën, dan zit je goed met zeep van Primal Essence en Kusala Gifts. Ook ideaal als mooie groene upgrade in de toiletten op kantoor, als je werknemers weer back to work komen. It’s all in the details.
#10: TIP – Back to work, back to school pakket
Weinig zin om uren kwijt te zijn aan het vinden van de meest duurzame producten, maar wil je liever wel dat ze je vanaf nu op kantoor of school vergezellen en je back to school outfits compleet maken? We’ve got you covered met onze Back to School Box en andere Terug naar Kantoor Pakketten. Boxen die bolstaan van de fraaie duurzame kantoorartikelen die collegiaal zijn voor mens, makers en milieu.
Back to work op een nieuwe plek: een groene onboarding van nieuwe medewerkers
Zo richting het einde van de zomer(vakantie) gaat niet iedereen terug naar zijn of haar vertrouwde plekje. Een nieuwe job roept! Natuurlijk wil je die nieuwe medewerkers een warm welkom geven. Zo eentje die een vliegende start geeft. Heb je het onboarding programma al uit de kast getoverd? Van kennismakingsgesprekjes tot een pakket met branded goodies of een mentor voor de inwerkperiode: het kan allemaal. Als je bezig bent met duurzaamheid, dan is de onboarding van nieuwe medewerkers een perfect item om onder de loep te nemen.
Ontdekt die nieuwe collega binnen no-time wat jullie groene visie is en hoe hier handen en voeten aan gegeven wordt? Of komt het duurzaamheidsvraagstuk nergens in het hele onboarding programma terug? Dat is nog wel een verschilletje. We helpen je op weg met twee groene onboarding tips.
#1 Ga voor duurzame onboarding pakketten
Om nieuwe medewerkers direct thuis te laten voelen, wordt er nogal eens een box met branded items cadeau gedaan. Nee, niet die essentiële werklaptop die gebruikt gaat worden. We hebben het over pennen, notitieblokjes, waterflessen en ga zo maar door. Allemaal bedrukt met bedrijfslogo. Lang niet gek. Maar er gaat vaak een berg aan plastic achter schuil. En hoeveel worden de producten gebruikt?
Geef je een onboarding pakket, kijk dan eens kritisch naar de items die erin zitten. Wist je dat er genoeg groene alternatieven met duurzame kantoorartikelen zijn? Neem een kijkje bij onze Terug Naar Kantoorpakketten, of stel er zelf één samen. En ja, dat er zijn ook duurzame relatiegeschenken mét bedrijfslogo. Hoef je dat stukje branding tijdens de onboarding van nieuwe medewerkers niet de deur uit te doen, maar geef je wel verantwoord. Plasticvrij, puur en plantaardig.
#2 Geef groene inspiratie
Werknemers zijn de ambassadeurs van jouw bedrijf. Belangrijk dat zij zich goed voelen. En dat draait niet alleen om salaris. Ook werk/prive-balans, maatschappelijke impact en flexibiliteit zijn belangrijke aspecten. Je doet er dus goed aan om mederwerkers te voorzien van een portie duurzame inspiratie. Onze tip? Maak het onderdeel van jouw onboarding programma voor nieuwe medewerkers! Zo laat je meteen zien hoe je erin staat en betrek je collega’s hier vanaf het begin bij. Let’s go!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over back to school houden, stuur mij meer groene info?’ Okéisgoed! Member van ZustainaClub worden doe je hier. Als member krijg je elke maand gratis tips, toegang tot een E-book en online cursussen. Én met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Gebruik de code ZUSTAINACLUB22 en ontvang direct een Gratis Starterskit!
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van borrelBoxen en eco-relatiegeschenken.