Nog even een keer voor the people in the back: de decembermaand komt er vanzelf weer aan. En dat vínden we leuk! Ook op kantoor. De kerstboom staat, de plannen zijn gesmeden, de kerstman wordt een handje geholpen en de boodschappen zijn binnen.
We kopen ons deze dure decembermaand snel behoorlijk suf. Juist de meest magische maand van het jaar is voor duurzame do-gooders zoals jij extra uitdagend. Uitdagend, maar niet onmogelijk getuige deze waslijst aan tips voor duurzame feestdagen. We zijn er op tijd bij, zodat je dit jaar van begin tot eind een groene decembermaand kunt beleven. Klaar voor groene switches?
Hoe duurzaam is Kerst?
Festive season is in full swing. Ben jij team ‘kan niet wachten, sta te popelen’ of ‘blij als het voorbij is?’ Op de redactie jubelen we van deze feestelijke tijd. Als het even kan wel lekker groen, per favore. En daar, daar ontbreekt het vaak aan. Niet zo vreemd, want je moet ook maar net weten waar je op kan letten om duurzame feestdagen te houden. Daarom bij deze een bijklets.
Wat het met de decembermaand is, is dat ze een beste impact op het milieu heeft. Zit in van alles. Van stapels heb-je-het-echt-zo-nodig cadeaus onder de (met plastic) versierde kerstboom of in de jute zak tot het (h)eerlijke kerstdiner. Weet dat we hier niet sikkeneurig willen zijn. Integendeel! We willen je juist een handje helpen – nu je al zo lekker duurzaam bezig bent – om ook de feestdagen een groene touch-up te geven. Want waar duurzaamheid en Kerst op het eerste gezicht twee uitersten van elkaar lijken te zijn, blijken ze makkelijker te mixen dan je zou denken.
BEKIJK ONS AANBOD VOOR EEN DUURZAAM KERSTPAKKET
6 tips voor duurzame feestdagen
Waar je in je dagelijkse leven al met kleine swipes grootse impact kan maken, geldt dat ook voor the most wonderful time of the year. Kerst duurzaam vieren, blijkt makkelijker dan je zou denken.
#1: Adopteer een kerstboom
Jawel hoor, zodra de Sint het land weer uit is – of gewoon al lekker voor die tijd – halen we massaal een knusse o denneboom, o denneboom in huis. Heel gezellig! Zonder je kerstvoorpret te willen bederven hoor, alleen elk jaar een nieuwe kerstboom kopen past niet echt bij duurzame feestdagen. Jaarlijks gaan er maar liefst 2,5 miljoen wegwerpbomen over de toonbank, waarvan de meerderheid na de feestdagen wordt afgedankt en in de verbrandingsoven (hey massa’s CO2-uitstoot) belandt.
Ben je net zo lekker bezig en wil je de komende Kersten (één Kerst, twee Kersten) groen aanvliegen en duurzame feestdagen houden? Werp dan jaarlijks een blik op: kerstboom adopteren of huren. Eén die biologisch gekweekt is en waar geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of hormonen aan te pas komen. Winst voor de natuur. Als je hem na de feestmaand weer terugbrengt naar de kweker, gaat hij er het hele jaar goed voor zorgen en kan je Kerst 2023, 2024 en 2025 weer op je eco-boom bouwen. Of wat je ook kunt doen om duurzame feestdagen te houden, is een kerstboom met kluit kopen en deze in de achtertuin planten. Beetje liefde en je kunt hem jaarlijks ver voor de feestdagen weer in huis onthalen.
En hoe zit het met een niet-van-echt-te-onderscheiden kunstboom? Zo’n knoepert die jaren meegaat. Tot zover het groene nieuws. Zoom je in op de productie en het transport, dan is er weinig groens te bekennen. Wil niet zeggen dat de kunstkerstboom per se milieuonvriendelijker is dan een echte kerstboom. Het zit hem er vooral in dat je ze meerdere jaren laat meegaan en je er een bij jou in de buurt koopt. Een autorit van tig kilometers blijkt namelijk meer impact op het milieu te hebben, dan het verschil tussen type kerstbomen.
LEES OOK: DE KERSTBOOM VAN MANON
#2: Lichtje schijnen op: Hoeveel energie gebruikt kerstverlichting?
Oké, de kerstboom staat. Door met de kerstversiering. Ondanks dat de onschuld van de kerstballen, verlichting en kerstige slierten afspat, zijn het vaak geen schatjes. Niet zo’n match met duurzame feestdagen. Neem de twinkelende lampjes: energieslurpers zijn het. Anno nu kun je best makkelijk de switch maken naar energiezuinige LED-lampjes. Scheelt je op je energierekening, omdat het veel lager in verbruik is en het aantal branduren veel hoger ligt. Wil je er nog een eco-schepje bovenop doen? Er zijn zelfs kerstlichtjes op zonne-energie verkrijgbaar. Tot slot: niet thuis? Zet de lichtjes uit.
LEES OOK: 3 TIPS VOOR EEN DUURZAAM OUD EN NIEUW
Door met de overige kerstversiering. Net als bij de kerstboom draait het bij het optuigen van de denneboom er ook om dat je er zo veel mogelijk jaren plezier van hebt. Denk bijvoorbeeld aan duurzame kerstversiering gemaakt van natuurlijke materialen, zoals FSC-hout, (gerecycled) papier geverfd met natuurlijke verf of tweedehands items die je bij de kringloop haalt. SISSEL EDELBO heeft veel leuks.
Meer van het doe-het-zelven om duurzame feestdagen op te tuigen? Dan kan je ook zelf veel leuks eetbare kerstdecoratie maken (leuke tips ook nu we veel binnenshuis zijn). Van gedroogde citrusstukken tot zuurstokken, kerstkransjes en gingerbread cookies. Van deze laatste hebben we een verrukkelijk recept voor je gevonden. Scroll tot onderaan de pagina om het lekkers er vanaf te kijken.
En zeg je december, dan horen er natuurlijk ook knusse kaarsen bij. De sfeermakers. Laat de giftige paraffine buiten de deur en haal puur natuur in je huis. Onze favo? De no waste kokoskaars van We Love The Planet.
LEES OOK: VEGAN SNACK RECEPTEN, 6X DIY LEKKERS VOOR IEDER MOMENT
#3: Aan tafel! Vega(n) tafelen
Kerst is urenlang tafelen. Is gezellig bijpraten met tout familie. Is, een paar pondjes extra op de heupen. Bij duurzame feestdagen hoort een vega(n) kerstdiner. Iets wat met het jaar makkelijker en lekkerder wordt. Het wereldwijde web barst van de feestrecepten waar jij en de natuur blij van worden. Een smaakvol bord vol kleur en vitamines. Dit is waar je voor duurzame feestdagen op kunt letten:
- Stukje vleesch
De schappen liggen vol met vleesvervangers. Met plantaardige look-a-likes. Een perfecte oplossing als je een vega(n) kerstdiner op tafel wil toveren waar zelfs de rasechte Bourgondiërs van gaan watertanden. - Seizoensgebonden groenten
Laat je smaakpapillen vallen voor biologische seizoensproducten van lokale komaf. Dit scheelt veel transport en daarmee CO2-uitstoot. Raadpleeg de groente- en fruitkalender om te bepalen voor welke klimaatvriendelijke veggies je deze duurzame kerstdagen het best kan gaan. - Less is more
Eerlijk, hoeveel eten blijft er vaak wel niet over na het kerstdiner of oudjaarsavond? Precies, veel! Probeer dit jaar eens bewust(er) op te letten op wat je in je winkelkar stopt. Wil je echt dat het een groot vreetfestijn is en dat je gasten rollend naar huis gaan of is lekker gevuld de deur uitgaan misschien wel net zo lekker? En houd je toch iets over? Maak er binnenkort – of op Derde Kerstdag – dan een smaakvolle ratatouille van.
LEES OOK: VOEDSELVERSPILLING TEGENGAAN? 10 TIPS HOE JE HET VERBRASSEN EEN HALT KAN TOEROEPEN
Het kerstdiner is check. Nu de tafel. Wil je hem feestelijk aankleden? Kies voor een tafelkleed waar je meerdere jaren mee wil doen (blijf liever weg van de plastic exemplaren) en gebruik ‘normaal’ servies. Vaak zie je op de kersttafel wegwerpservies pronken onder het mom van ‘gemak dient de mens tijdens het gourmetten of kaasfonduen.’ Ideaal voor de vaat (of juist het gebrek eraan), maar een grote vervuiler. Ga je voor duurzame feestdagen, ga dan beter maar voor veel afwas. En zeg nu zelf, dat is best gezellig napraten.
LEES OOK: VEGAN CHOCOLADE: WAAROM HET BETER IS VOOR JOU EN HET MILIEU
#4: Cadeaus voor duurzame feestdagen
Cadeaus en de decembermaand: onlosmakelijk. Hoe leuk om op 5 december of tijdens de kerstdagen een cadeautje (of twee, drie) uit te mogen pakken? Alleen dan, dan kom je erachter dat het vaak prullaria is (ha boekenbon, boxershort of parfum) of iets is wat nu niet per se broodnodig was. Laat staan hoe het met de presentjes voor de uks zit. Voor je het weet, is de speelhoek met nóg meer speelgoed gevuld. En dat nieuwe speelgoed krijgt voorrang op het ‘oude.’ Daar wordt niet meer naar omgekeken.
Wil je het over een groene boeg gooien? Zoek het dan in de hoek van vintage, tweedehands spullen of ervaringen. Het is ook heerlijk om met elkaar erop uit te trekken. Om de hort op te gaan en een frisse neus te halen. Zij het naar het bos, het museum of de kinderboerderij. En mocht je toch liever het in fysieke producten zoeken, kies dan voor duurzame feestdagen cadeaus zonder plastic en chemische bullsh*t. We kennen nog wel een online webshop waar je veel green goodies kan scoren 😉
LEES OOK: 10 DUURZAME KERSTCADEAUS VOOR DE ECO WARRIORS
LEES OOK: 5 DUURZAME SCHOENCADEAUS ZONDER TROEP (OOK TÓP VOOR KERST)
Ook in het rijtje van cadeaus in de decembermaand: kerstpakketten. Talloze bedrijven voorzien hun werknemers er ieder jaar van. Van traditioneel kerstpakket met lang houdbaar voedsel, tot een bioscoopbon of een wijnproeverij. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ook hier kun je kleine groene switches maken, die gezamenlijk grootste impact hebben. Ga eens voor een duurzaam kerstpakket – als je wilt zelfs met logo – of een groene (digitale) teamborrel met vegan snacks en groene inspiratie. Zo vier je verantwoorde, duurzame feestdagen.
LEES OOK: ZET JE MEDEWERKERS IN HET ZONNETJE TIJDENS DE FEESTDAGEN MET DEZE 4 MANIEREN
#5: Groene strik erom
En tot slot, het inpakpapier. Precies, dat papier dat zonder al te veel aandacht van de (duurzame) kerstcadeaus wordt afgescheurd en vervolgens linea recta in de prullenbak belandt. Dat is zonde! Ondanks dat het een mooi feestelijk tintje aan een presentje geeft, is het een no go voor het milieu. Daarom: recycle het cadeaupapier dat je hebt gekregen om duurzame feestdagen te vieren. Of pak het eens in in iets anders dan een oldskool papier. Wat te denken van een oude schoenendoos die je een tweede leven geeft? Of oude kranten, folders, restjes behang, kaftpapier, papieren tasjes, overgebleven jute van Sinterklaas, dozen van online aankopen of het inwikkelen in een doek (volgens Japanse traditie: Furoshiki).
Ziet u, je kunt creatief lekker losgaan voor duurzame feestdagen. En wil je je creatie een kerstige, groene touch geven? Ga aan het creabea’en met bijvoorbeeld kastanjes, dennenappels of gedroogde citrusvruchten.
#6: Outfits om in te stralen
En dan is er natuurlijk nog de kleding die je draagt. Verschijn je het liefst vol glitter en glamour aan het kerstdiner en op new years eve? Of houden jullie de foute kersttruien traditie hoog? Wat je smaak ook is, in de decembermaand wordt er heel wat afgeshopt. Van grootse marketingcampagnes vol met kleding voor de feestdagen tot gala’s of kerstborrels: wat worden we gestimuleerd om die ene mooie jurk of dat classy pak te kopen. Je voelt ‘m vast al aankomen: niet per se sustainable. Elk jaar een nieuwe outfit die je één keer draagt, dat moet anders kunnen.
Duurzame feestdagen outfits scoor je op tal van manieren. How about dat ene jurkje lenen van een vriendin of zus? Of een tweedehands nette broek kopen die iemand die-ene-kerstdag-en-verder-niet heeft gedragen? Wil je wel graag wat nieuws kopen, ook dan zijn er genoeg groene opties. Zoek een groen kledingmerk uit en koop een item dat je vaker dan één keer zult gaan dragen en draag je steentje bij aan duurzame feestdagen.
LEES OOK: DUURZAME KERSTOUTFIT GEZOCHT? MET DEZE 9 MERKEN IS DE KERSTGEDACHTE COMPLEET
Kerstgedachte: Kerst is voor iedereen
Nog even dit. Voor lang niet alle gezinnen in ons land is het normaal om Kerst te vieren, laat staan duurzame feestdagen. Enorm veel huishoudens zitten in financieel zwaar weer en kunnen Santa Claus niet langs laten komen voor kleine, duurzame kerst- of sinterklaascadeaus. Ontzettend mooi is het om te lezen dat er steeds meer gemeenten een initiatief voor deze mensen opzetten. Ga eens na of ze ook bij jou in de buurt iets hebben bedacht. Zo kan je thuis de boel wat ontspullen en kan je de uks en hun paps en mams een prachtige verrassing geven.
LEES OOK: IETS GOEDS DOEN MET KERST: 7X KLEINE GEBAREN MET EEN GOUDEN RANDJE
Recept voor gingerbread cookies
In het buitenland zijn ze razendpopulair en ook in ons land zie je ze steeds vaker in de (supermarkt)schappen liggen: gingerbread koekjes. Iets wat hartstikke leuk is om met de kids te maken én wat een originele manier is om je kerstboom te versieren. Of de vegan snacks tijdens de Kerst ook nog in de boom hangen, dat vragen we ons af, maar het idee is heerlijk creatief. En omdat ze vegan zijn, passen ze perfect bij duurzame feestdagen. Onze favoriet is het recept van ChristmaHolic, waarmee je maar liefst 30 middelgrote cookies kunt bakken. Gezond zijn ze niet, wel verdomd lekker. Bakkers klaar? Bakken maar!
Ingrediënten
- 150 gr. kokosolie (hard)
- 100 gr. rietsuiker
- 4 el kokosbloesemsuiker (optioneel)
- 1 banaan
- 1/2 el vanille (of extract)
- 130 gr. kokos bloem
- 130 gr. (gluten-vrij) bloem
- 1 1/2 el geraspte gember
- 1/5 el kaneel
- 1/2 el arrow root
- 1 1/5 bakpoeder
- snuf zout
- 1/2 cup plantaardige melk (zoals haver, soya of amandel etc.)
- koekjesvorm gingerbreadpoppetje
Voor het glazuur
- 100 gr. poedersuiker
- 1 el. plantaardige melk
Bereiding
Let’s go! Begin met het mixen van de kokosolie, de riet- en kokosbloesemsuiker en de gember – met een blender of staafmixer – tot een glad mengsel. Gelukt? Dan mogen alle droge ingrediënten in een kom en meng het geheel. Voeg de droge ingrediënten langzaam door een zeef toe aan het kokosoliemengsel. Mengen maar. Daarna doe je de banaan en de melk – rustig bij de mix schenken – erbij en mag het voor 10 minuten in de koelkast.
Ondertussen mag de oven op 180°C worden voorverwarmd. Zorg dat je aanrechtblad spik en span is (ha SophieGreen) en strooi wat bloem over het aanrecht en je deegroller. Haal het deeg uit de koelkast, rol het deeg uit tot zo’n 0,5 cm dik en steek de gingerbread koekjes uit met de vorm. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Ook deze mag je voor 10 minuten – yes dat wordt even ruimbaan maken – terug de koelkast in.
Past het niet en is het buiten koud genoeg? Laat het deeg dan gerust even buiten afkoelen. En tot slot mag je ze voor 10 minuten de oven in doen. Houd ze goed in de gaten.
Hebben je vegan gingerbread cookies een mooie (licht)bruine kleur? Dan mogen ze eruit, laat je ze afkoelen en kunnen ze daarna als je wilt gedecoreerd worden. Hiervoor mix je 100 gram poedersuiker met 1 eetlepel plantaardige melk. Gebruik een glazuurspuit of knip een klein puntje uit een spuitzak om de glazuur aan te brengen. Zo steel je de show én vier je duurzame feestdagen. Happy Holidays!
LEES OOK: DUURZAAM FEEST VIEREN, PARTY’EN EN ZONDER VERVUILENDE ONGEIN
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over een duurzame feestdagen houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €18,50 per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de Sweet Dreams Box (L / XL) tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.