Once upon a time…Boeken over duurzaam tuinieren waar je groene vingers (yes we can) van gaan kriebelen. We hebben ze voor je hoor! Allerhande non-fictie, ondergetekende is ervoor te porren. Jij je al eens in de diepgroene materie verdiept? Wellis of nietes, op welk niveau je ook instapt, elk stuk leesvoer is er voor iedereen met een hart voor moeder aarde. De รฉรฉn neemt je aan de hand voor een portie tuinieren of balkonieren met het kroost, de ander houdt het liever bij groen in eigen moestuin laten groeien. Lees je lekker mee?ย
Lees ook: Fifty sustainable shades of green, 5 tips voor een circulaire tuin
6 boeken over duurzaam tuinieren die je wil lezen
We kunnen veel woorden aan de boeken over duurzaam tuinieren vuil maken (er zitten namelijk best wat pillen tussen), doen we niet. Geen spannende twists, geen complottheorieรซn, geenย cliffhangers.ย Wel HEEL veel liefde voor moeder aarde en voor ons stukje buiten. Okรฉ en af en toe een horrorverhaal over hoe de biodiversiteit achteruit holt en struikelt. Gaan we iets aan doen. Sowieso dat je dit leesvoer met een goed gevoel dichtklapt.ย Let’s go greenย met dit alsmaar groeiende lijstje.
1: Duurzaam tuinieren
De titel laat weinig aan de verbeelding over. Hoeft ook niet. What you see, is what you get. We like!ย Heb je het over boeken over duurzaam tuinieren, dan mag deze dame niet ontbreken. “Duurzaam tuinieren” van Anne Wieggers kan je er in de boekenkast goed bij hebben. Het leuke van dit exemplaar is dat het zowel voor beginnende als vergevorderde groene vingers is geschreven. Alles met als doel meer duurzaamheid in de Hollandse grauwe binnentuin(tjes), dakterrassen en balkons te brengen. Van eigen snijbloemen tot eten kweken, tot tuintips hoe je de bloemetjes en bijtjes terug de tuin in krijgt. Deย basicsย en meer dus!
2: Duurzaam handboek voor de luie tuinier
Hรจ kijk dit dan, “Duurzaam handboek voor de luie tuinier.” Doe mij er zo รฉรฉn! Kan niet anders dan dat dit voor het gros heel aangenaam in de oren klinkt. Onderzoeksjournaliste en schrijfster Loethe Olthuis legt in 10 stappen uit hoe je meer natuur in je tuin of balkon kan introduceren. Blijkt dus helemaal geen rocket scienceย te zijn. Zit ‘m puur in weten waar je aan kan denken.
Waar “de luie tuinier” op slaat? De schrijfster ziet vaak dat elk onbekend sprietje met de nodige agressie uit de grond wordt getrokken, gesnoeid of gemaaid. Zij laat de natuur liever wat meer haar gang gaan. Al die hand-en-spandiensten zijn helemaal niet nodig. Volgens de groendoener doe je er voor jezelf en de natuur veel fijner aan als je een weelderige tuin hebt die het hele jaar door bruist van de beesten, bloemen en meer.
Lees je het boekwerk van Loethe dan word je vrienden met je onkruid (heus, je kan er zelfs mee aan de kook), laat je kunstmest links liggen en moet je niets meer hebben van chemische bestrijdingsmiddelen.
3: Duurzaam tuinieren voor kinderen
Anne Wieggers, die naam kennen we van twee boeken terug. Klopt! Deze dame wordt vaak als dรฉ duurzame tuinvrouw van Nederland bestempeld. Terecht ook. De schrijfster heeft een versie voor volwassenen en een versie voor het kroost. Duurzaam tuinieren in jip-en-janneketaal.
Lekker laagdrempelig en met een vrolijke twist enthousiasmeert Anne kids met de vingers in de aarde te duiken. De ene keer leren ze feitjes over de tuin, de volgende bladzijde is gevuld met een DIY-project. Wat te denken van het bouwen van een eigen insectenhotel? Hoe bespaar je drinkwater? Hoe leg je een moestuin aan? En waarom en voor wie is het niet slim om veel in de grond te spitten? Anne got you coveredย met haar “Duurzaam tuinieren voor kinderen.”
4: De makkelijke moestuin 2.0
5: Duurzaam tuinieren (yes, nog eentje met deze naam)
Duurzaam tuinieren een duur geintje? Ben je mal! Shawna Coroda laat in haar boek “Duurzaam tuinieren” tientallen vindingrijke (en zelfs best wel wat vernieuwende) oplossingen zien. Keer op keer staat het verminderen van afval in de hoofdrol. Composteer keukenafval voor gezonde grond, check. Gebruik glas, papier en plastic afval als afscheiding van plantenborders, check. Maak nieuw eten van keukenkliekjes, check. Dit is echt zo’n boek dat het van alle kanten groen aanvliegt. Aan de ene kant leer je op natuurlijke manier tuinissues de kop in te drukken, aan de andere kant leer je op een andere manier naar je afval te kijken. Iets met ‘reduce, re-use, recycle.’
6: Het grote moestuinierboek
“Zaai, schep, groei, kijk, pluk, proef en verwonder.” Precies dรกt is wat “Het grote moestuinierboek” voor je doet. Elbrich Fennema vertelt je werkelijk waar alles wat je als moestuinier moet weten. Ze heeft een handige route voor je, zodat je niet in de wirwar van het moestuinieren verdwaalt. Niet de seizoenen, maar welk type moestuinierder je bent is de rode draad.
Daarbij benadrukt ze maar al te graag dat een moestuintje runnen echt niet alleen voor de groot grondbezitters is weggelegd. Nee joh! Ook een balkonnetje op driehoog-achter is een prima plek. Aardbeien, bieslook, basilicum, tomaatjes, ze groeien overal. Nou ja, niet overal. Het zit ‘m wel in een paar zaken waar je rekening mee moet houden. En natuurlijk niet te vergeten de liefde die je plantlief en co geeft. Hoeven we jou niet te vertellen.
Member worden? Dat kan!ย
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over boeken over duurzaam tuinieren houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we!ย Member van ZustainaBox worden doe je hierย (al v.a. โฌ49,99 per jaar, net iets meer dan โฌ4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeย ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBoxย Premiumย ofย Regularย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.