Diamonds are a girl’s best friend. Sieraden, we raken er niet op uitgekeken. En niet over uitgepraat. Is er niet altijd een goed excuus (hah, alsof die nodig zijn) om zo’n pracht juweeltje in huis te halen? Waar sieraden net dat beetje extra glans aan je look geven, valt er aan de kant van de makers vaak weinig bling bling te bespeuren. Sieraden zijn op het eerste gezicht om door een ringetje te halen, totdat je dieper in de materie duikt. Laten we dat nu gaan doen. Lees alles over duurzame sieraden(merken).
Sieraden en duurzaamheid, is dit duo te rijmen?
De kaskraker Blood Diamond, met jawel ladies Leonardo DiCaprio, deed er 15 jaar geleden al een boekje (noem het gerust een boekwerk) over open. En sindsdien, mocht je de film gezien hebben, weet je dat er iets niet pluis is aan de sieradenindustrie. Firma list en bedrog opereert er graag in. Jan en alleman wil er natuurlijk z’n slaatje uit slaan, want ja de bank kan flink worden gespekt met een goede deal.
Laten we beginnen bij de winning van goud. Veel mijnbouwbedrijven zijn happig om zoveel mogelijk van dit gouden goedje in een zo kort mogelijke tijd eigen te maken. Om er daarna snel veel, heel veel geld mee te verdienen. Geld dat negen van de tien keer bij goudtyconen terechtkomt zonder dat de harde werkers er veel van merken. Ze werken de hele dag in het donker in gevaarlijke mijnen (met regelmatig instortingsgevaar), ademen veel chemische stoffen (o.a. giftige kwik) in, maken ellendig lange dagen om daarna met net-geen-lege zakken naar huis terug te keren. En dat alles om dat klompje goud dat zoveel marktwaarde heeft, te bemachtigen.
Waar 85% van het mijnen in handen is van de grootschalige mijnbouw, liggen de grootste gevaren juist in de kleinschalige mijnbouw waar ruim 16 miljoen mensen wereldwijd in werken. Veel van de problemen spelen zich hier af. Uit armoede moeten de mensen iets en duiken ze met een gebrek aan de juiste bescherming de gevaarlijke mijnen – vaak zelfs met kids en co – in. Om nog te zwijgen over de negatieve invloed op het milieu.
Photo credit: Taj Amsterdam, één van de duurzame sieradenmerken
4x zo kies je sieraden met een groen randje
Tot zover weinig eerlijkheid en duurzaamheid dat de klok slaat. Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee hoor! De juwelenmarkt wordt jaarlijks met tal van duurzame sieradenmerken en initiatieven verrijkt. Vanaf nu dus alles over duurzame sieraden. Want de goudzoekers van de juwelenmarkt willen het ook steeds meer, groter en beter groen aan doen. Wil je het mooie graag met het aangename combineren, dan kan je het volgende doen:
- Val voor vintage vondsten
Het zit ‘m vaak in de kleine aanpassingen om grootse impact te maken. Zo is het maar net. En laat dat nu ook gelden voor goud, edelstenen en diamanten. Kies voor wat er al op de markt is in plaats van dat je voor 100% nieuw gaat. Stel je wil a ring of your finger die de goudsmid of juwelier speciaal voor je maakt. Of je wil een erfstuk van oma nieuw leven in blazen. In dat geval kan je vaak aangeven of je nieuw of gerecycled materiaal wil gebruiken. Hoef je door voorgaande vast geen nachtje over te slapen. - Kies voor fairtrade goud
Fairtrade op je bord of bij de koffie, die kennen we. Maar wist je dat er ook fairtrade goud bestaat? En dat is precies wat je denkt dat het is. Goud dat eerlijk is geproduceerd in kleinschalige mijnen. Waar geen kinderhandjes aan te pas zijn gekomen. Waar een eerlijk loon tegenover staat. Waar de werkomstandigheden niet bar en boos zijn.
En fairtrade-gecertificeerd goud zou geen fairtrade-gecertificeerd goud zijn als er een premium bovenop de verkoopprijs zit dat in het potje van de lokale gemeenschap wordt gestopt. Geeft je goud toch net nog wat meer glans. Er hangt dan wel een hoger prijskaartje aan, maar dan haal je ook wel echt gouden glorie in huis. - Doe je research
Aan eerlijke sieraden hangt een prijskaartje. Is gewoon zo. Het prijskaartje vertelt je al veel. Toch is het slim om voor een aankoop altijd research te doen naar de juwelenmarkt en in het bijzonder het sieradenmerk dat je overweegt te kopen. Good On You is een goeie om erbij te pakken. Een onafhankelijke reviewsite die je het fijne vertelt. - Kies voor duurzame sieradenmerken
En dan hebben we nog optie 4: koop duurzame sieradenmerken. Net als dat je als een ekster je oog laat vallen op gerecycled of fairtrade goud, weet je dat je met de aankoop van sustainable sieraden iets 100% moois omhangt of -doet.
5 duurzame sieradenmerken: van ruwe diamant tot…
Eco-friendly sieraden, wij weten nog wel een paar go to-adresjes voor je.Komen ze.
Photo credit: Taj Amsterdam
#1: Taj
Taj Amsterdam, wederom eentje uit Nederlandse contreien. Om tekst en uitleg te geven over wat ze doen en waarom ze doen wat ze doen, quoten we de eco-friendly sieradenmakers graag: “Wij ontwerpen onze sieraden als talismannen; als draagbare reminders aan inspirerende en bevrijdende waarden en levensfilosofieën. Daarom heeft ieder sieraad een wereldse naam, betekenisvol detail of symbool.”
Elegant, authentiek en tegelijkertijd items die je bij elke outfit kan dragen. En wil dragen! Voor de vrouw. Voor de man. Want ze maken zoveel mogelijk gebruik van gerecycled 925 sterling zilver, 14k goud en brass. Met aandacht voor jou, de Balinese makers en de planeet.
Photo credit: Riverstones
#2: Riverstones
Riverstones. Zonder meer eentje die thuishoort in het lijstje over duurzame sieradenmerken. Stijlvol, eerlijke sieraden, oog voor duurzaamheid en geen items waarvan de bank gelijk breekt. Best betaalbaar voor wat voor eco-friendly’s je ervoor terugkrijgt. Een stap terug. Naar het begin. Born and raised in 2013 naar een idee van de Hollandse schone Ronja Brall. Toen ze naar haar reis op het down-to-earth Bali voet op Nederlandse bodem zette, wist ze dat ze klaar was met haar gehaaste, materialistische leven. Het tij keerde voor haar om alleen nog maar dingen te doen waar haar hart echt vreugdesprongetjes van maakt. Het idee? “Duurzame, eerlijke sieraden maken die vrouwen empoweren.”
Omdat ze nog steeds een sterke connectie met het Indonesische eiland voelt, laat ze al haar duurzame sieraden op een eerlijke manier in haar eigen fabriek op Bali maken. Excusez-moi, met de hand maken. Ronja kijkt verder waar anderen misschien zouden stoppen. Wat ze namelijk doet, is dat ze exclusief met fairtrade goud en zilver (goedgekeurd door de stichting Max Havelaar, dan weet je zeker dat het wel snor zit) werkt en al haar spul alleen in ecologische verpakkingen verpakt.
#3: Nowa
Wist je dat telefoons goud, zilver en koper bevatten? Is zo. En wat ook zo is, is dat we jaarlijks 50 miljoen ton e-waste weggooien, waarvan 70% afgedankt op stortplaatsen eindigt. ‘Waste’ waar we nog zoveel mee kunnen. Dat zit zo. We gooien aan de lopende band elektronische apparatuur, zoals smartphones weg. En die zitten dus vol met waardevolle metalen.
De sieradenmakers van Nowa (lees: no waste) zien de waarde en de schoonheid van afval. Een paar jaar geleden hebben zij de allereerste sieradenlijn van materialen uit afgedankte mobieltjes gemaakt. Terwijl jij jezelf of een ander blij maakt met een mooi sieraad weet je dat je tegelijkertijd iets goeds voor de planeet doet. Per verkocht item gaat namelijk een deel naar de financiering van de inzameling en recycling van afgedankte telefoons (uit Afrika).
#4: Neinties
Word je warm van weinig poespas. Van minimalistische designs? Als het het even kan duurzaam, please. Oh, en van sieraden die met een goed hart zijn gemaakt? Nou, zie hier het duurzame sieradenmerk Neinties. De Nederlandse Sam runt haar eigen toko vanuit Denemarken. Vanuit hier zit ze bovenop, tsja op echt alles wat met haar juwelen te maken heeft.
Zo werkt ze samen met kleinschalige fabrieken en ambachtslieden om de mooiste (en eerlijkste) materialen bij elkaar te krijgen. Ze heeft met eigen ogen gezien dat het er daar goed aantoe gaat, vandaar dat ze met hen in zee is gegaan. De productie laat ze deels door een Thaise edelsmit in Bangkok uitvoeren (natuurlijk tegen een goed loon, dat snap je), deels doet ze het zelf. This girl rocks!
#5: MI-AMI
Laatst werden we getipt door de founder van MI-AMI. Een moeder-dochter initiatief. Sinds vorig jaar zijn ze up and running. Hun focus? Een collectie vol betaalbare duurzame sieraden, in het bijzonder armbanden. Waar ze meer en meer voorbij zagen komen over duurzame, milieuvriendelijke mode vonden ze dat de juwelenmarkt achterbleef. Want naast dat je een eco-friendly outfit wil dragen, wil je het natuurlijk aftoppen met een duurzaam accessoirestuk. Zo gezegd, zo gedaan. Alle sieraden maken ze van kurkleer en edelstenen (ze hebben goede contacten met de leverancier die zelf de slijperijen bezoekt.)
Hoe, wat, waarom kurkleer? Nou, dat zit zo. Het is namelijk een natuurproduct dat veel groene vinkjes kan zetten. Het is namelijk milieu-, dier- en allergievriendelijk. Daarnaast is het 100% natuurlijk, chemische rotzooi om het te bewerken is niet nodig. En tot slot vormen kurkbossen een uniek ecosysteem dat aardig wat CO2 absorbeert (zeker als de schors van bomen af is gehaald en als kurkleer dienst doet). Naast dat het volledig puur natuur is, is het biologisch afbreekbaar en is het te recyclen zonder dat er giftige stoffen vrijkomen.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame sieradenmerken houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.
Photo credit headerfoto: Taj Amsterdam