Let’s talk about the red flag. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is menstruatie maandelijkse kost. Gemiddeld gebruikt een vrouw zo’n 10.000 tot 11.000 tampons of maandverband in haar leven. Fijn dat ze er zijn alleen zorgt het wel voor een boel afval, 600 kilo om je een idee te geven. Afval dat (vaak dan) niet te recyclen is, want gemaakt van synthetisch materiaal als single-use plastic. Wil je je huid en de wereld toch niet aan doen?Β Hands in the airΒ voor merken die biologische tampons, maandverband en meer maken en die hun taak bloedserieus nemen.
Waarom biologische tampons of eco-maandverband kopen?
Aw, er zijn van die producten die zo’n gewoonte zijn geworden, dat je ze laat zoals ze al jaren gaan. Joe joe vrouwen, zeg eens eerlijk, die vlieger gaat toch zeker voor menstruatieproducten op? Zie je! Laat dit je wake-up callΒ zijn, want rondom het schap voor de maandelijkse feestweek hangt een donkere donderwolk en heel veel marketingpraat.
Dat zit zo. Tampons, maandverband en inlegkruisjes zitten vaak vol schadelijke stoffen. Dan moet je onder andere denken aan plastic, parfum en polymeren. Ingrediënten die irriterend voor de skin kunnen zijn en voor de wereld. Na één keer gebruik belandt het in de prullenbak. Waar afgelopen juli veel single-use plastics zijn verboden, zijn ze in de menstruatiehoek nog volop aanwezig en dragen ze een behoorlijk steentje aan de plastic soup bij. Wat wil je als je als vrouw ongeveer 10.000 tampons, inlegkruisjes of maandverband in je leven gebruikt, vriendelijk bedankt en weggooit.
Daarbij is er iets eigenzinnigs aan de hand. Makers van menstruatieproducten zijn namelijk niet wettelijk verplicht om op de verpakking aan te geven welke ingrediΓ«nten zij hebben gebruikt. Da’s gek hΓ¨? Het maakt het verdomd lastig om een bewuste keuze te maken. Geloof ons, grosso modo gebruikt katoen (plus plastic verpakking en een pufje parfum.
Katoen klinkt als een natuurproduct. Het voelt zijdezacht aan, is hypoallergeen, werkt ademend en…zit vol pesticiden. De bespoten katoenplanten dan. Om de beste kwaliteit te garanderen, worden ze platgespoten met chemische bestrijdingsmiddelen (het is zelfs ‘s werelds meest intensief bespoten gewas). Niks natuurlijks aan. Het is irriterend voor je intieme zone, de grond raakt onvruchtbaar, het grondwater rondom katoenplantages raakt vergiftigd, wat op zijn beurt weer gevaarlijk voor boeren en dieren is. Daarbij wordt er maar liefst 3% van het water dat we wereldwijd gebruiken aan de katoenteelt verspild. ‘Normaal’ katoen kan namelijk door alle giftige stoffen minder goed water vasthouden, waardoor het liters water erdoorheen moet jassen.
Blij je te kunnen vertellen dat er ook een boel merken zijn die biologisch afbreekbare tampons, maandverband en inlegkruisjes maken. Menstruatieproducten van biologisch katoen waar geen pesticide of insecticide aan te pas komt. Het mooie van dit 100% pure natuurproduct is, is dat het veel minder belastend voor het milieu is en veel minder dorstig is (want geen pesticiden = betere vochthuishouding). Voor de verderest behoudt het haar kernkwaliteiten, zoals hierboven aangekaart.
Ding is wel dat biologisch katoen een tikkie duurder is. Geef je normaliter β¬1,50 voor een doosje ‘team red(ders)’, dan ga je in de duurzame menstruatieproducten niet ver komen. Bio katoen is nu eenmaal arbeidsintensiever, omdat de boeren niet met groeistimulerende rotzooi in de weer gaan, waardoor ze minder kunnen produceren in dezelfde tijd. Komt wel bij dat de harde werkers onder gezondere en veiligere omstandigheden hun ding doen. Kunnen
Lieve producten, als jullie voorgaande dondersgoed weten why o whyΒ gebruiken jullie dan toch nog de bespoten versies? To be continued.
4 merken die biologische tampons en maandverband maken
Merken zonder poespas en die geen geheimen voor jou en je intieme zone hebben, ze zijn er heur. Het aantal adressen waar je voor biologische tampons, maandverband of inlegkruisjes terecht kan, is groeiende, dus heb je een merk ontdekt dat niet in onderstaand lijstje staat, geef even een kattenbelletje.
#1: Biologische tampons, maandverband en inlegkruisjes van Yoni
Yoni, een van dΓ© koplopers in de bloedserieuze scene. En nog kei Nederlands ook. Zij (Mariah en Wendelien, vriendinnen sinds hun 16e) vinden dat “chemicals are not for pussies.”Β Ze maken alle type menstruatieproducten van 100% SOIL Association gecertificeerd biologisch katoen. Verder presenteren ze op de eco-verpakking trots alle ingrediΓ«nten, doen ze er alles (maar dan ook echt Γ‘lles) aan om de milieu-impact tot een minimum te beperken en produceren ze alles onder veilige en eerlijke omstandigheden. Natuurlijke tampons, maandverband en inlegkruisjes, this way please.
Natuurlijk zijn er ook andere merken biologische tampons, maandverband en inlegkruisjes, wij zijn alleen groot fan van Yoni. Komen we eerlijk voor uit. Merken waar je verder aan kan denken: Grace & Green en &Sisters.
#2: Menstruatie ondergoed van Thinx, Snuggs of Lunapanties
Vrouw zijn, lachen man. Zeker als je met dit menstruatievriendelijke ondergoed op pad gaat (of thuis op de bank met een reep chocolade hangt). Thinx, SnuggsΒ and many more zijn merken die de code rood scene anders benaderen. Geen biologische tampons, maandverband of inlegkruisjes voor hen.
Wat ze dachten: hoe handig zou het zijn als als het ware maandverband in je ondergoed is verwerkt? En dat je het juiste type op basis van de sterkte van je ‘flow’ kan shoppen? Sounds like a plan!Β In het ondergoed zitten vier lagen, zoals je die van de gangbare menstruatieproducten bent gewend. Ze bestrijden bacteriΓ«n, voeren vocht af en absorberen – naar eigen zeggen – net zo veel vocht als twee tamponi’s.
Toegegeven, we moeten op de redactie nog aan dit idee wennen, maar hΓ© proberen kan altijd. Na een dag (lees: 8 tot 12 uur) dragen kan je het met de hand of in de wasmachine uitwassen, en is het zo weer ready to rock. Simpele rekensom laat zien dat je wel meer dan één exemplaar nodig hebt om de ‘ketchup week’ door te komen.
P.s. Thinx doneert per verkochteΒ period pantΒ geld aan Afripads, een organisatie dat herbruikbaar maandverband in Oeganda aan meisjes uitdeelt. Vinden we nobel!
#3: Wasbaar maandverband
Waar maandverband vaak na één keer gebruik in de prullenbak belandt, voelt wasbaar maandverband zich in de wasmand (en -machine) thuis. In de basis doet het precies hetzelfde als de oldschool versie alleen dan kan je er maanden al dan niet jaren mee vooruit. Verder bevat het wasbare maandverband van merken als Eco Femme, Honour your Flow en Imse Organic Liners geen chemische bullsh*t en kan je ze in allerlei printjes kopen. Wel zo leuk om down under er een feestje van te maken.
De eerste uit het rijtje verdient van ons extra karmapunten, omdat zij meisjes in India voorlichting over menstruatie geven (want groot taboe in India) en het pad-for-pad principe hanteren: koop jij wasbaar maandverband, dan krijgt een adolescent meiske in het Verre Oosten er ook één.
#4: Menstruatiecup
Iets heel anders dan biologische tampons is de menstruatiecup. Noem het een kelkje dat je net als een tampon inbrengt (tot zover de overeenkomst). Het vangt het bloed op in plaats van dat het het absorbeert, wat betekent dat je het zo’n 3 keer per dag moet schoonspoelen. Er worden geen synthetische stoffen gebruikt, wel siliconen. En laat het mooie van die laatste nu zijn dat bacteriΓ«n en ziektemakers zich niet op dit glibberige materiaal kunnen nestelen, en het hypoallergeen van aard is, waardoor de kans op het Toxic Shock Syndrome (tamponziekte) minder dan klein is. Ow ja, je kan er tot wel 10 jaar van op aan.
Merken voor de menstruatiecup zijn onder andere: OrganiCup, Yoni en Grace & Green. Wat denk je ervan, jeΒ periodΒ milieu-, huid- en portemonneevriendelijker aanvliegen?
Wat is de tamponziekte?Β
Tussen neus en lippen door benoemden we de tamponziekte a.k.a. Toxic Shock Syndrome net al kort. Dat is zonde, want het is best een ding. De tamponziekte wil je namelijk niet krijgen. Maar vertel, wat is het eigenlijk?
Je schrikt je kapot, want al uuuren heb je je tampon niet verwisseld. Overkomt de beste. Waar er vaak geen stront aan de knikker zal zijn, kan het gevaarlijk zijn. Heb je pech, dan ontwikkeld de tamponziekte zich. Waar de naam anders doet vermoeden, kunnen ook mannen het oplopen. Het is namelijk een aandoening die door twee bacteriΓ«n (streptococcus pyogenes en stafylococcus aureus) wordt veroorzaakt.
Enerzijds kan het ontstaan als je je tampon te lang hebt laten zitten, waardoor bacteriΓ«n gaan ‘broeien.’ Beschadigingen van de huid en slijmvliegen kunnen er ook aan ten grondslag liggen. De twee bacteriΓ«n kunnen namelijk giftige stoffen aanmaken die door een klein wondje in de bloedbaan kunnen belanden. Het gevolg is een infectie die met het Toxic Shock Syndrome gepaard kan gaan.
Wat zijn de symptomen van de tamponziekte?Β
De tamponziekte is best eenΒ sneaky basterd.Β Veel symptomen doen namelijk denken aan andere aandoeningen, waardoor het een lastige voor artsen is. Twee dingen die kunnen onthullen dat het om de tamponziekte gaat, zijn het gegeven dat de symptomen vaak plotseling ontstaan en extreem van aard zijn. Andere symptomen van de tamponziekte kunnen zijn: koorts, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, diarree, koude rillingen, misselijkheid, overgeven, extreme vermoeidheid, kortademigheid, verwardheid, zwakke spieren, pijnlijke spieren, extreme bloeddrukverlaging, duizeligheid, flauwvallen, roodheid van lichaam of rode ogen.
Vertrouw je het niet, trek dan gelijk bij de huisarts aan de bel!
Member worden? Dat kan!Β
Heb je zoiets van: βik wil het niet alleen bij informatie over biologische tampons, maandverband en andere duurzame menstruatieproducten houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.β Doen we!Β Member van ZustainaBox worden doe je hierΒ (al v.a. β¬49,99 per jaar, net iets meer dan β¬4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeΒ ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaβs of medewerkers. De keuze is reuze: van deΒ Erop Uit BoxΒ totΒ BorrelBoxenΒ enΒ eco-relatiegeschenken.