Dikke kans dat je deze casual kost de hele dag – op stomende bedsessies na – draagt: lingerie. Wie denkt dat ondergoed ondergoed is, heeft het mis. Er zit nogal een verschil in merken voor je billen en borsten. Waar de één niet snel genoeg bij de goudpot kan zijn (fast fashion is it you?), gooit de ander het liever op de sustainable, ethisch verantwoorde tour. Hijsen we ons echt liever in (en uit) duurzame lingerie en boxers. Kan geregeld worden!
10 duurzame lingerie- en boxermerken
Doen we er op dagelijkse basis best veel voor om zo lief mogelijk voor mens, milieu en dier te leven, zou je zowat een van dé essentials uit de garderobe (voor de meesten dan) over het hoofd zien; ondergoed. Want ook hier niet uitsluitend groene vinkjes hoor, integendeel. Er zijn er zat die meedeinzen met vluchtige trends, collectie na collectie lanceren, zich blindstaren op snel geld verdienen in plaats van de CO2-uitstoot, het watergebruik en de werkomstandigheden, oftewel de fast fashion.
Massaal krijgen we een zwak voor de tegenhanger slow fashion. Labels die de dingen die ze doen afwegen op de schaal van duurzaamheid, die geven om mens, de aarde en het dierenrijk. Zo ook in de hoek van de bh’s, bralettes en boxers. Dit zijn de duurzame lingerie- en boxermerken waar je wil zijn, waar je wil wezen.
#1: ARMEDANGELS
Voor de man, voor de vrouw. Waar het assortiment van ARMEDANGELS barst van het groen (van duurzaam geproduceerde denim tot basic tees), ontbrak er nog een essentieel kledingstuk – ook wel bekend als meest weggegooide – ondergoed. De collectie bestaat uit lichte en flexibele basic styles, waarbij de focus ligt op de perfecte pasvorm. Een tweede huid dus dat voor 95% te danken is aan TENCEL™ Modal en voor 5% aan Elastaan.
TENCEL™ Modal is een creatie van ARMEDANGELS en de duurzame stoffenontwikkelaar Lenzing. Het materiaal komt van gecertificeerde beukenbomen. Snelgroeiers zijn het die niet afhankelijk zijn van kunstmatige irrigatie. Toxic free it is! Ze regelen hun eigen hachje en hebben geen hulp bij voortplanting nodig. En daarbij is er sprake van schone productie, waarbij het watergebruik tot het minimum wordt beperkt.
#2: Underprotection
Zien we dat een merkje born and raised in Denemarken (Kopenhagen) is, dan maakt ons hart altijd een vreugdesprongetje. Want haast alles wat uit de Scandinavische windstreek komt, is goed gelukt. Althans, vinden wij. Terug waar je voor kwam: Underprotection is een sustainable lingerie merk dat met een duidelijke visie hier op aard is: sustainability en fashion met elkaar husselen. Ze willen laten zien dat de twee heel goed door één deur kunnen. Dat het geen suffe, niet-sexy lingerie hoeft te zijn, maar net zo veel flair heeft.
Underprotection weegt elke stap die ze zetten af, zodat wij als dragers weten dat het ethisch en esthetisch een dikke pluim verdient: biologisch, ethisch verantwoord ondergoed dat van gerecyclede en eco-vriendelijke stoffen wordt gemaakt en in een biologisch afbreekbare verpakking je kant op komen. Underprotection loves all women, in all shapes and all sizes. Joe, dit wil je!
Ow ja, waar we dit B-Corp label in dit schrijven onder de ‘duurzame lingerie’ scharen’, hebben ze ook een assortiment loungewear, swimwear en accessoires. Dat je het weet.
#3: Do You Green
Wederom eentje exclusief voor de dames, mannen nog even geduld. Do You Green doet het groen aan. Al hun lingerie is 100% natuurlijk. Waar ze dat van doen? Ze werken met duurzaam dennenhout plus alle stoffen en kleuren verf zijn Oeko-tex 100 gecertificeerd. Mond vol voor dat alles in hetzelfde land (vive la France) lokaal is geproduceerd. De uitstoot van broeikasgassen valt daarmee mee en daarbij kan er een oogje in het zeil op de ‘werkvloer’ gehouden worden. Ethisch verantwoord it is.
Mandarijnen, meloenen of welke cupmaat je ook hebt, op z’n tijd is wat extra support wel zo fijn. Vandaar dat ze naast bh’s zonder beugel ook uitvoeringen met assistentie in hun assortiment hebben opgenomen. Twee grote pluspunten!
#4: Organic Basics
Een duurzaam lingerie merk met Scandinavische roots (gestart na een succesvolle crowdfundingsactie, hoe tóf), succesformule verzekerd. Want wat kunnen de noorderlingen veel moois maken. Organic Basics gaat voor super comfortabel, casual organic ondergoed. Waar ze de mode-industrie maar een vieze, vuile basterd vinden, willen zij daar met hun duurzame denkwijze niets mee te maken hebben. Geen haar op hun hoofd die daar aan denkt.
Zo kiezen ze alleen voor hoogwaardige stoffen die de natuur geen kwaad doen, en voelen ze alleen iets voor samenwerkingen met fabrieken die ook het verschil willen maken. En het verhaal wordt nog groener. Ze hebben namelijk ook het Organic Basics Fund opgericht, waarmee ze actief de battle met klimaatverandering aangaan, de biodiversiteit willen herstellen en kwetsbare groepen willen beschermen. Ow ja, en ze zijn B-Corp én ze doneren 1% van de omzet aan 1% For The Planet. Like!
#5: A’dam Underwear
Mannen, jullie zijn! Bralettes en boxers with a bang. Bij A’dam Underwear voelen ze meer voor ondergoed dat er sprankelend uitziet. Dat flair heeft, uitgesproken is en een mengpaneel aan kleuren is. Zowel voor mannen als vrouwen, boys en girls. Opgericht in 2014 door vijf Amsterdamse vrienden. Een boysquad met een taak, een visie: duurzaam ondergoed fabriceren. En zeg je duurzaam, dan is dat het ook: 100% GOTS biologisch katoen. Ze zijn continu on the search for nieuwe nog groene(re) opties.
#6 : Lola + Lou
We worden altijd warm van merken met een missie van eigen bodem. Kunnen we niets aan doen. Lola + Lou is een duurzaam lingeriemerk dat in 2015 zich van wat-zou-het-leuk-zijn idee naar een serieus label heeft ontpopt. Founder Malou dicht met haar sustainable items the gap tussen de mainstream en high-end wa-mag-da-kosten lingerie. Haar volledige collectie is sweatshop free, wat zo veel wil zeggen dat de werkomstandigheden dik in orde zijn. Deels worden haar stukken met de hand in Europa gemaakt. Hangt een prijskaartje aan, maar dan weet je wel dat je jezelf met kwaliteit en toffe grafische prints versiert. Het oog wil ook wat!
#7: Anekdot
‘Lingerie that don’t cost the earth.’ Dames, hier word je toch warm van? Lingerie die er knap uitziet, heerlijk zit (als we de verhalen mogen geloven) en ook nog eens planeetvriendelijk is. Anekdot weet dit drietal te coveren. Intimi waarmee je meewerkt aan upcycling. Zo worden de stoffen uit productieresten, uit ‘dode’ inventaris of restlijnen gemaakt. Resten die ontstaan door productie- of rekenfouten, sluiting van of overschot van een fabriek. Op deze manier belanden ze niet in de kliko, maar kunnen ze iets moois en zinvols voor je dagelijkse leven betekenen. Bye bye waste, hallo tweede kans!
#8: Olly Lingerie
Alleen voor de gezellige naam zal je al bij tante Olly je hand voor een boel duurzame lingerie willen ophouden, is het niet? In 2017 hebben de Franse Mathilde en Clementine hun ethisch verantwoorde label opgezet. Wel er onder je kleding (en de lakens) bloedknap uitzien zonder de wereld kwaad te doen, Olly Lingerie lust er pap van. Ontwerpen doen ze in oui oui Paris, de daadwerkelijke productie hebben ze in het Hongaarse ondergebracht. Eén blik op de collectie en de kanten kunstwerkjes kan je niet missen. Nieuw kant doen ze niet aan. Ze werken met gerecycled kant of halen zonde-om-te-verspillen restmateriaal bij fabrikanten op. Dat scheelt mooi 90% minder watergebruik. Kleurrijk, duurzaam ondergoed waar je tijden onderbroekenlol mee gaat hebben. Het is heus.
#9: Luva Huva
Bij het Britse Luva Huva pakken ze alle eco-vriendelijke opties aan die er zijn. Werken doen ze dan ook met biologisch katoen, soja, bamboe, hennep en lyocell. Kan goed dat je die laatste nog niet kent. Het zijn cellulosevezels die uit houtpulp wordt verkregen. Vernuftig hè? Naast het exclusief werken met (ethisch) verantwoorde stoffen zijn ze ook van het soort om niet als een dolle te produceren. Liever maken ze limited edition collecties, waarbij – als het even kan – er ook reststoffen van stoffenmakers worden opgekocht en verwerkt.
#10: Savara Intimates
New kid on the block is Savara Intimates. Wederom Hollandse glorie. Ontwerpen en produceren gebeurt beiden hier. Er wordt met duurzame materialen, denk aan tencel en leftover materialen, op een ethisch verantwoorde manier gewerkt. Wat ze er zelf over te zeggen hebben: “We’re creating a bra revolution to make the planet smile. Savara Intimates was founded in 2019 and the first collection launched in March 2020.”
App en site voor duurzame lingeriemerken
Benieuwd hoe je lievelings merkjes op de sustainable schaal scoren? Dan is de app ‘Good On You’ een aangename aanwinst. Ontdek welke ethische merken er zijn en hoe planeetvriendelijk ze presteren. ‘Wear the change you want to see!’
In lijn met voorgaande is er sinds 2019 ook het planet proof platform Stricters. Gestart als tegenhanger van de fast fashion modeplatforms om hun duurzame steentje bij te dragen in de transitie naar een bewustere kledingscene. Zo kan je op merkniveau precies zien waarom een merk duurzaam en / of eerlijk is, en hoe het matcht met de fashion rules van Stricters.
En wat ook nog een nice-to-know is, is The Lingerist. Dit is het platform als je op zoek bent naar duurzaam ondergoed en duurzame lingerie. Gluur er gerust eens rond als je wel een nieuw sustainable setje kan gebruiken.
LEES OOK: 20 DUURZAME KLEDINGMERKEN DIE HET MOOISTE IN JOU EN DE NATUUR NAAR BOVEN HALEN
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame lingerie houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de Erop Uit Box tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.
Photo credit header: @marianascutari