Vaker plantaardig eten is één. En da’s tóp als je dat doet! Klaar om door te schakelen naar de volgende (Veganuary) challenge? Er wordt hier gehint op duurzame dorstlessers. Niet alleen met wat je naar binnen hapt, maar ook met wat je drinkt kan je dagelijks verschil maken. Voor jezelf, voor het milieu. Want weet je, zo’n 25% van onze klimaatimpact uit voeding zit ‘m in drank. Best behoorlijk. Alleen is het wel handig te weten wat voor plantaardige keuzes je kan maken. Spoiler alert: heel, heel veel!
Duurzame dorstlessers: het hoe, wat en waarom
Weet je wat het is, eigenlijk heeft zo veel (bijna alles) wat je doet wel impact op het milieu. Zo ook wat je drinkt. Wellicht heb je het al volledig in de smiezen wat planet proof dranken zijn of gaat er een (plant)aardige wereld voor je open.
Brand los! Ok, doen we. Zo heeft de productie (inclusief teelt van ingrediënten), het energieverbruik en het vervoeren impact, net zo goed als het verspillen van (fris)drank. Houd je vast. Jaarlijks giet de gemiddelde Nederlander 45 liter zonder pardon door de gootsteen. Of wat te denken van de asociaal hoge afvalbergen aan (single-use) plastic flessen. In nog geen 3 zinnen zie je dat er flink veel groene(re) keuzes zijn te maken. Keuzes waar we met z’n allen van opknappen!
Lees ook: Het verhaal over producten in blik
10x Duurzame dorstlessers die naar meer smaken
De cijfers liegen niet. Zo hebben de sustainable slimeriken van Milieu Centraal inzichtelijk gemaakt dat kleine switches in wat je dagelijks dringt op jaarbasis impact met hoofdletter hebben. Laat je 2 keer per week je glas frisdrank staan en vervang je ‘m door kraanwater (nee niet die uit de plastic PET-flessen), dan bespaar je op jaarbasis net zo veel CO2-uitstoot als een compleet nieuw bosgebied à 5000 voetbalvelden opneemt. Iets met kleine veranderen in je dagelijkse routine en groots effect. Alstu, een lijst van duurzame dorstlessers waarmee je het verschil maakt. Gezonder voor jezelf, gezonder voor de natuur.
#1: Kraanwater
Heb je het over de dorstlesser der duurzame dorstlessers, dan is en blijft dat toch kraanwater. Back to basics met een lekker glaasje water. Goedkoop, altijd in de buurt (lees: geen verpakking, geen vervoer), duurzaam. En als dat op z’n tijd te saai voor je is, dan maak je gewoon je eigen fruitwater. Verrijk l’aqua met komkommer (en munt en watermeloen), rozemarijn x framboos of gember x citroen.
Uitgekeken op plat water? Mag het er wat bruisender aan toe gaan? Laat je dan niet verleiden door – hoe lekker het ook kan zijn, we know – (bubbeltjes) water uit (plastic) fles. Alleen al het fabriceren van plastic (laten we de plastic soup vooral niet uit het oog verliezen), het verpakken en vervoeren heeft veel klimaatimpact. Dit maakt dat 1 glas water uit een fles gelijk staat aan 100 à 200 glazen kraanwater. En we blijven in de cijfers. Zo stelt Euromonitor dat er elke minuut wereldwijd 1 miljoen plastic flessen over de toonbank gaan. Zoom je in op Nederland, dan recyclen we slechts 20% hiervan. En de rest…? Fill in the dots. Vuilnisbelt, verbrandingsoven of in de berm.
Maar ja, wat moet je als je toch hunkert naar een bubbel op z’n tijd. Is een apparaat als SodaStream dan dé oplossing? Want: “bespaart 10.000 plastic flessen (per gezin) in 5 jaar tijd.” Voor de Wereld van Morgen deed onderzoek. Het antwoord: ja, maar je kan ‘m met een paar simpele swaps nog verder verduurzamen.
Denk je een glas water drinken, niets speciaals aan. Nou ja, je ziet het. Het heeft veel sustainable charme. Drink je liever uit een waterfles, dan is Retap of Retulp een fijne om erbij te hebben. Duurzaam tot in de kleinste vezels. Vrij van BPA en andere chemische stoffen. 100% plasticvrij en volledig recyclebaar.
Lees ook: Hoe je stopt met plastic eten, tips om het tij te keren
#2: Sap & frisdrank
Wekelijks zijn we zo’n 12 keer te porren voor frisdrank, 2 keer voor een sapje. Niets mis mee zou je denken. Eigenlijk best wel moeten we je bekennen. En dat zit ‘m vooral in de verpakking. Vruchtensappen en frisdrank zonder bubbels doen het goed in pak (want beter voor het milieu). Frisdranken met prik heb je het liefst uit fles. Sta je voor het frisdrankschap en wil je een milieubewuste keuze maken, kies dan voor PET-fles met statiegeld. Is ‘ie leeg, dan breng je ‘m terug naar de supermarkt en wordt het – na een grondige schoonmaakbeurt – opnieuw gevuld.
Onder het mom van ‘never enough veggies’ zijn kant-en-klaar smoothies en sapjes de laatste jaren in opmars. Want lekker, gezond – vaak dan, mits er geen bullsh*t wordt toegevoegd – en makkelijk. Wil je goed doen voor de natuur, drink dan met de seizoenen – liefst ook biologisch – mee. Houd hierbij de (voormalig) fruitkalender van Milieu Centraal in gedachten. Smoothies is nog een ander verhaal. Van origine geen plantaardige drank, want…melk. Alles met mate.
Kan je niet van de vruchtensap of ijsthee afblijven, probeer dan ook zeker eens THIJS-drinks. Zij zijn de redders van vers fruit dat net niet aan de hoge kwaliteitseisen van onze maatschappij voldoet. En dat, terwijl ze van binnen net zo lekker smaken. Zonde ook als je je bedenkt dat het weggooien gepaard gaat met onnodige CO2-uitstoot, energieverbruik, waterverspilling (moet je nagaan dat voor slechts 1 appel 80 liter water nodig is, niet te doen), productie van productverpakkingen et cetera. Moraal van het verhaal: THIJS-drinks geeft afgedankt fruit een glansrol in de 100% natuurlijke, biologische vruchtensappen én ijsthee. “Use what we produce!”
#3: Pineut
Hooked zijn we op Pineut (en haar makers). We zeggen het je, binnen no time ben jij dat ook. Wat hen zo leuk maakt, zijn hun 100% natuurlijke doe-het-zelf drankjes. Eerlijk en duurzaam geproduceerd. Winterse kruidenthee, chocolademelk, bierlikeur, glühwein. Potje lekker! En nóg lekkerder wordt het als je weet dat ze voor groen gaan. Vandaar dat ze de zeventien VN Sustainable Development Goals als leidende pijlers in hun dagelijkse werk hanteren. Armoede, waardig werk en economische groei krijgen de focus. Nobel streven dat ze met hun producten weten te realiseren. Niemand is dus de pineut, in tegendeel zelfs ;-).
Lees ook: Story of – hartverwarmende drankjes maken met Pineut
#4: ChariTea x Lemonaid
“For those who search for meaning and purpose when drinking.” Dat dus. Smaakt naar meer hè. ChariTea en Lemonaid hebben de krachten gebundeld. Een succesvolle collab die tot (h)eerlijke, biologische, fairtrade drankjes leidt. En heeft geleid. De ingrediënten worden uit Paraquay, Zuid-Afrika, India, Rwanda, Mexico en Sri Lanka gehaald, waar ook met de opbrengsten sociale projecten worden gesteund. Inmiddels staat de teller al op ruim €2.000.000. Al nippend aan je lessismore limoensap, ijsthee met natuurlijke cafeïne of groene thee de wereld en het leven van de medemens een positieve aanmoediging geven dus.
#5: Wilder Land
Of je een nog een theetje lust? Euh, jazeker als ‘ie van Wilder Land is! Met verve valt ‘ie namelijk in de categorie ‘duurzame dorstlessers.’ Sterker nog, des te meer thee er wordt verkocht, des te meer de natuur ervan opknapt, des te minder we onze prachtige planeet uitputten. Dat vraagt om wat uitleg. Wilder Land biedt per post duurzame kruidenthee van Hollandse bodem aan. Da’s best bijzonder als je je realiseert dat deze melange vaak van heinde en verre moet komen. Maar wat blijkt? Is dus voor veel theeblends helemaal niet nodig.
Lang verhaal kort: boeren zitten vaak met land over en krijgen van Wilder Land zaden voor kruiden, zoals kamille en brandnetel. De biodiversiteit een boost, de portemonnee van de boer wordt iets meer gespekt en jij drinkt thee met Nederlandse roots. Do we need to say more?
Lees ook: Story of – duurzame kruidenthee van Wilder Land
#6: Kumasi Drinks
#7: Plantaardige (choco)melk
Melk is goed voor elk, alleen niet voor het milieu. Schuldig zijn de koeien. En ja, dat kan je zo zwart-wit zeggen als we hier doen. Koeien stoten bij hun spijsvertering (en mest) methaan. Een chemisch goedje dat een sterk broeikasgas is. Hai CO2-uitstoters. Bedenk daarbij dat ook bij de productie van het veevoer veel narigheid vrijkomt. Ielbah! En voor de liefhebbers van schapen- en geitenmelk. Dit type zuivel scoort in verhouding nog meer in het rood simpelweg, omdat koeien meer melk produceren dan de andere beestenboel.
De laatste jaren zijn er heel veel(!) plantaardige alternatieven voor melk op de markt gekomen. De impact die deze zuivelvervangers op het klimaat hebben, ligt stukken lager dan melk van de koe. We noemen soja-, amandel- en havermelk van bijvoorbeeld Oatly en Zonnatura. Stel nu dat je verzot bent op je glaasje melk en écht niet zonder kan (of wil), zorg dan dat je niets verspilt.
#8: Karma Kombucha
Eerlijk, een dorstlesser is het niet. Wel ‘moet de vis soms zwemmen’ haha. Ook hier zijn er weer klimaatwinnaars uit de ‘duurzame dorstlessers’ bus gekomen. Zo kan je wijn het best uit een bag-in-box halen, en doe je het milieu een plezier als je bier uit een statiegeldflesje drinkt. Wil je nog een gradatie verder vergroenen? De wijnen van Neleman, de wijncocktail van Amsterdam Tinto en de pure biologische Hard Seltzers van KUGI zijn keien van duurzame dorstlessers.
Recept: gezonde groene seizoenssmoothie
Toegegeven, al dat binnenshuis vertoeven komt je energielevel niet ten goede. Kan wat aan worden gedaan. Hoe? Met een gezonde groene smoothie. We hebben bij Chicks Love Food gespiekt (thanks!) voor een kind-kan-de-was-doen recept.
Ingrediënten
- Handje (of 2) boerenkool
- Kopje blauwe bessen (uit de vriezer is prima)
- Kopje ananasstukjes (ook hier: uit de vriezer is prima)
- Water (naar smaak of vervang het door plantaardige melk, mag ook)
- Tip: je kan ook de ananas of blauwe bessen vervangen door 1 banaan, wordt ‘ie net wat romiger van.
Bereiding
Pak de blender erbij en doe de stukjes ananas en blauwe bessen erin. Vul de blender met water, totdat al het fruit onder staat. Blend het kort. Daarna doe je de boerenkool erbij en mixen maar!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene merken en producten houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €4,99 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Querien’s Premium of Regular Box tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.